Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ενιαίος Σύλλογος για την φημολογούμενη εσπευσμένη σύγκληση του ΚΑΣ για τις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ KAI ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ- ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Αρδηττού 34Β

11636 ΑΘΗΝΑ

Τηλ: 210 9232358, 210 9224339

FAX: 210 9220322

ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ναυαρίνου 28

55131 Καλαμαριά

Θεσσαλονίκης

Τηλ: 2310 410185

FAX: 2310 410376

Από: Ενιαίος Σύλλογος ΥΠΠΟ
Στάλθηκε: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 12:37 μμ
Προς: Όλες οι Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α
Θέμα: Ο Ενιαίος Σύλλογος για την φημολογούμενη εσπευσμένη σύγκληση του ΚΑΣ για τις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης


Αθήνα, 13/12/2019

Αρ. Πρωτ. 34

Ο Ενιαίος Σύλλογος για την φημολογούμενη εσπευσμένη σύγκληση του ΚΑΣ για τις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης


Καθόλου δεν μας προξένησε έκπληξη η σπουδή της κυβέρνησης να τελειώσει(;) μια ώρα αρχύτερα με  το ζήτημα της κατά χώραν διατήρησης των σπουδαιότατων αρχαιοτήτων, που έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής στο σταθμό Μετρό Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη.

Παρά το ότι σύσσωμη -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- η ελληνική και διεθνής αρχαιολογική κοινότητα έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε λύση θα περιλαμβάνει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, παρά το ότι το έργο υλοποιείται σύμφωνα με γνωμοδότηση του ΚΑΣ και Υπουργική Απόφαση, στηριγμένη σε ακλόνητα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την δυνατότητα  συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με το τεχνικό έργο, φαίνεται ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία από το βήμα της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη, θα αποκτήσει σάρκα και οστά, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είναι αδιανόητο να κατατίθεται σήμερα η Μελέτη και να ζητείται εντός 48 ωρών να γνωμοδοτήσουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για ένα τεχνικό και αρχαιολογικό θέμα τόσο σοβαρό, προκειμένου το θέμα να πάει στο ΚΑΣ την προσεχή Τετάρτη, όπως μαθαίνουμε.

Για άλλη μια φορά οι αρχαιότητες εργαλειοποιούνται για να ικανοποιηθούν ιδεοληψίες. Αν η Αττικό Μετρό είναι τόσο «περήφανη» για τη Μελέτη της, θα έπρεπε να δώσει τον απαραίτητο χρόνο και να την παρουσιάσει δημόσια στην επιστημονική κοινότητα, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται εδώ και μήνες, αντί να απαιτεί μια γνωμοδότηση-εξπρές που θα καταλήξει παρωδία.

Δηλώνουμε ότι σε συμπαράταξη με το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, με το σύνολο των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, με το σύνολο των πολιτών που αντιλαμβάνονται την σημασία των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων αλλά και της ανάγκης για διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα βρεθούμε απέναντι στην εμμονή για ουσιαστική καταστροφή σημαντικού μέρους του μνημειακού αποθέματος, που αποκαλύφθηκε στον σταθμό Μετρό Βενιζέλου.

Καλούμε την κυβέρνηση και την Υπουργό Πολιτισμού να μην προχωρήσουν σε τροποποίηση των προηγούμενων αποφάσεων, αλλά να κινηθούν αποφασιστικά προς την μόνη σωστή κατεύθυνση, αυτής της προστασίας, ανάδειξης και κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Μετρό Βενιζέλου, με την υλοποίηση της Μελέτης που έχει ήδη εγκριθεί  από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.            Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

Δέδες Λιώνης                                     Στάθης ΓκότσηςΔημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only