Οι αρχαίες επιγραφές μελανιού από πηλό του 8ου αιώνα BCE που βρέθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στη Σαμάρεια, την πρωτεύουσα του βιβλικού βασιλείου του Ισραήλ, είναι από τις αρχαιότερες συλλογές αρχαίων εβραϊκών γραπτών που ανακάλυψαν ποτέ. Αλλά παρά τον αιώνα έρευνας, οι κύριες πτυχές της ostraka παραμένουν σε αμφισβήτηση, συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς γεωγραφικής τους προέλευσης - είτε της Σαμάρειας είτε των περιφερειακών χωριών της - και του αριθμού των γραμματείων που εμπλέκονται στη σύνθεσή τους.
Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (TAU) διαπιστώνει ότι μόνο δύο συγγραφείς συμμετείχαν στη σύνθεση 31 από τις περισσότερες από 100 επιγραφές και ότι οι συγγραφείς ήταν σύγχρονοι, υποδεικνύοντας ότι οι επιγραφές γράφτηκαν στην ίδια την πόλη της Σαμαριάς.
Οι επιγραφές αναφέρουν τις επαναλαμβανόμενες λεπτομέρειες αποστολής για την προμήθεια κρασιού και ελαιολάδου στη Σαμαρία και καλύπτουν ελάχιστη περίοδο επτά ετών. Για τους αρχαιολόγους, παρέχουν επίσης κρίσιμες γνώσεις σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή του βασιλείου του Ισραήλ. Οι επιγραφές περιλαμβάνουν την ημερομηνία της σύνθεσης (έτος ενός δεδομένου μονάρχη), τον τύπο του προϊόντος (λάδι, κρασί), το όνομα ενός προσώπου, το όνομα μιας φυλής και το όνομα ενός χωριού κοντά στην πρωτεύουσα. Με βάση τις εκτιμήσεις του γράμματος, οι ostraka χρονολογούνται στο πρώτο μισό του όγδοου αιώνα Π.Κ.Χ., ενδεχομένως κατά τη βασιλεία του βασιλιά Ιεροβόμου Β του Ισραήλ.
"Εάν μόνο δύο γραφοί έγραψαν τα εξετασθέντα κείμενα της Σαμάρια συγχρόνως και τα δύο βρίσκονταν στη Σαμαριά και όχι στην ύπαιθρο, αυτό θα έδειχνε μια γραφειοκρατία του παλατιού στην κορυφή του βασιλείου της ευημερίας του Ισραήλ", εξηγεί ο καθηγητής Finkelstein
"Τα αποτελέσματά μας, συνοδευόμενα από άλλα αποδεικτικά στοιχεία, δείχνουν επίσης μια περιορισμένη διασπορά αλφαβητισμού στο Ισραήλ στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ.", λέει ο καθηγητής Πιάτσεκι.
"Η διεπιστημονική μας ομάδα αξιοποίησε έναν νέο αλγόριθμο, ο οποίος αποτελείται από την επεξεργασία εικόνων και τις πρόσφατα αναπτυχθείσες τεχνικές μηχανικής μάθησης, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δύο συγγραφείς έγραψαν τα 31 κείμενα που εξετάστηκαν, με ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95%", δήλωσε ο Δρ Sober, Τμήμα μαθηματικών του Πανεπιστημίου.
"Η καινοτόμος τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες περιπτώσεις, τόσο στο ομόσπονδο κράτος του Ισραήλ όσο και εκτός αυτού. Το καινοτόμο εργαλείο μας επιτρέπει τη σύγκριση χειρογράφου και μπορεί να καθορίσει τον αριθμό των δημιουργών σε ένα συγκεκριμένο σώμα", προσθέτει ο Faigenbaum-Golovin.
Η νέα έρευνα ακολουθεί τα ευρήματα της μελέτης του ομίλου για το 2016, που έδειχνε ευρύτατη παιδεία στο βασίλειο του Ιούδα έναν αιώνα και μισό έως δύο αιώνες αργότερα, γύρω στα 600 π.Χ. Για τη μελέτη αυτή, η ομάδα ανέπτυξε έναν νέο αλγόριθμο με τον οποίο εκτιμά ότι ο ελάχιστος αριθμός συγγραφέων που συμμετέχουν στη σύνθεση του ostraka βρέθηκε στο φρούριο της Αράδας. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον έξι συγγραφείς συνέταξαν τις 18 επιγραφές που εξετάστηκαν
"Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των δύο αιώνων που πέρασαν μεταξύ της σύνθεσης των σωμάρχων της Σαμαριάς και του Arad, υπήρξε αύξηση των ποσοστών αλφαβητισμού στον πληθυσμό των εβραϊκών βασιλείων", λέει ο Δρ Shaus. "Η προηγούμενη έρευνα μας άνοιξε το δρόμο για την τρέχουσα μελέτη, βελτιώσαμε την προηγουμένως αναπτυχθείσα μεθοδολογία που αναζητούσε τον ελάχιστο αριθμό συγγραφέων και εισήγαγε νέα στατιστικά εργαλεία για να καθορίσουμε μια εκτίμηση μέγιστης πιθανότητας για τον αριθμό των χεριών σε ένα σώμα".
Η έρευνα για τη μελέτη διεξήχθη από Ph.D. ο υποψήφιος Shira Faigenbaum-Golovin, ο Δρ Arie Shaus, ο Δρ Barak Sober και ο καθηγητής Eli Turkel, όλες οι Σχολές Μαθηματικών Επιστημών της TAU. Ο καθηγητής Eli Piasetzky της Σχολής Φυσικής της TAU. και ο καθηγητής Ισραήλ Finkelstein, Jacob M. Alkow Καθηγητής Αρχαιολογίας του Ισραήλ στο Χάλκινο και Σιδηρόχρονο, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Sonia και Marco Nadler της TAU. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE .
Στη συνέχεια, οι ερευνητές προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τη μεθοδολογία τους για να μελετήσουν άλλα σωμάτια επιγραφών από διάφορες περιόδους και τοποθεσίες.
Πηγή: Αμερικανοί Φίλοι του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ [
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.