Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Τότε που ο Συριακός στρατός ανακάλυψε βυζαντινά ψηφιδωτά στην Χάμα



Πρώτοβυζαντινής περιόδου επιδαπέδιο μωσαϊκό ανακαλύφθηκε στην Χάμα της Συρίας, φυσικά με ελληνικές επιγραφές 

Ο Abdel Qader Farzat, επικεφαλής του Τμήματος Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Hama δήλωσε τότε στις αρχές του χρόνου ότι "υπάρχουν πολύτιμα αντικείμενα εκτός του Akerbat, το οποίο βρίσκεται 85 χιλιόμετρα ανατολικά της Hama. οι εμπειρογνώμονες μας ταξίδεψαν στον χώρο και διαπίστωσαν ότι το ψηφιδωτό χρονολογείται από την εποχή του Βυζαντίου και δημιουργήθηκε το πρώτο μισό του 5ου αιώνα, ενώ το μεγάλο μωσαϊκό διαθέτει πτηνά και καλύπτεται με ένα στρώμα πάχους 1,5 μέτρων ".

  ΚΑΙ ΝΕΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 



Ένα ψηφιδωτό δάπεδο εκκλησίας που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε στο χωριό al-Kharayeb στην περιοχή Salhab, της πόλης Hama.





Οι αρχές έστειλαν εξειδικευμένη αποστολή στον τόπο που πραγματοποίησε τις ανασκαφές και αποκάλυψαν το ψηφιδωτό.


Ο Συριακός στρατός ανέκτησε  τον έλεγχο του Akerbat στις 3 Σεπτεμβρίου 2017.  όταν βρέθηκε στο μέχρι πρότινος, απολεσθέν έδαφος , συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και εγκαταλελειμμένων περιοχών της χώρας και από  τότε. οι μηχανικοί του στρατού που μάχονταν έκαναν έρευνες  για ορυχεία και η έρευνα αυτή ήταν τόσο διεξοδική, όπου  έτσι  έγινε δυνατό να γίνει  η αρχαιολογική αυτή ανακάλυψη. 

Επιφάνεια, όπου ανακαλύφθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο σε διαστάσεις ψηφιδωτό στη Συρία 450m2. 


Το ψηφιδωτό δαπέδου ναού του 5ου αι. μ.Χ περιέχει παραστάσεις και 14 κειμενικά αποσπάσματα στην ελληνική γραφή. Μια από τις απεικονίσεις είναι αυτή του Δένδρου της Ζωής



Το ψηφιδωτό χρονολογείται μεταξύ 414 και 437.


Η θεαματική αυτή ανακάλυψη που βρίθει ελληνικού ενδιαφέροντος


Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας ανακοινώνει το τέλος των αρχαιολογικών ανασκαφών στην πόλη Uqeirbat / Aqbat, στην ανατολική ύπαιθρο της Hama
Όλο το μωσαικό αποκολλήθηκε και μεταφέρθηκε στο κρατικό μουσείο της Χάμα.

 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 

Επίσης  ,μιλώντας στο πρακτορείο  SANA ο επικεφαλής τμήματος αρχαιοτήτων, Abdulqader Farzat, ανέφερε στις αρχές Νοεμβρίου   ότι ένας πολίτης από το χωριό  al-Kharayeb ( village in Hama ) στη δυτική ύπαιθρο στην Χάμα (Hama) ενημέρωσε τις αρχές για τμήματα ενός μωσαϊκού που βρήκε στον κήπο του.


Ο Farzat διευκρίνισε ότι οι διαστάσεις του ψηφιδωτού δαπέδου είναι 13,5 και 2,30 μέτρα. Είναι διακοσμημένο με γεωμετρικά σχήματα και επιγραφές στην ελληνική γλώσσα που φέρουν την ημερομηνία 412 μ.Χ.

  • sputniknews.com/
  • dimpenews.com
  •  SANA

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   









Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only