Έχει δε τινα ηγεμονίαν προς τους τόπους τούτους, το Πέργαμον, επιφανής πόλις και πολύν συνευτυχήσασα χρόνον τοις Ατταλικοίς βασιλεύσει….» αρχίζει ο Στράβωνας (4.1) και μιλά για τον Φιλέταιρο, που έμενε στην πόλη, θησαυροφύλακας του Λυσίμαχου της Θράκης, με ένα ποσό «ενακισχιλίων ταλάντων». Μετά τον θάνατο του Λυσίμαχου (282 π.Χ.) αρχίζει η ιστορία των Ατταλιδών της Περγάμου, γραμμένη παντού. Ο Ευμένης ο Α΄ (263-241 π.Χ.), ο Άτταλος ο Α΄, ο Σωτήρ (241-197 π.Χ.) που κατατρόπωσε τους Γαλάτες), ο Ευμένης ο Β΄ (197-160 π.Χ.), ο Άτταλος ο Β΄, ο Φιλάδελφος (159-138 π.Χ.) και ο Άτταλος ο Γ΄ (138-133 π.Χ.) που παρέδωσε το βασίλειο της Περγάμου με διαθήκη στους Ρωμαίους! Μετά την κατάπνιξη της επανάστασης του Αριστόνικου το 128 π.Χ. η Ρωμαϊκή κυριαρχία είναι απόλυτη και συνεχίζεται η λαμπρή της πορεία, με μια μεγάλη επέκταση έξω από την ακρόπολη.
Σ’ αυτήν την Ακρόπολη, με τον περίφημο Βωμό του Διός, που τώρα βρίσκεται αναστηλωμένος στο Βερολίνο, την περίφημη βιβλιοθήκη (Ευμένης ο Β΄), τα Γυμνάσια, τους ναούς, τα παλάτια, από τον 3ο π.Χ. αιώνα υπήρχε το αρχαιότερο τέμενος της πόλης, της Αθηνάς Πολιάδος της Νικηφόρου, με ναό δωρικού ρυθμού, με 10 και 6 κίονες στις πλευρές (28), από τον τοπικό ανδεσίτη, με διώροφες δωρικές στοές γύρω και το κολοσσιαίο άγαλμα της θεάς στο τέμενος, απομίμηση του Φειδία του Παρθενώνα. Το διώροφο πρόπυλο και το ακρωτηριασμένο άγαλμα το κατέχει το Βερολίνο. Στην προστάτιδα των επιστημών, θεά, ήταν αφιερωμένη η Βιβλιοθήκη, που βρισκόταν στην ΒΑ γωνία του τεμένους.
Αμέτρητα νομίσματα της πόλης είχαν στη μια τους όψη τη θεά με την περικεφαλαία της, πολιούχο, όπως σε τόσες πόλεις της Μικράς Ασίας, μαζί με τον Απόλλωνα Σμινθέα! Η οικονομική ακμή της πόλης επέβαλλε και σαν εμπορικό νόμισμα τον αργυρό κιστοφόρο, με τη μυστική βακχική κίστη, το φίδι και το στεφάνι του κισσού και την φαρέτρα ή το τόξο με τα φίδια και τον κισσό, στην άλλη όψη!
Επί Ατταλιδών έγραφε το όνομα της πόλης, ενώ η Ρώμη έβαλε τον εκάστοτε ανθύπατο διοικητή! Και τον Ηρακλή σε χρυσό στατήρα, τον Ευμένη, τον Άτταλο, τον Φιλέταιρο (στην πίσω όψη) σκόρπισε παντού η μεγάλη Ελληνιστική και μετά Ρωμαϊκή Πέργαμος! Γέμισαν μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία την πόλη τους και μακρινά αφιερώματα παντού, μάζεψαν ό,τι μπορούσαν από την γραπτή σοφία του κόσμου, κατασκευάζοντας και τη δερμάτινη περγαμηνή, δέχτηκαν στην τεράστια πλουτοφόρο επιχείρηση του Ασκληπιείου χιλιάδες απελπισμένους ικέτες! Ο Γαληνός, όπως θα δούμε, έζησε και γιάτρεψε για λίγο εδώ! Η Επιστήμη του ήταν ενάντια στο θεϊκό δικαίωμα των ιερέων, σαν μόνων θεραπευτών.
Η λαμπρή πόλη…
…με την ακρόπολη στα 300 μέτρα…
…με την βιβλιοθήκη και το τέμενος επάνω από το θέατρο…
…της Θεάς της σοφίας…
…πολιούχου ,νικηφόρου…
…κόρης του Δία, Αθηνάς.
Ο Άτταλος και ο Φιλέταιρος…
…και ο αργυρός Κιστοφόρος…
…κόπηκαν στην πόλη…
…με τα τρία θέατρα και το αμφιθέατρο της «φρικτής μνήμης».
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.