Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Βρήκαν μηστηριώδεις υπόγειους θαλάμους στην Ιερουσαλήμ


Μερικές δεκάδες μέτρα από το Τείχος των Δακρύων, ηλικίας 2.000 ετών, που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, ανακαλύφθηκαν σήμερα από Ισραηλινούς αρχαιολόγους μυστηριώδεις υπόγειοι θάλαμοι λαξευμένοι στον βράχο.

Τρία διαδοχικά δωμάτια, που φέρεται να χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή Εποχή, ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής μιας μεγάλης και πολυτελούς κατασκευής ηλικίας 1.400 ετών, διακοσμημένης με καμάρες και ψηφιδωτό δάπεδο.

Το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ - Φωτογραφία: AP Photo/Ariel Schalit

"Στην αρχή, ήμασταν πολύ απογοητευμένοι γιατί κάτω από το μωσαϊκό δάπεδο, πέσαμε στο βραχώδες υπόστρωμα και πιστεύαμε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είχε σταματήσει εκεί", εξηγεί ο Μπαράκ Μονικεντάμ-Γκιβόν, ο συνδιευθυντής ανασκαφών στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μυστηριώδεις υπόγειους θαλάμους στην Ιερουσαλήμ - Φωτογραφία: AP Photo/Ariel Schalit
Στη συνέχεια, "ανακαλύψαμε τρία δωμάτια, και τρία λαξευμένα στον βράχο" και συνδεδεμένα μεταξύ τους με σκάλες, προσθέτει. Τέτοιες δομές ήταν σπάνιες στις εβραϊκές πόλεις εκείνης της εποχής, σημειώνει.
Φωτογραφία: AP Photo/Ariel Schalit

Είναι διακοσμημένα με πολλά γλυπτά και εσοχές, ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούνταν σίγουρα για να τοποθετούνται οι λυχνίες (λαδιού), σύμφωνα με τον αρχαιολόγο.

Αυτά τα δωμάτια μπορεί να ήταν το κελάρι ενός κτηρίου που έχει εξαφανιστεί σήμερα ή ένας χώρος αποθήκευσης και προετοιμασίας των γευμάτων για ιερείς της Ιερής Πόλης ή τους προσκυνητές που επισκέπτονταν τον Ναό, όπως πιστεύει.

Φωτογραφία: AP Photo/Ariel Schalit

"Εδώ ανακαλύπτουμε δοχεία που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή των γευμάτων, λυχνίες λαδιού, δοχεία που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση του σιταριού, του κριθαριού ή του ελαιόλαδου", λέει ο Μπαράκ Μονικεντάμ-Γκιβόν.

Τα δωμάτια δεν φαίνεται να έχουν "άμεση σύνδεση" με τον δεύτερο Εβραϊκό Ναό, που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. και του οποίου το Τείχος των Δακρύων (το δυτικό τείχος του Ναού του Σολομώντα) είναι το μόνο απομεινάρι ενός τείχους αντιστήριξης.

Πάνω από το Τείχος, εκτείνεται το Όρος του Ναού, ο πιο ιερός τόπος του Ιουδαϊσμού, που ονομάζεται Χαράμ Αλ-Σαρίφ από τους μουσουλμάνους για τους οποίους είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος και όπου βρίσκεται κυρίως το Τέμενος Αλ-Άσκα.

Φωτογραφία: AP Photo/Ariel Schalit

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός έργου δημιουργίας υπόγειου εκθεσιακού χώρου που θα παρουσιάζει αντικείμενα διαφορετικών εποχών τα οποία βρέθηκαν σε αυτόν τον τομέα.

"Θα εξερευνήσουμε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την πλατεία του Τείχους των Δακρύων", εξηγεί ο Μονικεντάμ-Γκιβόν. "Η ιδέα είναι να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκεί όπου οι άνθρωποι προσεύχονται, και (υπογείως), οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα για μια περιπλάνηση ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα".

Φωτογραφία: AP Photo/Ariel Schalit

Η ανακάλυψη αυτή παρουσιάζεται λίγες μέρες πριν από την "Ημέρα της Ιερουσαλήμ" κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ισραηλινοί εορτάζουν την κατάληψη της Παλιάς Πόλης από τον στρατό τους στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, όταν η Παλιά Πόλη τελούσε υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας.

Η ημέρα αυτή που γιορτάζεται με παρελάσεις μέσα στην Παλιά Πόλη, δημιουργεί εντάσεις με τους Παλαιστινίους, οι οποίοι προσδοκούν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ, την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

πηγη http://eperseus.blogspot.com/


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only