Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Σε Ολόκληρη Την ΕυρώπηΝέα Έρευνα: Το Κλίμα, Ο Βασικός Παράγοντας Που Επηρέασε Την Κυκλοφορία Των Πρώτων Αγροτών




Η έρευνα, μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Roehampton, του Πανεπιστημίου του Cambridge και πολλών άλλων ιδρυμάτων, συνδύασε αρχαιολογικά δεδομένα με παλαιοκλιματικές ανακατασκευές μοντέλων για να δείξει για πρώτη φορά ότι το κλίμα επηρέασε δραματικά τη μετανάστευση ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας δραματική επιβράδυνση μεταξύ 6.100 π.Χ. και 4.500 π.Χ.

Η ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Dr. Lia Betti, ανώτερης Λέκτορος του Πανεπιστημίου του Roehampton, συγκέντρωσε μια μεγάλη βάση δεδομένων για τις ημερομηνίες πρώτης άφιξης των νεολιθικών αγροτών σε ολόκληρη την ήπειρο και μελέτησε την ταχύτητα της μετανάστευσής τους σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε εποχής. Ανέλυσαν επίσης τα αρχαία δεδομένα DNA για να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των πρώτων αγροτών και των τοπικών κυνηγών και τροφοσυλλεκτών .

 Η χρονολόγηση σύμφωνα με την έρευνα Οι τέσσερις βασικοί άξονες επέκτασης της Νεολιθικής μετανάστευσης, με σημαντικές ημερομηνίες [Credit: University of Roehampton]

Ανακάλυψαν ότι η μετανάστευση ξεκίνησε γρήγορα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τους Νεολιθικούς αγρότες να παραμερίζουν τον υπάρχοντα πληθυσμό κυνηγών. Αυτό αποδείχθηκε από το πόσο λίγο αναμίχθηκε το DNA των δύο ομάδων. Καθώς κινούνταν βόρεια, το κλίμα έγινε λιγότερο κατάλληλο για τις καλλιέργειες που είχαν φέρει μαζί τους. Ο ρυθμός κίνησής τους επιβραδύνθηκε, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπίδρασαν με τοπικούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, κάτι που μπορεί να φανεί μέσω της αυξημένης γενετικής ανάμιξης των δύο ομάδων.


  • Λόγο του ψύχους δεν εξαπλωνόταν γρήγορα σε άλλα μέρη , παρέμεναν στα ίδια μέρη περισσότερο διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγαλύτερη γενετική ανάμιξη με τούς υπάρχοντες εκεί κυνηγούς  και τροφοσυλλέκτες  


Για να δοκιμάσει ότι το κλίμα ήταν ο βασικός παράγοντας που προκάλεσε την επιβράδυνση της μετανάστευσης, η ομάδα χρησιμοποίησε παλαιοκλιματική ''ανοικοδόμηση'' για να υπολογίσει τον αριθμό των Ημερών Αυξανόμενου Βαθμού- Growing Degree Days -(GDD) για τις περιοχές που αντιμετώπισαν οι αγρότες κατά τη διάρκεια της επέκτασής τους.
Το GDD χρησιμοποιείται συνήθως στη γεωργία ως μέτρο της διαθέσιμης θερμότητας του κλίματος σε ένα χρόνο για τις καλλιέργειες . Η επέκταση επιβραδύνθηκε κατά μήκος διαφορετικών οδών μετανάστευσης κάθε φορά που οι πρώτοι αγρότες έφτασαν σε περιοχές όπου ο αριθμός της GDD ήταν μικρότερος από τον απαιτούμενο για την υποστήριξη του αρχικού τρόπου  καλλιέργειας. Αυτό το συμπέρασμα υποστηρίχθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι η μόνη διαδρομή που δεν είχε επιβραδυνθεί στην επέκταση ήταν κατά μήκος της Μεσογείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι όσοι κινούνται σε αυτό το μονοπάτι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επεκτείνονται γρήγορα στο ευνοϊκό ζεστό κλίμα.
Συγκρίνοντας τα αρχαία δεδομένα DNA από τοπικούς κυνηγούς-συλλέκτες και πρώιμους αγρότες, οι συγγραφείς απέδειξαν επίσης ότι οι δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες για τη γεωργία στη Βόρεια Ευρώπη οδήγησαν σε στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων και υψηλότερη ανάμειξη. Οι ανταλλαγές αγαθών και η τοπική γνώση κυνηγιού μπορεί να επέτρεψαν στους πρώτους αγρότες να παραμείνουν σε αυτές τις περιοχές παρά τις κακές καλλιέργειες.
Αυτή η έρευνα δείχνει πώς το κλίμα επηρέασε σημαντικά τη μετανάστευση ανθρώπων από την αρχή της ιστορίας μας. Η κλιματική καταλληλότητα των τόπων διαβίωσης και εγκατάστασης έπαιξε βασικό ρόλο στον καθορισμό του πού θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν διαφορετικές ανθρώπινες ομάδες, αλλάζοντας τη γενετική ολόκληρων ηπείρων.

Η δρ. Lia Betti, του  Πανεπιστήμιου του Roehampton, δήλωσε: "Αυτή η μελέτη απαιτούσε τεράστιο έργο για να ''κοσκινίσει'' εκατοντάδες αρχαιολογικά άρθρα, βιβλία και εκθέσεις σε διαφορετικές γλώσσες για να δημιουργήσει ένα λεπτομερές μοντέλο επέκτασης της γεωργίας στην Ευρώπη. Είμαστε πολύ  περήφανοι που η βάση δεδομένων μας θα είναι πλέον διαθέσιμη στην επιστημονική κοινότητα και στο κοινό, για τη διευκόλυνση της μελλοντικής έρευνας.
 Έχουμε επίσης βρει νέες μεθόδους για τον εντοπισμό των κύριων διαδρομών των προηγούμενων ανθρώπινων μεταναστεύσεων και για να προσδιορίσουμε εάν το κλίμα είχε σημαντικό αντίκτυπο, το οποίο έχουμε την ελπίδα ότι θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε τους λόγους πίσω από τα προϊστορικά κύματα μετανάστευσης σε άλλες περιοχές του πλανήτη ".

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Human Behavior .
Συγγραφέας: Δρ Lia Betti | Πηγή: Πανεπιστήμιο του Roehampton 

πηγη https://www.kaliterilamia.gr/2020/07/blog-post_433.html




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only