Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Περίοδος Παλαιολιθική





Παλαιολιθική περίοδος
Η καταγωγή της τέχνης ακολουθεί την καταγωγή και εξέλιξη του ανθρώπου. Πριν από ενάμιση με ένα εκατομμύριο χρόνια αρχίζει η μακρά ιστορική πορεία του ανθρώπου και επειδή η σαφής χρονολογική τοποθέτηση δεν είναι εφικτή, λόγω έλλειψης γραπτών πηγών και σταθερής χρονολογικής βάσης, η περίοδος αυτή ονομάζεται προϊστορία και η τέχνη που αναπτύχθηκε τότε προϊστορική.
Αυτή χωρίζεται σε 3 περιόδους: Στην παλαιολιθική, την μεσολιθική και την νεολιθική.
1 ergaleia2 agalmatidio






Στην Παλαιολιθική περίοδο από το 30.000 -10.000 π.Χ. τα πρώτα δείγματα τέχνης εμφανίζονται σε αντικείμενα που κατασκευάζει ο άνθρωπος και έχουν τόσο πρακτική όσο και διακοσμητική χρήση. Αυτά είναι εργαλεία από πέτρες, οστά και ξύλο τα οποία φέρουν κάποια διακόσμηση. Εντυπωσιακά είναι επίσης και τα πρώτα αγαλματίδια (ειδώλια) που βρέθηκαν, που απεικονίζουν γυναικείες και ανδρικές μορφές, ζώα και τέρατα μορφοποιημένα σε λίθο, οστό, ελεφαντόδοντο, ελαφοκέρατο και πηλό.
3 vraxografia4 vraxografia













Η βραχογραφία ή σπηλαιογραφία ήταν η πρώτη προϊστορική ζωγραφική και απεικονίζει ζώα σε διάφορες παραστάσεις. Αυτές οι απεικονίσεις είναι συμβολικές και εκφράζουν τις αντιλήψεις για το μυστήριο της ζωής και του θανάτου, καθώς και την αγωνία της επιβίωσης. Χρησιμοποιούνται χρώματα διαφόρων αποχρώσεων, όπου συχνά κυριαρχεί το κόκκινο. Στην Ελλάδα έχουν ανακαλυφθεί ακιδογραφίες και βραχογραφίες σε διάφορες περιοχές όπως: Παγγαίο όρος, Αλιστράτη Σερρών, Κρυονέρι Καβάλας, Φίλιπποι Καβάλας, Γονικό και Ρούσσα 'Eβρου, Πετρωτά Ροδόπης, Δράμα, Αριδαία Πέλλας, Χαλκιδική και χερσόνησος του Άθω, λίμνη Χειμαρίτιδα Φλώρινας, Κρήτη, Μάνη, Εύβοια, Νάξος, Μήλος, Φολέγανδρος, Κέρος, Γιούρα, Θάσος κ.α.
5 vraxografiaΠρόκειται για πανάρχαιες απεικονίσεις, κυρίως ειδών της πανίδας που υπήρχε στην περιοχή (όπως ελάφια, ζαρκάδια, μικρά ζώα αλλά και λύκους που επιτίθενται σε ελάφια, αλεπούδες, τσακάλια, σκύλους), των οποίων ο καλλιτέχνης συχνά απεικόνιζε το φύλο ενώ πολλές φορές έχουν πάνω τους καρφωμένα τα βέλη που τοξεύτηκαν ενάντιά τους. Απεικόνιζε επίσης όπλα του κυνηγιού (όπως τόξα και δόρατα) και ενίοτε και ανθρώπινες μορφές.


Πρέπει να σημειωθεί ότι η Παλαιολιθική Εποχή στην Ελλάδα είναι ελάχιστα γνωστή, αφού οι έρευνες είναι ως τώρα ανεπαρκείς για να μας δώσουν πλήρη εικόνα της. Είναι πολύ σημαντικό όμως να επισημανθεί, ότι ο ελλαδικός χώρος κατά την Παλαιολιθική Εποχή δεν ήταν λιγότερο κατοικημένος από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό. Η σπανιότητα των ευρημάτων σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει απουσία ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά αντανακλά αποκλειστικά και μόνο την έλλειψη ερευνών. Απόδειξη είναι ότι, σε κάθε περιοχή που γίνεται έρευνα από ειδικούς επιστήμονες, ανακαλύπτονται κατάλοιπα της απώτατης αυτής προϊστορικής εποχής.


Πηγές:




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only