Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

ΡΟΔΟΣ ΚΑΙ RHODE ISLAND

 


Τι σχέση έχει το ελληνικό νησί με την πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής;

   Το 1524, ο Φλωρεντινός θαλασσοπόρος Τζιοβάνι ντα Βεραντζάνο, αποπλέει από το λιμάνι του Σαν Μαλό της Γαλιάς και αναλαμβάνει για λογαριασμό του Γάλλου Βασιλιά Φραγκίσκου τον Πρώτου, να βρει ένα θαλάσσιο πέρασμα, βορειότερα από τις Ισπανικές αποικίες του Νέου Κόσμου, που θα οδηγούσε στην Ασία. Έχοντας διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό, φτάνει στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής και συγκεκριμένα στις ακτές της σημερινής πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας. Από εκεί, συνέχισε να πλέει προς βόρεια κατεύθυνση, ανακαλύπτοντας τις ανατολικές ακτές των σημερινών ΗΠΑ και του Καναδά μέχρι την Νέα Γη. Μία από τις ανακαλύψεις του, ήταν και ένα νησί το οποίο ονόμασε Λουίζα προς τιμή της μητέρας του Γάλλου Βασιλιά. Όταν επέστρεψε στην Γαλλία, σε μία από τις επιστολές του, ανέφερε πως το σχήμα του νησιού αυτού έμοιαζε με το νησί της Ρόδου. Καθώς ο Βεραντζάνο δεν κατάφερε να βρει το θαλάσσιο πέρασμα προς την Ασία, οι Γάλλοι δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω με τις ανακαλύψεις του, αφού λίγα χρόνια μετά εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον Ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου που ανακάλυψε ο Ζακς Καρτιέ και την αποίκηση της περιοχής. 

  Όταν το 1639 ο Άγγλος Ρότζερ Ουίλιαμ έφτασε μαζί με άλλους συμπατριώτες του για να εξερευνήσουν και να αποικίσουν την περιοχή, διαπίστωσε πως το νησί Ακούιντνεκ, ήταν εκείνο που ταίριαζε στις περιγραφές του Βεραντζάνο. Από αυτές τις περιγραφές, έμεινε στο νησί η ονομασία Rhode. O Ουίλιαμ, ίδρυσε εκεί τους οικισμούς του Πόρτσμουθ και Νιούπορτ. Το 1644, οι οικισμοί του Ρόουντ Άιλαντ, ενώθηκαν με τον οικισμό του Πρόβιντενς ο οποίος είχε ιδρυθεί το 1636 στις κοντινές ηπειρωτικές ακτές από το Ρόουντ, σχηματίζοντας έτσι την Βρετανική Πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ και Πρόβιντενς Πλαντέισονς. Η ονομασία όμως “Ρόουντ Άιλαντ“, ως συντομότερη, καθιερώθηκε για ολόκληρη την πολιτεία και παρέμεινε ως επίσημη της σημερινής πολιτείας των ΗΠΑ, ενώ στο νησί που παρομοιάστηκε με την Ρόδο, παρέμεινε η ονομασία  “Ακούιντνεκ” μια ονομασία που είχε από τους αυτόχθονες του πριν την άφιξη των Ευρωπαίων. Έτσι έχουμε το εξής παράδοξο. Ενώ κανένα νησί στην συγκεκριμένη πολιτεία δεν έχει την ονομασία Rhode, και ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της βρίσκεται στις ηπειρωτικές ακτές της Αμερικής, οι Αμερικανοί την αποκαλούν με την ονομασία που στα ελληνικά μεταφράζεται ως Νήσος Ρόδος, αν και η επίσημη ονομασία της είναι Πολιτεία της Νήσου Ρόδου.

   Πόσο όμως μοιάζει πραγματικά το νησί Ακούιντνεκ με την Ρόδο; Η έκταση του Ακούιντνεκ, είναι 98 τ.χλμ, όσο περίπου το νησί της Κύθνου. Παρόλο όμως που είναι δεκατέσσερις φορές μικρότερο από την Ρόδο, σε μια εποχή που οι χάρτες δεν είχαν την σημερινή ακρίβεια, το σχήμα του, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με εκείνο της Ρόδου καθώς το μήκος και το πλάτος του είναι σχετικά ανάλογα, και όχι μόνο. Το άνω γεωγραφικό του άκρο, βρίσκεται βορειοανατολικά και το κάτω νοτιοδυτικά, κατά την ίδια κατεύθυνση που βρίσκονται και τα δύο αντίστοιχα γεωγραφικά άκρα της Ρόδου. Αν κάτι όμως στο νησί Ακούιντνεκ θύμισε περισσότερο την Ρόδο στον Βεραντζάνο, αυτό θα ήταν το βόρειο άκρο του νησιού διότι καταλήγει σε μία αμμόγλωσσα όπου στα δυτικά της υπάρχει ένας μεγάλος κόλπος και στα ανατολικά της ένας μικρότερος, όπως ακριβώς και στην Ρόδο. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που θέλει η ονομασία του Ρόουντ Άιλαν να προέρχεται από τους Ολλανδούς που είχαν φτάσει σε ένα νησί της περιοχής το οποίο ονόμασαν “Roode Eylan” που στην γλώσσα τους σημαίνει “κόκκινο νησί” προφανώς λόγω κάποιου φυσικού χαρακτηριστικού των ακτών του. Τόσο η Αγγλική όσο και η Γαλλική ορθογραφία όμως της ονομασίας (με το λατινικό γράμμα Η να ακολουθεί το R), παραπέμπει ξεκάθαρα στην ονομασία του Ελληνικού νησιού.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only