Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Τάφος του Τουταγχαμών

 


Τάφος του Τουταγχαμών: Ο Howard Carter ανακάλυψε τον τάφο του χαμένου Φαραώ. Δηλαδή, του Φαραώ Τουταγχαμών. Ο συγκεκριμένος άνδρας έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαρτίου του 1939. Δηλαδή, περίπου πριν από 81 χρόνια. Το παιδί του αφηγείται πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Θέματα που σχετίζονται τόσο με τον Howard Carter, όσο και με τον Τουταγχαμών. Αναλυτικότερα:

Τάφος του Τουταγχαμών – Αληθινή ιστορία: Πώς ξεκινά, η αφήγηση

Ο πατέρας μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάιρο. Από μικρή, μου άρεσε να μου διηγείται ιστορίες για την Αρχαία Αίγυπτο και τους Φαραώ. Έκρυβαν ένα μυστήριο που κέντριζε το ενδιαφέρον και με γοήτευε να ακούω… Πιο συγκεκριμένα, θυμάμαι να μου περιγράφει την ιδιαίτερη ιστορία του Τουταγχαμών και την ανακάλυψή του τάφου του… Ας γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω…

Ήταν μια μέρα στις αρχές Νοεμβρίου του 1922. “Επιτέλους βρήκα αυτό που ψάχνω 15 χρόνια τώρα”φέρεται να είπε ο διάσημος Βρετανός αρχαιολόγος Howard Carter σε φίλο του. Την επόμενη μέρα, κι ένω οι ανασκαφές προχωρούσαν με γρήγορους ρυθμούς, ο Carter μαζί με τους βοηθούς του, βρίσκονται μπροστά σε ένα τοίχο.

Αντικρίζοντας τις ανέπαφες για χιλιετίες επίσημες σφραγίδες και τις επιγραφές πάνω σε αυτόν, επιβεβαιώνονται οι υποψίες του. Μπροστά τους βρίσκεται ο προθάλαμος του τάφου του Τουταγχαμών, Φαραώ της 18ης Δυναστείας της Αιγύπτου.

Ο Τουταγχαμών είναι ίσως ο πιο διάσημος Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου, όχι όμως επειδή έκανε κάτι ένδοξο όσο ζούσε. Ο λόγος που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο είναι επειδή σε εκείνον ανήκε ο μοναδικός ασύλητος φαραωνικός τάφος που βρέθηκε ποτέ- κάτι που πιθανότερα αποδίδεται στο μικρό μέγεθος του τάφου που αρχικά προοριζόταν για τον βεζίρη του. Αυτό δείχνει και το ότι ο Φαραώ δεν είχε υστεροφημία.

Ο Τουταγχαμών πέθανε σε ηλικία μόλις 19 ετών. Γίνεται Φαραώ όταν ήταν ακόμα παιδί, γι`αυτό το λόγο, τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου την ανέλαβαν οι σύμβουλοί του: Στρατηγός Χορεμχέμπ και ο Βεζίρης Αΐ. Δεν είναι λοιπόν σίγουρο αν όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τουταγχαμών, ήταν αποτέλεσμα δικών του αποφάσεων ή των συμβούλων του. Αφιερώνει την ιδιαίτερα σύντομη ζωή του στη λατρεία των Θεών που ο πατέρας του είχε προσβάλλει.

Πιστεύει ότι έτσι θα ανέκαμπτε η Αίγυπτος, που έως τότε είχε εξασθενίσει σημαντικά. Βασιλεύει για 10 χρόνια χωρίς ωστόσο να αφήσει κάποιο σημαντικό έργο και το όνομά του ήταν άγνωστο ακόμα και 100 χρόνια μετά το θάνατο του κατά τη 19η δυναστεία. Πεθαίνει το 1323 π.Χ από αιτία που δεν έχει γίνει γνωστή και θάβεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου υπήρχαν οι τάφοι άλλων 60 Φαραώ της Αιγύπτου.

Τάφος του Τουταγχαμών – Αληθινή ιστορία: Η ανακάλυψη του τάφου

Ο τάφος του ανακαλύπτεται στις 4 Νοεμβρίου του 1922 αλλά η σαρκοφάγος του ανοίγεται στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη ήταν σπουδαία και ανανέωσε το ενδιαφέρον για την Αρχαία Αίγυπτο. Την εποχή που ανακαλύφθηκε, ήταν το μείζον θέμα της επικαιρότητας. Πάρα πολλές εφημερίδες ασχολήθηκαν με το θέμα. Ωστόσο, λειτούργησε και αρνητικά, καθώς ενισχύθηκε η φήμη της λεγόμενης “κατάρας του Τουταγχαμών”.

Στον τάφο του, βρέθηκαν μαζί και δύο νεογέννητα κορίτσια- το ένα πέθανε στη γέννα και το άλλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο Τουταγχαμών ήταν άτεκνος και ήταν τόσο ξαφνικός ο θάνατός του και η πυραμίδα του δεν ήταν έτοιμη για να θαφτεί. Τον έθαψαν, λοιπόν, σε ένα μικρό, ταπεινό τάφο, που προοριζόταν για άνθρωπο χαμηλότερου αξιώματος. Μέχρι να τον ανακαλύψει ο Carter, ο Τουταγχαμών ήταν άγνωστος στους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους.

Γεννήθηκε το 1341 π.Χ και ήταν γιος του Φαραώ Ακενατέν- σημαντική προσωπικότητα για την ιστορία της Αιγύπτου. Ήταν εκείνος που προσπάθησε να μετατρέψει την πολυθεϊστική θρησκεία των Αιγυπτίων, σε μονοθεϊστική. Ο Ακενατέν λάτρευε τον Θεό Ήλιο, Ατέν. Από εκεί εμπνεύστηκε και το όνομα του γιου του, Τουταγχαμών. Όταν γεννήθηκε, ήταν Τουταγχατέν, που σημαίνει “η ζωντανή εικόνα του Ατέν”.

Οι Αιγύπτιοι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την πίστη του “αιρετικού” Φαραώ Ακενατέν και τον διώχνουν απ’ τον θρόνο το 1332 π.Χ, μετά από 17 χρόνια βασιλείας. Τότε, είναι που ανεβαίνει στο θρόνο ο 9χρονος γιος του, ο Τουταγχατέν. Αμέσως, αλλάζει το όνομά του σε Τουταγχαμών για να μην συνδέεται με την αποτυχημένη αίρεση του πατέρα του. Παντρεύεται την ετεροθαλή αδελφή του-πριγκίπισσα Ανκεσεναμούν, κόρη της Νεφερτίτης-και μαζί της απέκτησε δύο κορίτσια που θάφτηκαν μαζί του.

Τάφος του Τουταγχαμών – Αληθινή ιστορία: Η κατάρα και η αλήθεια

Οι πρώτοι που αντικρίζουν τον τάφο του Τουταγχαμών, είναι ο Carter και ο συνεργάτης του, Λόρδος Carnavon.

Λέγεται πως υπάρχει “η κατάρα των Φάραω” που ακολούθησε πολλά από μέλη της ομάδας του Κάρτερ. Ο Τύπος έγραφε ότι όλοι τους πέθαναν από μυστήρια αίτια, λίγο καιρό μετά την είσοδό τους στον τάφο του Τουταγχαμών. Επίσης, μία κόμπρα- σύμβολο της Θεάς Γουατζέτ, που προστάτευε τους Φαραώ- έφαγε το καναρίνι του Κάρτερ. Αυτό αποτέλεσε πηγή ένα έμπνευσης για τη συγγραφέα Μέρι Κορέλι για να γράψει την ιστορία με την κατάρα του Φαραώ.

Τον Μάρτιο του 1923, δημοσίευσε μια ιστορία που προειδοποιούσε ότι ήταν καταραμένοι, όσοι τόλμησαν να διαταράξουν τον αιώνιο ύπνο του Φαραώ. Πρώτος έφυγε ο Λόρδος Carnavon, ο συνεργάτης του Carter, που μπήκε μαζί του στον τάφο.

Οι εφημερίδες, βέβαια, υπερέβαλαν και διόγκωσαν την ιστορία. Έγραψαν ότι στην είσοδο του τάφου βρέθηκε η επιγραφή: “Ο θάνατος με ταχύτατα φτερά, θα επισκεφθεί όσους μπουν σε αυτόν τον ιερό τάφο.” Η επιγραφή ωστόσο δεν υπήρχε πουθενά. Σύμφωνα με τον Τύπο, 26 άτομα που μπήκαν στον τάφο του Φαραώ, πέθαναν μετά από λίγο καιρό. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Μόλις έξι θάνατοι υπήρξαν μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ όλοι οι άλλοι πέθαναν από φυσικά αίτια, σε μεγάλη ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Βρετανός αρχαιολόγος, Howard Carter- ο πρώτος που μπήκε στον τάφο- πέθανε 17 χρόνια μετά, στις 2 Μαρτίου του 1939, σε μεγάλη ηλικία. Ό,τι και να έχει συμβεί, όσα χρόνια κι αν περάσουν, η ιστορία με τον Φαραώ θα προκαλεί το ενδιαφέρον μας…

klik/ 






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only