Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

ΝΕΦΕΡΤΙΤΗ


 Είναι όντως, κυπριακής καταγωγής η καινοτόμος και δυναμική βασίλισσα του Νείλου, που το όνομά της σήμαινε «Η ωραία έχει φτάσει»;

Η Θεωρία είναι βάσιμη. Οι Γερμανοί ανθρωπολόγοι Σιάρφφ και Μούρτγκαρτ στο βιβλίο τους «Aegypten Vorderasien in Altertum", υποστηρίζουν ότι η Νεφερτίτη είναι Κύπρια και υπάρχουν αποδείξεις.

H θεωρία τους ενισχύεται από τις επιστολές που αντάλλασσαν ο βασιλιάς της Αλάσιας (Κύπρου) με τον Φαραώ Ακενατόν, σύζυγο της πολυθρύλητης και ωραιοτάτης Νεφερτίτης και στη μορφολογία του κρανίου της βασίλισσας καθώς και των θυγατέρων της.

Τα κρανία τους είναι επιμηκυμένα, έχουν δηλαδή τεχνητές κρανιακές παραμορφώσεις, κάτι που συνηθιζόταν εκείνη την εποχή στην Κύπρο.

Πράγματι, στις οχτώ επιστολές που σώζονται, μεταξύ 1370 και 1330 π.Χ., αποκαλούν ο ένας τον άλλον ‘’αδελφό’’ και φαίνονται τόσο στενοί οι δεσμοί τους, σαν να ήταν πραγματικά αδέλφια ή πολύ στενοί συγγενείς.

Μάλιστα στην πρώτη επιστολή που εστάλη λίγο μετά την άνοδο του Ακενατόν στο θρόνο, ο Κύπριος βασιλιάς στέλνει χαιρετισμούς, ευχές και δώρο 200 τάλαντα χαλκού, ποσό μυθικό για την εποχή, λόγω της μεγάλης ζήτησης και της σπανιότητας του μετάλλου, καλεί δε τον φαραώ να στείλει σύντομα στην Κύπρο αγγελιαφόρο του.

Οι δυο βασιλείς εμφανίζονται στις επιστολές ως ισότιμοι, τη στιγμή που άλλοι βασιλείς υποκλίνονταν υποτακτικά προς τον Φαραώ βασιλιά. Παράλληλα οι δυο μονάρχες φαίνεται να αντάλλασσαν πλούσια δώρα αλλά επίσης να είχαν αναπτύξει στενούς εμπορικούς και συμμαχικούς δεσμούς.

Πιθανότατα λοιπόν ο γάμος της πριγκίπισσας Νεφερτίτης με τον Φαραώ βασιλιά να δικαιολογεί τη μεγάλη οικειότητα μεταξύ των δυο βασιλέων και τη στενή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ των δυο βασιλείων.

Η Νεφερτίτη εμφανίστηκε στην Αίγυπτο από το πουθενά και εξαφανίστηκε, ύστερα από μια βασιλεία ριζοσπαστική στα κοινωνικά, θρησκευτικά και διοικητικά και πάλι στο πουθενά.

Μια από τις θεωρίες τη θέλει να επιστρέφει στην Κύπρο μαζί με τις έξι κόρες της, ύστερα από βίαιες αντιδράσεις του παλαιού ιερατικού κατεστημένου που έχανε πλέον τα δικά του προνόμια, αφού η Νεφερτίτη και ο σύζυγός της επέβαλαν καινούργια, μονοθεϊστική θρησκεία

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only