Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Ραμμοβούνι Μεσσηνίας




Κοντά στο χωριό του Βασιλικό  του Δήμου Οιχαλίας, βρίσκεται η τοποθεσία Ραμμοβούνι. Εκεί, κάτω από ένα δέντρο, γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σήμερα στο σημείο αυτό υπάρχει μνημείο προς τιμή του "Γέρου του Μοριά" ενώ σε κοντινή απόσταση σώζετε ο  Βυζαντινός ναός του Αγίου Στεφάνου.

 Η πρόσβαση είναι εύκολη και ο δρόμος καινούργιος και σε αρίστη κατάσταση.
Από τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας – Πύργου, στο χωριό Βασιλικό, συναντάμε την πινακίδα που μας κατευθύνει στο Μνημείο που απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα απο το Βασιλικό.
   Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά». Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1770 στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας (μικρός οικισμός κατά την Τουρκοκρατία). 

Ο ίδιος μας αναφέρει: 

“Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο”.
 Ήταν γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, που εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές. Το 1780, ήταν 10 ετών, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους, ένα γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του. Στα 17 του έγινε οπλαρχηγός του Λεονταρίου και στα 20 του νυμφεύτηκε την κόρη του τοπικού προεστού Αικατερίνη Καρούσου. Το 1806, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών από τους κατακτητές, κατόρθωσε να διασωθεί και να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό κι έφθασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στις αρχές του 1821 αποβιβάστηκε στη Μάνη για να λάβει μέρος στον επικείμενο Αγώνα.
  Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο Σύλλογος Πελοποννησίων «Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» Θεσσαλονίκης αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την ακροτελεύτια και ατίμητη παρακαταθήκη που μας άφησε ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, την ανέγερση έφιππου ανδριάντα του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας τόπο γέννησής του.

Ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έχει ήδη εγκατασταθεί στο βάθρο του στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας από τις 16 Αυγούστου 2007 και η Α.Ε. πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.κ. ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα στις 20 Νοεμβρίου 2007.


Βιβλιογραφία και πηγές:
Ι. Κακούρος: "Βυζαντινά μνημεία της Μεσσηνίας"
Δημητροκάλλης 1990: 57-69.
Ιστότοπος: sansimera
Ιστότοπος: επι-δεξιος (ψάλτης)

Ιστότοπος anodorio








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only