Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Νέμρουτ - Ο τάφος του βουνού

Το Nemrut είναι ένα βουνό στην οροσειρά του Ταύρου που χωρίζει τη μεσογειακή παράκτια περιοχή από το κεντρικό Οροπέδιο Ανατολίας στη νότια Τουρκία.
Το 62 π. Χ ο Βασιλιάς Αντίοχος Α ' Θέος της Κομμαγένειας κατασκεύασε έναν τάφο-ιερό στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 2,134 μέτρων.


Ο Αντίοχος Ι. Θέος της Κομμουνίας ήταν βασιλιάς του Ελληνοϊρανικού Βασιλείου της Κομμουνιστικής (διάδοχο κράτος της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδίων), οι κυβερνώντες του οποίου ήταν εκτάριο της δυναστείας του Ιρανικού Οροντίδα.
Το Βασίλειο του Κομμαγένιου κατέλαβε τη γη μεταξύ των Ταύρων και του Ευφράτη, με κέντρο την αρχαία πόλη της Σαμοσάτας, και υπηρέτησε ως κράτος ασφαλείας μεταξύ Αρμενίας, Παρθίας, Συρίας και Ρώμης.


Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Αντίοχος δημιούργησε τη δική του αίρεση για να προσκυνηθεί μετά το θάνατό του σε ελληνική μορφή σε συνδυασμό με τον Ζωροαστριανισμό. Σε μια επιγραφή, αποφάσισε ότι ο τάφος του θα κατασκευαστεί σε ένα απομακρυσμένο μέρος κοντά στους θεούς, με αυτόν να θεοποιείται και να λατρεύεται μεταξύ των τάξεων τους.



Το ιερό του τάφου αντικατοπτρίζει τις μεικτές πεποιθήσεις, με τεράστια αγάλματα που διαμορφώνονται σε ιερόθεσμο του Αντίοχου, λιονταριών, αετών, και ποικίλων ελληνικών, Αρμενικών και Ιρανικών θεοτήτων, όπως Heracles-Artagnes-Ares, Zeus-Oromasdes, και Apollo-Mithras - Ηλιος-Ερμής. Σε κάποιο σημείο της ιστορίας, αφαιρέθηκαν οι κεφαλές των αγαλμάτων (πιθανόν λόγω εικονοκλασμού) και διασκορπίστηκαν σε όλο το χώρο.
Τα site effigies παρουσιάζουν επίσης μια σύντηξη ελληνικών και περσικών επιρροών, με το ρούχο που απεικονίζεται σε περσικό εικονογραφικό ύφος, ενώ τα φυσικά χαρακτηριστικά προτείνουν ελληνικό καλλιτεχνικό ύφος.
Το ιερό αποτελείται επίσης από έναν όγκο 49 μέτρων ψηλό και δύο εθιμοτυπικές βεράντες. Η δυτική βεράντα απεικονίζει ένα λιοντάρι, που δείχνει μια ρύθμιση των αστέρων και των πλανητών Δίας, Ερμής και Άρη - προτείνοντας μια αστρολογική αναπαράσταση ημερολογίου για τελετές λόγω αστρονομικής ή θρησκευτικής φύσης.


Το ιερό ξεχάστηκε για αιώνες μέχρι τις ανασκαφές στα τέλη του 19 ου αιώνα από Γερμανούς αρχαιολόγους αποκάλυψαν ότι ο χώρος ήταν βασιλικός τάφος για τον Αντίοχο, με βάση επιγραφές που ανακαλύφθηκαν σε όλο το χώρο.
Μέχρι σήμερα, οι μεταγενέστερες ανασκαφές απέτυχαν να βρουν τον ταφικό θάλαμο του Αντίοχου.

 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only