Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Νεολιθικός και Ελλαδικός πολιτισμός


 Ο πρώτος ακμαίος πολιτισμός που παρουσιάζεται στην Ελλάδα είναι ο νεολιθικός και τα σημαντικότερα κέντρα του έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλία, στο Διμήνι και στο Σέσκλο. Η γνωριμία μας μ' αυτόν τον πολιτισμό ξεκινάει από τα πήλινα ειδώλια και την αγγειοπλαστική της νεολιθικής Θεσσαλίας.




Η " κουροτρόφος" του Σέσκλου, ένθρονη και τολμηρά διακοσμημένη, μια μητέρα χιλιάδων ετών, με το βρέφος της στην αγκαλιά, στην ύστατη φάση της προετοιμασίας για το θηλασμό.
Ο " στοχαστής" της Καρδίτσας, με τα επιμέρους στοιχεία του να συνθέτουν τη μορφή ενός ρωμαλέου άνδρα με βλέμμα ευθυτενές, που πιθανόν να παρίστανε αγροτική θεότητα που σχετίζεσαι με την καρποφορία της γης.
Το λίθινο ειδώλιο από τα περίχωρα της Σπάρτης, μια γυναικεία μορφή με τα "στεατοπυγικά" χαρακτηριστικά, τους τονισμένους δηλαδή γλουτούς και την πρόδηλη έμφαση στους μαστούς και στην κοιλιά.
Το πήλινο σφαιρικό αγγείο με πολύχρωμη διακόσμηση από το Διμήνι, που αποτελεί το τελειότερο δείγμα του ρυθμού της πολύχρωμης κεραμικής, που κυριαρχεί στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο.
Και τέλος το σφαιρικό αγγείο από το Λιανοκλάδι, με το έξοχο περίγραμμα και την απλή, αλλά δυναμική διακόσμηση που μαρτυράει τις ικανότητες των κεραμέων την περίοδο αυτή.




The study of the Neolithic Period in Greece was inaugurated with the archaeological investigations of Chr. Tsountas (1899-1906) in Thessaly. These investigations included of the location of 63 Neolithic sites and the excavation of certain settlements, such as Sesklo, Dimini, Argissa etc.
The journey in the museum begins with the household equipment of a typical house of this period, continues with a display of pottery and next come the figurines.
Clay figurine of a "Kourotrophos" from Sesklo, Thessaly, a female figurine of a woman holding a baby.
The so called "Thinker", a clay figurine found in Karditsa in Thessaly which is the largest Neolithic figurine found in Greece.
Clay vase with painted polychrome decoration from Dimini(5300-4800 BC)



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only