Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Η Τέχνη πριν την Ιστορία.

The Lion Lady/Man του Hohlenstein-Stadel (περ. 38000 π.Χ.) Aurignacian. (Ωρινάκεια περίοδος, της Άνω Παλαιολιθικής, 43000- 26000 π.Χ.). Ύψος 28,1 cm, πλάτος 6,3 cm, πάχος 5,9 cm..
Ulmer Museum.
Κατασκευασμένο από χαυλιόδοντα μαμούθ με μαχαίρι-καλέμι από πέτρα πυρόλιθου της οποίας η χρήση ως εργαλείου κοπής χρονολογείται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, λόγω της εξαιρετικής ανθεκτικότητας και της ιδιότητάς της να θραύεται σε λεπτές λεπίδες. Αλλά και επειδή όταν τη χτυπούν σε χάλυβα παράγει σπινθήρες, ήταν και είναι μέσον ανάφλεξης εξ ου και το όνομά της>πυρό-λιθος. Ένα πείραμα αποκάλυψε ότι η γλυπτική τού ειδωλίου χρειάστηκε περίπου 320 ώρες. Οι παλαιοντολόγοι εικάζουν ότι ο άγνωστος εξειδικευμένος καλλιτέχνης μπορεί να είχε απαλλαγεί εκ μέρους της ομάδας του από άλλες εργασίες διαβίωσης, για να εργαστεί ειδικά σε αυτό το κομμάτι.
Το ειδώλιο βρέθηκε στο σπήλαιο Hohlenstein-Stadel στην κοιλάδα του Lone, Baden-Wurttemberg της Γερμανίας, το 1931.Το αριστερό χέρι φέρει οριζόντιες ραβδώσεις λαξευμένες . Χρόνια μετά την αρχική ανακάλυψη στους υπεύθυνους του μουσείου παρουσιάστηκε ένα ρύγχος λιονταριού από χαυλιόδοντα μαμούθ που βρέθηκε στο σπήλαιο. Είχε τέλεια εφαρμογή. Σήμερα συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 1000 μικροσκοπικά κομμάτια. Και οι εργασίες συναρμολόγησης είναι πολύ κοπιαστικές.
Αυτό το γλυπτό μπορεί να είναι μια προσπάθεια του καλλιτέχνη ή του κατόχου του να λάβει ή να υποδυθεί τη δύναμη του λιονταριού. Τα υβρίδια ζώων και ανθρώπων είναι γνωστά σε παραστάσεις τους από την εποχή ακόμα των σπηλαιογραφιών καθώς και στις μυθολογίες πολλών λαών. Ίσως αυτό να είναι ένας σαμάνος με μάσκα κεφαλιού λιονταριού. Πολλοί έδωσαν το όνομα "Lion Lady Venus" και είπαν ότι είναι θηλυκή σαμάνος, αφού την εποχή εκείνη υπήρχε η μητριαρχία. Και τα περισσότερα από τα προϊστορικά ειδώλια είναι θηλυκά με την ονομασία "Venus". Η παλαιοντολόγος Elisabeth Schmid χαρακτήρισε το σημείο του φύλου, όπως βρέθηκε, ως ηβικό τρίγωνο. Άλλοι επιμένουν ότι είναι άνδρας. Η τελική κατάληξη για το φύλο θα γίνει όταν συναρμολογηθούν όλα τα κομματάκια του γλυπτού.
Το ειδώλιο βρισκόταν δίπλα σε ίχνη φωτιάς σε μια θέση 27 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου. Σε κοντινή απόσταση ήταν διακοσμημένα δόντια ελαφιών και κοπτήρες αρκτικής αλεπούς, καθώς και χάντρες ελεφαντόδοντου. Μπορεί να είναι τα υπολείμματα κοσμημάτων για ένα ένδυμα. Ίσως η θέση ήταν τα αντικείμενα ένδυσης ενός σαμάνου.
Η ανακάλυψη πιο εξελιγμένων τεχνικών με τη χρονολόγηση του άνθρακα του στρώματος στο οποίο βρέθηκε, οδήγησε τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν την ημερομηνία του γλυπτού ώστε σήμερα να είναι περίπου στα 38.000 π.Χ. Αυτό θα έκανε τον Άνθρωπο-Λιοντάρι όχι μόνο το παλαιότερο ζωόμορφο γλυπτό που βρέθηκε ποτέ, αλλά ένα από τα παλαιότερα γνωστά εικονιστικά γλυπτά κάθε είδους.
Μια εκδοχή του γλυπτού άνδρα/γυναίκας-λιονταριού, μετά από περισσότερες λεπτομέρειες που προστέθηκαν.

Φωτογραφία: Holger Uwe Schmitt μέσω του Panoramio
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες και φωτ/φίες στο: https://www.donsmaps.com/lionlady.html 
 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only