Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Ο Βυζαντινός πύργος της Ανθούσας και το παράξενο Εκκλησάκι

 


Ο πέτρινος τετράγωνος πύργος της Ανθούσας που βρίσκεται μέσα στο αισθητικό δάσος του Υμηττού, χτίστηκε (πιθανόν) την εποχή της τουρκοκρατίας. Δεν υπάρχουν αναφορές για τον λόγο της ανέγερσης και της μετέπειτα χρήσης του

Η εύκολη πρόσβαση αλλά και η ομορφιά της τοποθεσίας καθιστούν τον πύργο και την ευρύτερη περιοχή ένα σημείο αναψυχής, με πολλούς και πιστούς επισκέπτες.Ο Πύργος της Ανθούσας έχει τετράγωνη κάτοψη και είναι γνωστός με το τούρκικο όνομα «Κούλα». Βρίσκεται στην πλαγιά του Υμηττού κοντά στη μονή Αστερίου στην Ανθούσα Αττικής (Δήμος Ζωγράφου).Η ιστορία του πύργου δεν είναι γνωστή. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε κτίστηκε. Σίγουρα δεν είναι Βυζαντινός και μάλλον δεν είναι φράγκικος
Η τεχνοτροπία του παραπέμπει στην Οθωμανική περίοδο. Αυτή η εκδοχή ενισχύεται και από το όνομα «Κούλα».Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ένας από τους πολυάριθμους τούρκικους κουλέδες που έχτισαν οι Τούρκοι μέχρι τον 18ο αιώνα σε όλη την Ελλάδα είτε για να επιβλέπουν τα τσιφλίκια τους είτε για κατοικίες αγάδων είτε για να εξυπηρετήσουν στρατιωτικούς σκοπούς.


Εσωτερικά του πύργου

Ο πύργος αναφέρεται ερειπωμένος ήδη από το 1722.


Η είσοδος του πύργου

Ο πύργος είναι τετράγωνος με πλευρές μήκους 4.5μ. Το σωζόμενο ύψος είναι 6.25 μέτρα. Το πάχος των τοίχων είναι 0.75μ.


Εσωτερικά του πύργου

Σώζονται μόνο δύο όροφοι. Στην αρχική του μορφή πρέπει να ήταν τριώροφος με ύψος περί τα 8 με 9 μέτρα. Η αρχική είσοδος ήταν στη νότια πλευρά στο ύψος του πρώτου ορόφου.


Το παράθυρο και το άνοιγμα που οδηγεί στον πρώτο όροφο του πύργου

Το άνοιγμα της εισόδου έχει διαστάσεις 1,70μ ✖ 0,66μ. Κάτω από αυτή την πρώτη είσοδο ανοίχτηκε μεταγενέστερα μια άλλη ύψους 2 μέτρων.


Ο όροφος του πύργου

Υπάρχουν δύο παράθυρα στον πρώτο όροφο στην ανατολική και στη δυτική πλευρά. Είναι τα μοναδικά παράθυρα του πύργου.Η οροφή του πρώτου ορόφου είναι θολωτή και άθικτη. Οι υπόλοιποι όροφοι του πύργου δεν σώζονται


Σε διάφορα σημεία, ακανόνιστα, υπάρχουν μικρές τρύπες στους τοίχους του πύργου που μάλλον χρησίμευαν για τυφεκιοθυρίδες.Αφήσαμε τον πύργο και κατηφορίσαμε προς την μονή Καισαριανής, στο υπέροχο βοτανικό μονοπατι, συναντήσαμε πηγάδια που τροφοδοτούν με νερό τις διάσπαρτες λιμνούλες που σφύζουν από ζωή, καθώς φιλοξενούν βατράχια και χρυσόψαρα..


Ενα από τα πηγάδια του βοτανικού μονοπατιού


Μια από τις υπέροχες λίμνες, πόλος έλξης για τους μικρούς φίλους του δάσους


Εκκλησάκι Ανάληψης

Εκκλησάκι Ανάληψης, Καισαριανή Το ξωκλήσι της Ανάληψης, βρίσκεται μέσα στο Aισθητικό δάσος της Καισαριανής. Πρόκειται για ένα εκκλησάκι – στοά, μέσα στο πράσινο, λίγο πιο πάνω από την Μονή Καισαριανής.Αν και η υγρασία του βουνού το κατατρώει, αυτό παραμένει όρθιο, σίγουρα με την καθημερινή φροντίδα κάποιων ανθρώπων που το αγαπούν.Του λείπει η πόρτα, αλλά όχι η ζεστασιά, το καταλαβαίνεις αμέσως μόλις το πλησιάσεις και μπεις μέσα.

Αποστολή - Φωτογραφίες: Χάρης Ντάκ

Πληροφορίες: kastra.eu
2steps.g


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only