Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης

 



Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης - Περίληψη

  Η Κασσώπη βρίσκεται πολύ κοντά στο Ζάλογγο, μία απότομη πλαγιά στο χωριό Καμαρίνα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, όπου το 1803 μετά τη συνθηκολόγηση των Σουλιωτών με τον Αλή Πασά, Σουλιώτισσες χορεύοντας πιασμένες χέρι - χέρι και πετώντας πρώτα τα παιδιά τους στο γκρεμό τα ακολούθησαν τραγουδώντας.
  Η Κασσώπη, πρωτεύουσα της Κασσωπαίας, κτίστηκε πριν τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. σε φυσικά οχυρή θέση, σε ένα ευρύχωρο οροπέδιο με υψόμετρο 550-650 μ., στις πλαγιές του Ζαλόγγου. Η μεγάλη ακμή της πόλης σημειώνεται τον 3ο αι. π.Χ., όταν κτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτίρια και η περιοχή της Αγοράς αποκτά μνημειακή μορφή. Η ίδρυση της πόλης ήταν το αποτέλεσμα του συνοικισμού διάσπαρτων οικισμών της περιοχής. Κάποια πρώιμα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πιθανόν στη θέση της πόλης να προϋπήρχε κάποιος μικρότερος οικισμός. Η Κασσώπη απέκτησε οικονομική δύναμη με το εμπόριο, την κτηνοτροφία και τα προϊόντα της εύφορης πεδιάδας του Αχέροντα. Η πόλη είχε δικό της νομισματοκοπείο. Η πόλη διατηρούσε πολιτική αγορά, πρυτανείο, δύο θέατρα, ξενώνα ή εμπορική αγορά, ναό λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Η ευημερία της πόλης διήρκεσε μέχρι το 168 π.Χ. Το 167 π.Χ. καταστράφηκε από τους Ρωμαίους με επικεφαλής τον Αιμίλιο Παύλο και εγκαταλείφτηκε οριστικά με τη μετοίκιση των κατοίκων της στη Νικόπολη, στο τέλος του 1ου αι. π.Χ.
  Ο Καθηγητής Σ. Δάκαρης διεξήγαγε ανασκαφική έρευνα στην Κασσώπη για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στο διάστημα 1952-55. Αργότερα οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από το 1977-78 έως το 1983, με συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Κατά τα έτη 2000-2006 η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων - αρμόδια τότε για το Νομό Πρέβεζας - πραγματοποίησε εργασίες ανάδειξης στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, με σκοπό να βελτιωθούν σε τέτοιο βαθμό οι υποδομές του χώρου ώστε να καταστεί επισκέψιμος. Σήμερα, η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας, στο πλαίσιο του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου «Βελτίωση δρόμου πρόσβασης και επέκταση δικτύου διαδρομών επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης», πραγματοποιεί εργασίες εν γένει ανάδειξης του χώρου.

Το κείμενο παραχωρήθηκε από τη ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων



Ο Αρχαιολογικός Χώρος Της Κ... by Spiros Danias






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only