Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ, ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ .

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ, ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ
.
Πριν μερικά χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου αποφάσισε να τοποθετηθεί προτομή του ποιητή Ανδρέα Κάλβου στην πλατεία Σολωμού, την κεντρική πλατεία της πόλης. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου, διότι ουδείς εκ των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι συνέπραξαν στο να ληφθεί αυτή η απόφαση δεν ανέφερε το ήδη γνωστό σε όλους, ότι δηλαδή δεν διασώθηκε, εάν είχε ποτέ υπάρξει, προσωπογραφία του Ανδρέα Κάλβου.
Του μέγιστου ποιητή του «Φιλόπατρη» που το έργο του συνεχίζει να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον της φιλολογίας, εξ αιτίας κυρίως της ακαταμάχητης γοητείας του μοναδικού γλωσσικού του σφρίγους, με το οποίο ο αυτοεξόριστος ποιητής Α.Κάλβος ύμνησε την Πατρίδα του και την Ελληνική Επανάσταση.







Βεβαίως από το Δ.Σ του Δήμου Ζακύνθου δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, αφού για παράδειγμα ακόμη και σήμερα, μετά την παρέλευση είκοσι χρόνων και πλέον, οι επιγραφές των δρόμων, στην συμβολή των οποίων βρίσκεται το πατρικό μου σπίτι, αναφέρουν, η μεν πρώτη «οδός Ψαρρών» (ακριβώς όπως το διαβάζετε με δύο «ρ») η δε δεύτερη «οδός πάροδος Ψαρρών» (και οδός και πάροδος).
Ευτυχώς η κατακραυγή πλείστων όσων πολιτών της Ζακύνθου, οδήγησε στην ανάκληση της παραπάνω ντροπιαστικής απόφασης, με αποτέλεσμα το μόνο που θυμίζει το επίπεδο των δημοτικών αρχόντων της πατρίδας μου, να είναι το βάθρο από μπετόν, επί του οποίο επρόκειτο να τεθεί η προτομή του ποιητή, η οποία παραμένει έως τώρα «ορφανή», αλλά στη «θέση» της.
Δυστυχώς οι περιπέτειες του Ανδρέα Κάλβου δεν περιχαρακώθηκαν στην Ζάκυνθο.
Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε με απόφαση και ευθύνη κυβερνητική, νόμισμα των δύο ευρώ στο οποίο απεικονίζεται ο Ανδρέας Κάλβος!!! Είναι προφανές, ότι η ασχετοσύνη, η επιπολαιότητα και το επίπεδο αυτών που υλοποίησαν την κυκλοφορία του νομίσματος ξεπερνά εις βάθος και αυτό ακόμη των δημοτικών συμβούλων της Ζακύνθου. Γιατί τουλάχιστον από το κεντρικό κράτος και τις υπηρεσίες του, θα περιμέναμε μεγαλύτερη σοβαρότητα και τουλάχιστον την ελάχιστη έρευνα περί του τιμωμένου προσώπου. Θα διαπίστωναν ότι όλες οι «προσωπογραφίες» του Α. Κάλβου που υπάρχουν, όλες είναι φαντασιακές, πράγμα που τονίζεται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες που τις φιλοτέχνησαν.






Ο Κάλβος, ο εξόριστος ποιητής της εποχής του, αποτέλεσε και προφανώς συνεχίζει ν’ αποτελεί πηγή έμπνευσης για ζωγράφους και ποιητές, όχι μόνο για την μοναδική και ως εκ τούτου αθάνατη ποίηση που μας κληροδότησε, αλλά γιατί η ίδια η ζωή του, η διαρκής του περιπλάνηση σε ξένους τόπους και ο μοναχικός του βίος, έγιναν στοιχεία που εκτόξευσαν την φαντασία των μεταγενέστερων καλλιτεχνών, να προσπαθήσουν ν’ αποτυπώσουν το πρόσωπό του, όπως οι ίδιοι το φανταζόντουσαν μέσα από το έργο του και τη διαρκή περιπλάνησή του.
Το να εμφανίζεται όμως μία από τις φαντασιακές προσωπογραφίες του Α. Κάλβου, ως πραγματική, δεν αποτελεί μόνο ύβρη, αλλά πολύ περισσότερο προσβολή της μνήμης του, γιατί όπως έχει τονιστεί από μελετητές του έργου και της ζωής του, πιθανόν η μη ύπαρξη προσωπογραφίας του ποιητή να ήταν επιλογή δική του, επιλογή ενός ξεχωριστού, αλλά και μοναχικού λογοτέχνη.




ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ», 2.7.2021
.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ(1963- ): Από τη Ζάκυνθο. Δικηγόρος και πολιτικός. Βουλευτής Ζακύνθου (2012-2019), υπουργός Δικαιοσύνης και υφυπουργός Αθλητισμού.
.
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
- Το Νόμισμα με τη μορφή δήθεν του Α. Κάλβου
- Φανταστικά πορτραίτα του Α. Κάλβου]

 ΠΗΓΗ 

Dionisis Vitsos

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only