Ο Εκατομβαιών είναι ο πρώτος μήνας στο Αττικό ημερολόγιο, ο οποίος ακολουθεί την νέα σελήνη μετά το θερινό ηλιοστάσιο. Δεν υπάρχουν σταθερές ημερομηνίες, διότι οι Αττικοί μήνες αλλάζουν με τη Νουμηνία/ Νέα σελήνη. Στην Επική Αθήνα του Θησέα ο μήνας αυτός ονομαζόταν Κρονιών και πήρε αργότερα το όνομά του από τα Εκατόμβαια, μία γιορτή που γινόταν προς τιμή του Απόλλωνα· όπου θυσιάζονταν εκατόμβαι, δηλαδή μεγαλοπρεπής θυσία 100 βοών. Οι κυριότερες γιορτές στην αρχαία Αθήνα κατά το μήνα αυτό ήταν τα Παναθήναια, τα Κρόνια και τα Συνοίκια.
Το Αττικό ημερολόγιο χρησιμοποιούταν από τους λογίους του Βυζαντίου και ακόμα Εκκλησιαστικούς κατά την Τουρκοκρατία. Όπου οι περισσότεροι δεν ήξεραν να γράφουν και άλλοι επικοινωνούσαν σε Αττική· «Έκατομβαιῶνος δέ πρώτη», γράφει ο Παχυμέρης, του έτους 1296, φθάνουν τα νέα στην Κωνσταντινούπολη ότι ο Αρχιστράτηγος της Μ. Ασίας Αλέξιος Φιλανθρωπηνός στασίασε.
Εκατομβαιώνος 6η γεννήθηκε ο Αλέξανδρος ο Μέγας· 20-21 Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα ο ήλιος ανέτειλε στο κέντρο της Μέσης οδού στην Αλέξάνδρεια που οδηγούσε στο Σώμα, το περιλάμπρο μνημείο που στεγαζόταν τον σώμα του Μ. Αλεξάνδρου και το φώτιζε. Οι ιερείς του Μεγάλου Βασιλέα τελούσαν θυσίες και γίνονταν εορτές, όπως επίσης και στον Ελλαδικό.
O πρώτος ιερέας του Αλεξάνδρου ήταν ο Μενέλαος, αδελφός του πρώτου Πτολεμαίου, επονομαζόμενου Σωτήρα. Συν τω χρόνω και άλλοι ιερείς προστέθηκαν, περισσότερες γυναίκες, με κυριότερη την Κανηφόρο· επικεφαλής στις τελετουργικές πομπές, διπλά στους σύνναους του Αλεξάνδρου Πτολεμαίους Βασιλείς. Ονομάζονταν σύνναοι επειδή τιμώνταν επίσης στο Σώμα. Ακολουθούσε η Αθλοφόρος, η Στεφανηφόρος και η Φωσφόρος, ιερατικά αξιώματα που έπονταν του ιερέα του Αλέξανδρου και θεσμοθέτησαν διαδοχικά οι Βασίλισσες των Μακεδόνων ως προσωπικές τους ιέριες.
Αλέξανδρος, έργο του Μηνά, 3ος π.Χ, Μουσείο Κων/πόλεως
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.