Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ '21


 «Οι διοικούντες τούς Αιγυπτίους Γάλλοι ορκισθέντες πίστιν μεν και υπακοήν εις τον Μεχμέτ Αλή, μίσος δε κατά των Άγγλων ως πονηρόν και υπερήφανον[εγωιστικό] γένος, επλημύριζον το στρατόπεδον του Ιμβραΐμου.

Αλλ' οι προϊστάμενοι τών εν Ζακύνθω φιλογενών συνεννοούνται με τούς πρωτίστους αυτών, και κατασκοπεύουσι τα κινήματα του Ιβραίμου.
Ο Κωνσταντίνος Δραγώνας, προεξάρχων των εν Ζακύνθω Φαρμασόνων[Τεκτόνων], και γνωστός προς τας εκκλησίας της εταιρίας ταύτης[Τεκτονικές Στοές], έγραφεν επιστολάς προς τον Γάλλον αρχηγόν του επιτελείου του Ιβραΐμου[Προφανώς Τέκτονα επίσης], μανθάνων παρ’ αυτού όλα τα σχέδια τής στρατιάς, ά εκοινοποίει αμέσως προς την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Τας επιστολάς μετεκόμιζον οι πλοίαρχοι Σέρας και Κοντοσιγούρος, οίτινες, υπό την πρόφασιν ότι πωλούσιν ρακίον και σύκα, εισεχώρουν εις το στρατόπεδον τού εχθρού, και παρά των υπηρετών εμάνθανον τους αξιωματικούς, και έδιδον και ελάμβανον τα γράμματα.
Το εν Γαλλία όμως κομητάτον ειλικρινώς εβοήθει τους Έλληνας καίτοι ο Κόμης Γάμβας, ως πράκτωρ του εν Λονδίνω δανείου έλθων εις Ελλάδα πολλά κατ’ αυτού διέσπειρεν.»
«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ από της συστάσεως αυτού μέχρι ενώσεως :Έτη 1815-1864 /υπό Παναγιώτου Χιώτου. Εν Ζακύνθω, Τυπογραφείον Η Επτάνησος Χρίστου Σ. Χιώτου,1874»
.
[ΔΡΑΓΩΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1780. Σπούδασε γιατρός στην Παβία και ήταν διευθυντής στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου κατά την Επανάσταση. Πρόσφερε πολλές υπηρεσίες και για την προετοιμασία του σηκωμού και όταν άρχισε ο Αγώνας.
Τα πρώτα χρόνια πάσχισε να αποτερέψει τους Έλληνες από τον να ζητήσουν την Αγγλική Προστασία. Το 1821, όταν είχαν πάει στην Ζάκυνθο ως αντιπρόσωποι των αγωνιζομένων ο Καλλίνικος Καστόρχης και ο επίσκοπος Ρέοντος και Πραστού, Διονύσιος, για να εξακριβώνουν αν οι ενέργειες του Μαίτλαντ προέρχονταν από την αγγλική κυβέρνηση, ο Δραγώνας, όσο έμειναν στο λοιμοκαθαρτήριο, προτού επικοινωνήσουν με άλλους, τους απέτρεψε από το να συνεχίσουν τις ενέργειές τους.
Όταν τον άλλο χρόνο πάλι, με την εισβολή του Δράμαλη, ο Ν. Πονηρόπουλος με τον Ν. Ζαριφόπουλο πήγαν στη Ζάκυνθο με αναφορά, που ζητούσαν την αγγλική προστασία, ο Δραγώνας τους εξήγησε τους κινδύνους που διατρέχανε οι επαναστατημένοι Έλληνες από την αγγλική προστασία.
Με τους εμφύλιους πολέμους όμως που είχαν σαν αποτέλεσμα τον ερχομό του Ιμπραήμ στο Μόρια, και όταν πλέον η Επανάσταση κινδύνευε να σβήσει και οι επαναστατημένοι Έλληνες έβλεπαν την αγγλική προστασία ως σανίδα σωτηρίας και την εζήτησαν επίσημα, ο Δραγώνας μαζί με τους ζακύνθιους Διονύσιο Ρώμα και τον Παναγιώτη Στεφάνου συγκρότησαν μια Επιτροπή , που από τη μια μεριά βοηθούσε όσο μπορούσε τον Αγώνα και από την άλλη αποτέλεσε τον μεσολαβητή, ανάμεσα στους Έλληνες και στην αγγλική διοίκηση. Την Επιτροπή αυτή ονόμασαν «Επιτροπή Ζακύνθου», όπου εκτός από την υλική βοήθεια, έρχονταν σε επαφή με τους ηγέτες της Ευρώπης αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις που εξασφάλιζε η ιδιότητά τους ως κορυφαία στελέχη του Τεκτονισμού.
Όσο δε κι αν κατηγορήθηκαν αυτοί που την αποτελέσανε, για το ρόλο που έπαιξαν, σαν αγγλόφιλοι, πράκτορες των Άγγλων κτλ., τα ελατήρια που τους κινούσαν ήταν πατριωτικά. Εκεί που είχε φτάσει η Επανάσταση, με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των Ελλήνων για το ποιος θα καταχραστεί περισσότερα από τα αγγλικά δάνεια και για την εξουσία, προτίμησαν την μονόπλευρη υπεράσπιση της Αγγλίας για να αποτραπεί ο κίνδυνος της φυσικής εξοντώσεως του επαναστατημένου λαού από τους Τούρκους και τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ που είχαν κατακλύσει το Μοριά. Ο Κωνσταντίνος Δραγώνας πέθανε το 1858.
ΣΕΡΡΑΣ: ΄Αγνωστου μικρού ονόματος, πλοίαρχος από την Ζάκυνθο. Μετακόμιζεν τον πρώτον χρόνον της Επαναστάσεως αγωνιστές εντοπίους[Ζακυνθίους] στο Μοριά κι ήταν σύνδεσμος, αργότερα, του Διονυσίου Ρώμα και του φιλέλληνα στρατηγού Ροζαρώλ.
ΚΟΝΤΟΣΙΓΟΥΡΟΣ: ΄Αγνωστου μικρού ονόματος, Μετέφερε από την Ζάκυνθο στο Μοριά με το πλοίο του εθελοντές, πολεμοφόδια, αλληλογραφία και τρόφιμα. Επίσης διακρίθηκε ως πολύτιμος σύνδεσμος της μυστικής Αλληλογραφίας των εντοπίων φιλικών με τους αγωνιζόμενους αδελφούς τους.]
Π. Χιώτου, Ιστορία τής Επτανήσου, 1874.
.
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
- Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΑΓΩΝΑΣ
- ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ... υπό Παναγιώτου Χιώτου. Εν Ζακύνθω, 1874 (απόσπασμα)]

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only