Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΩΝ ΜΙΝΥΩΝ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ


 Ποιος τους έδωσε το όνομα ‘’πυραμίδες’’ και ποιος είναι ο λόγος που ονομάζονται διεθνώς με το αρχαιοελληνικό τους όνομα;

Η απάντηση είναι, προφανώς, εκείνοι που τις έκτισαν, οι ίδιοι και τις ονομάτισαν. Πάντως, η αιγυπτιακή λέξη για τις πυραμίδες είναι ‘’μαστάμπα’’!
Ποιοι είχαν την ικανότητα και την τεχνογνωσία και θα μπορούσαν να ανεγείρουν αυτά τα θαυμαστά αρχιτεκτονήματα; Σίγουρα κάποιοι με εμπειρία στα μεγάλα έργα, με γνώσεις γεωμετρίας, μαθηματικών, αστρονομίας και οπωσδήποτε τολμηροί και καινοτόμοι.
Αποδεδειγμένα αυτή την εποχή, την περίοδο του χαλκού, οι μόνοι που διακρίθηκαν σε μεγάλα έργα κατασκευής τειχών, πολεοδομικά, αντιπλημμυρικά, υδραυλικά, αποξήρανσης ελών και λιμνών και εξόρυξης μετάλλων ήταν οι Έλληνες Μινύες.
Σ’ αυτούς αποδίδονται τα κυκλώπεια τείχη (Ορχομενός, Τίρυνθα, Μηκύνες) αλλά και η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, καθώς και το αντιπλημμυρικό τείχος που σήμερα είναι ορατό στον βυθό του κόλπου της Ελευσίνας.
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι οι κατασκευαστές των κυκλώπειων τειχών ανά την Ευρώπη καθώς και του Στόουν Χέρτζ στην Αγγλία.
Τους αποδίδεται ακόμη και η κατασκευή των πυραμίδων της Πελοποννήσου (Άργος- Ελληνικό, Λιγουριό), οι οποίες κατ’ αρχάς χρονολογήθηκαν αρχαιότερες των Αιγυπτιακών κατά 200 χρόνια.



Το 2019 το Υπουργείο αρχαιολογίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε την εύρεση μιας νεκρόπολης η οποία χρονολογήθηκε στο 2.500 π.Χ. πολύ κοντά στις πυραμίδες της Αιγύπτου. Οι τάφοι αυτοί, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό, ανήκουν σε ανθρώπους μιας ανώτερης τάξης, πιθανότατα των κατασκευαστών των πυραμίδων και εμμέσως παραδέχεται ότι δεν πρόκειται για Αιγυπτίους.
Να επισημάνουμε ακόμη ότι υπάρχει η μαρτυρία του Ομήρου ότι στην περιοχή των πυραμίδων, κατά το τέλος του Τρωικού πολέμου άρχοντας στην περιοχή ήταν ο Έλληνας Πόλυβος με τη γυναίκα του Αλκάνδρη, οι οποίοι φιλοξένησαν τον Μενέλαο και τον φίλεψαν με πλούσια δώρα.
Τα χρυσά και ασημένια σκεύη, δώρα του Πόλυβου και της Αλκάνδρης, επιδεικνύουν ο Μενέλαος και η Ελένη στον Τηλέμαχο, ο οποίος τους είχε επισκεφθεί με προτροπή της θεάς Αθηνάς, για να ρωτήσει για την τύχη του πατέρα του Οδυσσέα (Οδύσ. δ’ 126-135).
Στην αρχαία Αίγυπτο, κατά μήκος του Νείλου, αναφέρονται 126 ελληνικές πόλεις (Ηλιούπολις, Διόσπολις, Μέμφις, Πανώπολις, Θήβα, Ηρακλεόπολις, μέχρι και πόλη Κύπρος αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς κ.ο.κ.).
Την πεποίθησή τους περί της ελληνικότητας των πυραμίδων καταθέτουν οι ερευνητές και συγγραφείς , βαθείς γνώστες της ιστορίας μας, Γιώργος Λεκάκης και Γρηγόρης Κοσσυφάκης (σύνδεσμος στα σχόλια).



Είναι και δική μου πεποίθηση ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου είναι έργο εκείνων που είχαν την εμπειρία και την τεχνογνωσία, γνώριζαν επιστήμες, τέχνες και ναυσιπλοΐα και είχαν αποδεδειγμένα έντονη παρουσία στην περιοχή.
Αυτοί είναι οι εντελώς ανύπαρκτοι στα σχολικά βιβλία ιστορίας και ''άγνωστοι'' στα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου, οι πρόγονοί μας της εποχής του χαλκού, οι Έλληνες που προηγήθηκαν των Μινωιτών και Μυκηναίων, οι πρωτομάστορες, πρωτοέλληνες Μινύες.
Σημ. Η περιοχή των πυραμίδων στην Άνω Αίγυπτο ονομάζεται μέχρι σήμερα Aλ Μινύα (Al-Minya), και η πόλη στις όχθες του Νείλου, Μινύα (Minya), κρατώντας ακόμη και την ορθογραφία γιώτα (ι) και ύψιλον (υ)!




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only