Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί ὁ Γερμανικός Στρατός ἦταν ἀποτελεσματικός


 Συνοψίζεται στην ρήση του Φρειδερίκου του Μεγάλου:

«Οι Πρώσσοι είναι ανώτεροι από τους αντιπάλους τους σταθερά, καθώς οι Αξιωματικοί που δεν έχουν άλλο επάγγελμα ή σε κάτι άλλο να ελπίζουν από τα όπλα τους, εμφορούνται από φιλοδοξία και γενναιότητα μπροστά σε κάθε δοκιμασία, και καθώς οι στρατιώτες έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς, καθώς θεωρούν τιμή να μην υποχωρούν.»
Αυτό το δόγμα για τους αξιωματικούς τον 18ο του Πρωσσικού στρατού υπήκουε σε ένα πλατύτερο δόγμα, αργότερα και στον Clausewitz και τον Guderian, του Πολλαπλασιαστή Δυνάμεως.
«Ο Στρατός δαπανά τους πόρους του – χρόνο, στρατιώτες, τεχνολογία και υλικό – με τρόπο που να καθιστά κάθε στρατιωτική μονάδα πιο αποτελεσματική από την αναμενόμενη απόδοσή της κατά την τρέχουσα τεχνολογία και την δαπάνη τυχόν ισχυρότερών του αντιπάλων.»
Ακολούθως ο Φρειδερίκος ο Μέγας ομολογεί ότι «οι Συνταγματάρχες την ώρα της μάχης παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην τύχη ενός έθνους από χρόνια προετοιμασίας».
Έτσι ο Πρώσσος/Γερμανός αξιωματικός έχει αποκλειστική ενασχόληση με την μονάδα του - σε αντίθεση με τους Αριστοκράτες αξιωματικούς των Ευρωπαϊκών δυνάμεων. Εκπαιδεύεται για μεγαλύτερο διάστημα και σε πιο πολύπλοκους σχηματισμούς και κινήσεις. Έχει στην διαχείρισή του περισσότερες δυνάμεις καΙ περισσότερα είδη όπλων. Οι στρατιώτες εκπαιδεύονται περισσότερο χρόνο ακολούθως. Το κυρίοτερο, έχει την ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων χωρίς την έγκριση του Γενικού Στρατηγείου.
Το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε το 1922 στην Στρατιά Μικράς Ασίας. Μεγάλος αριθμός αξιωματικών ήταν τυχάρπαστοι χωρίς καμία στρατιωτική εμπείρια που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση λόγω της ιλλιγιώδους αύξησης του Ε.Σ. ώστε να αντιπαρατεθή στα μιλιούνια των Νεοτούρκων και την απόταξη των Βενιζελικών. Το χειρότερο, όχι μόνον οι αξιωματικοί στερούνταν πρωτοβουλίας, αλλά και το ίδιο το Στρατηγείο. Ο Σωματάρχης Τρικούπης περίμενε εντολές από το Επιτελείο 400 χλμ μακρυά για να κινηθή· έτσι ώστε όταν οι επικοινωνίες διεκόπησαν κατέληξε στην επιζημιώτερη ήττα του Γένους.
Η μάχη της Κολωνίας, 1745, κατά τον Επταετή πόλεμο



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only