Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Στοῦ Καπετάν Ἱωάννη τοῦ Γραικοῦ


 O Γενικός Επόπτης Girolamo Corner παραπονείται το 1683 στην αναφορά του στην Signoria, ότι μόνον το 1/10 των ναυτικών που υπηρετούσαν στα καράβια ήταν Βενετοί. Το 33% ήταν Γραικοί, είτε Βενετοί πολίτες είτε Ρωμαίοι Γραικοί από την Οθωμανική. Στην πλειοψηφία τους από την Κρήτη, τα Ιόνια και τα νησιά του Αιγαίου, όπως η Μήλος και η Πάρος· ο Επόπτης συμμερίζεται τις ανησυχίες των Βενετών καπετάνιων ότι αυτοί μπορεί να αυτομολήσουν στην Οθωμανική.

Το ευμετάβολο της ζωής των ναυτικών έγκειτο στο ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους προερχόταν από τα duty free που μπορούσαν να κουβαλήσουν. Έτσι οι ναυτικοί είχαν portate 20 δουκάτα. Πολλοί επίσης κατέφευγαν στο λαθρεμποριο ή την πειρατία. Αυτή η ροπή μεταξύ υπηρεσίας, λαθρεμπορίου και πειρατίας φαίνεται στην εξιστόρηση του σιδερά ενός πλοίου (arsenale) το 1664 για έναν ναύτη ονοματι Βιτσέντζο:
«Εδώ στη Βενετία, πριν από την αναχώρησή μας, με την αρμάδα, αγοράσαμε κάποια πραγματάκια, όπως κάλτσες, κορδέλες, κουμπιά και παρόμοια. Φτάνοντας στη Ζάκυνθο για να εφοδιαστούμε με νερό, ο Βιτσέντζο αποβιβάστηκε στην στεριά για να πουλήσει κάτι και επειδή δεν έκανε το καθήκον του στο πλοίο μάλωσε με τον καπετάνιο και τον απέλυσε. Έμεινε εκτός του πλοίου και μπάρκαρε με ένα άλλο που κατευθυνόταν στην Πάρο, όπου πηγαίναμε και εμείς. Πρώτα έφυγε το δικό του και έπειτα έφτασε το πλοίο μας στην Πάρο. Βρήκα τον Βιτσέντζο σε μία ταβέρνα ενός Γραικού που βρίσκεται κοντά στο ναό όπου πουλάει κρασί. Έχοντας πράγματα να πουλήσουμε και αφού απολύθηκα και εγώ από το πλοίο μου, έμεινα μαζί του για κάποιες εβδομάδες.
Έχοντας πουλήσει εκείνο το λίγο που είχαμε και έχοντας ζημιωθεί και ξοδέψει τα χρήματά μας, αποφασίσαμε, για να κάνουμε κάτι, να πάμε για πειρατές στο μπριγκαντίνι του καπετάν Ιωάννη του Γραικού. Κατά το διάστημα αυτό δημιουργήθηκε δυσαρέσκεια μεταξύ του καπετάνιου και του Βιτσέντζο.»
Ο Βιτσέντζο βρέθηκε νεκρός στην Σίφνο με μία σφαίρα αφού πήγε να φέρει νερό στο πλοίο με έναν Μανιάτη πειρατή.
Έλληνες στη Βενετία (1620-1710), Σωτήρης Κουτμάνης
Paul Bril, Vue d’un port de mer, 1610




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only