Μια φράση με πέντε απλές λέξεις, ειπωμένες σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, έχει τη δύναμη να προσφέρει στους αποδέκτες ευτυχία, ευγνωμοσύνη, υπερηφάνεια, ένα γλυκό χαμόγελο, ακόμα – ακόμα και ένα δάκρυ ανάμεικτων συναισθημάτων στα κουρασμένα τους μάτια.
Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, αλλά και της οικογένειας. Στέκονται αρωγοί για τους νεότερους, μεταδίδοντας γνώσεις, σοφία, εμπειρίες και συνδράμουν ουσιαστικά, αναλαμβάνοντας με πείρα τη φροντίδα των νεότερων μελών της οικογένειας. Αποτελούν το σημείο αναφοράς μας, την ταυτότητά μας και ας μη ξεχνάμε ότι ήταν οι ίδιοι που κάποτε μπορούσαν να παλέψουν σωματικά και ψυχικά για τη δική μας ανατροφή και τη δική μας προστασία. Όσο κι αν τώρα κάποιοι φαντάζουν στα μάτια μας αδύναμοι, κουρασμένοι και καταβεβλημένοι, ήταν εκείνοι που λίγα χρόνια πριν, κοπιούσαν για τη δική μας ευτυχία και πάντα η αγκαλιά τους θα λειτουργεί καταλυτικά σε κάθε μας πρόβλημα.
Οι πολλές απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, το εξουθενωτικό καθημερινό πρόγραμμα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου των νέων ανθρώπων, σε συνδυασμό με μια από τις μάστιγες της εποχής μας που φέρει το όνομα αποξένωση, συνδράμουν στην απομόνωση πολλών ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα να νιώθουν εγκαταλειμμένοι, να πάσχουν από κατάθλιψη, αδράνεια και να βιώνουν μια δυσβάσταχτη μοναχική ζωή γεμάτη θλίψη, παραμέληση και νοσταλγία.
Η ελάττωση των σωματικών δυνάμεων, η μειωμένη απόδοση των αισθήσεων, τα προβλήματα υγείας λόγω καταπόνησης, οι ρυτίδες, τα κατάλευκα μαλλιά, η τυχόν απώλεια του συντρόφου τους είναι λόγοι που συμβάλλουν στην κακή ψυχολογική τους κατάσταση θέτοντας τους εαυτούς τους σε απομόνωση χάνοντας το ενδιαφέρον τους για ζωή και επιπρόσθετα μπορούν να επιφέρουν σοβαρά χρόνια προβλήματα.
Είναι πολύ σημαντικό για εκείνους η διατήρηση επικοινωνίας, η αποδοχή τους ως ενεργά μέλη της οικογένειας και η πεποίθηση ότι ακόμα είναι πολύτιμοι και ικανοί για προσφορά, έχουν την κινητήρια δύναμη ωφελιμιστικής σημασίας. Η πληθώρα αρμοδιοτήτων που μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα τους ξαφνιάσουν ευχάριστα, θα τους τονώσουν το ηθικό και θα τους δώσουν την ώθηση να απαλλαγούν από μύχιες σκέψεις παραίτησης, απαισιοδοξίας και εγκατάλειψης.
Είναι εξίσου υψίστης σημασίας να παίρνουμε τη θέση αυτών των ανθρώπων και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως νιώθουν. Είναι ένας καλός τρόπος να βρεθούμε πιο κοντά σε αυτό που βιώνουν, να αναρωτηθούμε αν μια ανάλογη κατάσταση θα μας ευχαριστούσε και να καταλήξουμε στο γεγονός ότι αξίζει να στρέψουμε την προσοχή μας και να περιθάλψουμε με αγάπη τις πονεμένες ψυχές τους, προσφέροντάς τους στιγμές ευτυχίας που τις έχουν τόσο πολύ ανάγκη.
Αν αναλογιστούμε ότι τα γηρατειά δεν είναι άλλο, από μια τράπεζα νοσταλγικών και χαρούμενων αναμνήσεων και που κάθε μέσα μπορούμε σε αυτήν την τράπεζα να καταθέτουμε μικρές όμορφες στιγμές, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα προσέγγισης και δεν απέχουμε πολύ από το επόμενο. Ένα χάδι, ένα τρυφερό φιλί, μια επιβράβευση, μια εποικοδομητική συζήτηση, μια ζήτηση συμβουλής, μια ανιδιοτελής αγκαλιά, μια σύντομη επίσκεψη, είναι απλές καταθέσεις που θα τους θωρακίσουν και θα τους επανεντάξουν στη ζωή με αξιοπρέπεια.
Οι, όπως συνηθίζεται να λέγονται, «απόμαχοι της ζωής», σήμερα 1 Οκτωβρίου έχουν την τιμητική τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, είναι μια καλή αφορμή για σκέψη και απολογισμό όλων μας. Ποτέ δεν είναι αργά να αναγνωρίσουμε τυχόν σφάλματά μας απέναντι στους ηλικιωμένους, να αλλάξουμε ρότα, τρόπο σκέψης και να πασχίσουμε να τους φροντίζουμε και να τους μην τους παραγκωνίζουμε, γιατί ας μη ξεχνάμε ότι οι βετεράνοι κάθε οικογένειας, με το πέρασμα του χρόνου έχουν κερδίσει έμπρακτα τον σεβασμό, την εκτίμηση, την κατανόηση και την γενναιοδωρία μας.
Τροφοδοτήστε το ηθικό τους, ορμώμενοι από τη φράση ενός Αμερικάνου κωμικού: Δεν μπορείς να αποφύγεις να μεγαλώνεις, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να γερνάς!
Το τραγουδάκι από μας...
"Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι
σαν το ξεχασμένο στάχυ
ο κόσμος γύρω άδειος κάμπος
κι αυτοί στης μοναξιάς το θάμπος
σαν το ξεχασμένο στάχυ
άνθρωποι μονάχοι"
Γιάννης Καλαμίτσης
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.