Η Κάρλα ξαφνιάζει ευχάριστα τους αρχαιολόγους, καθώς αποκαλύπτει συνεχώς νέα, ενδιαφέροντα ευρήματα. Τα δύο τελευταία χρόνια ήρθαν στο φως τέσσερις νέες αρχαιολογικές θέσεις, πιο ενδιαφέρουσα από τις οποίες είναι η Τσέρλη, στην οποία αποκαλύφθηκε η αγροικία των ελληνιστικών χρόνων με τα 26 δωμάτια. Η αγροικία βρίσκεται πολύ κοντά στον νεολιθικό οικισμό της Παλιόσκαλας και μεταξύ του μεγάλου αριθμού των κινητών ευρημάτων είναι πάνω από 500 αγγεία διαφόρων τύπων, δύο λίθινα πιεστήρια και χάλκινα νομίσματα.
Πλήθος κεραμικής και τμήματα ειδωλίων της νεότερης νεολιθικής περιόδου (5.300-4.500 π.Χ.) βρέθηκαν στον νεολιθικό οικισμό στη θέση Αμυγδαλή 1, τμήματα οικοδομήματος των ελληνιστικών χρόνων που χρησιμοποιούνταν είτε ως αγροικία, είτε ως πανδοχείο στη θέση Αμυγδαλή 2 και τάφοι με τμήμα περιβόλου της Μέσης Εποχής του Χαλκού (1.700-1.600 π.Χ.) στην Αμυγδαλή 3. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε τμήμα ορθογώνιου λιθόκτιστου περίβολου, στην ανατολική πλευρά του οποίου βρέθηκαν ακτέριστοι κιβωτιόσχημοι τάφοι με παιδικές ταφές και κάλυψη από λίθινες πλάκες.
Στα σκαριά ο αρχαιολογικός χώρος
Το οικιστικό σύνολο στην Τσιγγενίνα αποτελούνταν από επτά κτίρια σχετικά απομακρυσμένα μεταξύ τους, τα πέντε από τα οποία καταχώθηκαν, ενώ τα δύο που ήταν γειτονικά και μεγαλύτερα σε έκταση μέσα στον προϊστορικό οικισμό, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν και να διατηρηθούν ως ορατά και επισκέψιμα μνημεία.
Για την απόσπασή τους προηγήθηκε περιμετρική εκσκαφή γύρω από τους τοίχους και στα κτίσματα τοποθετήθηκε μεταλλικός νάρθηκας με σκυρόδεμα. Η τοιχοποιία διαχωρίστηκε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα τμήματα, έτσι ώστε να είναι ασφαλής η απόσπασή τους και να προκληθούν πολύ μικρές τομές. Υδραυλικοί γρύλοι σήκωσαν τα κτίρια από το έδαφος και ειδικά ανυψωτικά μηχανήματα τα μετέφεραν στη νέα τους θέση.
Στη θέση απόθεσης προηγήθηκε εκσκαφή κατάλληλων διαστάσεων μέσα στην οποία «κούμπωσε» το εύρημα.
Το βάθος είναι μικρό, ώστε να αναδεικνύονται τα κτίσματα στην αρχική τους μορφή.
«Θα ακολουθήσουν εργασίες ανάδειξης του μνημείου, που θα περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών, τα κτίρια θα στεγαστούν και θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες για την ιστορία της περιοχής, ή πιο ορθά για την προϊστορία της», μας λέει ο κ. Αγνουσιώτης.
Ο… αρχαιολογικός χώρος, που θα είναι σύντομα ανοιχτός για το κοινό, βρίσκεται στις δυτικές υπώρειες του Μαυροβουνίου, 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το χωριό Κανάλια και πολύ κοντά στους ταμιευτήρες της Κάρλας.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες για το μεγάλο έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας άρχισαν την άνοιξη του 2000, με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και τη σύνδεσή του με τη σήραγγα του Παγασητικού Κόλπου, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετεί τις αρδευτικές και υδρευτικές ανάγκες των οικισμών και αγροτικών εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής.
Πηγή ρεπορτάζ: Εφημερίδα Έθνος
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang
Ενημέρωση
και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.