Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Dylan Thomas



«Μετά από 39 χρόνια αυτά έχω κάνει μόνο». Τα λόγια αυτά φέρονται να είναι τα τελευταία του σπουδαίου Ουαλού ποιητή Dylan Thomas. Δεν είναι λίγοι αυτοί, όμως, που θα διαφωνούσαν με την –παραπάνω από- σεμνή εκτίμηση αυτή του ποιητή για το έργο του.

Γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου του 1914 στην Ουαλία, ο Dylan Thomas είναι γνωστός για την διορατική και μουσική φύση των στίχων του, για την οποία και θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα. Μετά από μια σύντομη αποτυχημένη απόπειρα στο χώρο της δημοσιογραφίας, το 1934 μετακομίζει μόνιμα στο Λονδίνο. Έχει ήδη αρχίσει να γράφει ποιήματα και τον ίδιο, μάλιστα, χρόνο δημοσιεύει την πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο «18 Ποιήματα.» Η συλλογή αυτή συναντά άμεση και απρόσμενη επιτυχία, καθώς κοινό και κριτικοί αναγνωρίζουν το μεγάλο ταλέντο του Thomas. Παρόλο που το προσωπικό του ύφος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό δημοφιλών ποιητών της εποχής, όπως οι Auden και Spencer, οι οποίοι έγραφαν με πιο ψυχρό και αποστασιοποιημένο τόνο.

Ακολουθώντας, εν μέρει, την παράδοση των «καταραμένων ποιητών», η προσωπική του ζωή είναι γεμάτη καταχρήσεις, οικονομικά και άλλα προβλήματα. Μέχρι το 1943 έχει δημιουργήσει οικογένεια, συνεχίζει να γράφει αλλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι δυσβάσταχτα. Όπως, όμως, κάθε σπουδαίος ποιητής, δεν σταματά να εμπνέεται και την περίοδο αυτή γράφει κάποια από τα σημαντικότερα έργα του, όπως τη συλλογή «Deaths and Entrances» το 1946.

Παράλληλα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα, εργάζεται ως ραδιοφωνικός παραγωγός για το BBC και, το 1950, εκπληρώνει ένα μεγάλο του όνειρο ξεκινώντας περιοδεία στην Αμερική. Στα πλαίσια αυτής δίνει διαλέξεις και διαβάσει ποιήματα του, βρίσκοντας τεράστια απήχηση στο κοινό. Δεν σταματά, όμως, τις καταχρήσεις, με αποτέλεσμα παρά τους κόπους του να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο όχι πολύ πλουσιότερος από ότι πριν. Ακολουθούν δυο ακόμα ταξίδια στην Αμερική.

Σε ένα από αυτά, στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1953 αρρωσταίνει σοβαρά. Μεταφέρεται άμεσα στο νοσοκομείο, όπου και καταλήγει στις 9 Νοεμβρίου από πνευμονία και ενδοκρανιακή πίεση λόγω κατάχρησης αλκοόλ. Δείτε επίσης: "Under Milk Wood" (1972), ταινία για τη ζωή του Thomas, με τον Richard Burton, "A Child's Christmas in Wales" (1987) και Rebecca's Daughters (1992), βασισμένες σε ιστορίες του Thomas, "The War Films Anthology", συλλογή με ταινίες για τον πόλεμο το σενάριο των οποίων είχε γράψει ο Dylan Thomas. Επίσης "The Edge of Love" (2008) για τη ζωή του Ουαλού ποιητή. "

Βιβλιοπωλείο "Πολύγραφος"

 









Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only