Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

το μεγαλύτερο παγκόσμιο άθικτο αρχαίο ψηφιδωτό (2.750 τ.μ.)


 Στη δημοσιότητα δόθηκαν εντυπωσιακές φωτογραφίες από το μεγαλύτερο παγκόσμιο άθικτο αρχαίο ψηφιδωτό (2.750 τ.μ.), το οποίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό στην Αντάκια, έδρα της επαρχίας Χατάι στη νότια Τουρκία.

Οι αρχαιολόγοι που έκαναν την ανασκαφή πιστεύουν ότι το γεωμετρικό έργο κάποτε διακοσμούσε το πάτωμα ενός δημόσιου κτηρίου της Αντιόχειας, μίας από τις σημαντικότερες πόλεις της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Τα μεγαλύτερα τμήματα του αρχικού ψηφιδωτού παραμένουν άθικτα, ενώ άλλα έχουν πάθει καθίζηση ή έχουν εντελώς εξαφανιστεί μετά τους μεγάλους σεισμούς του 526 και του 528 μ.Χ.   Η ανακάλυψή του έγινε πριν από εννέα χρόνια κατά την κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου στην Αντάκια.

Η Αντιόχεια (σημερινή Αντάκια), γνωστή και ως Αντιόχεια η επί Δάφνη ή επί Ορόντου ή Αντιόχεια η Μεγάλη ήταν αρχαία πόλη. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ορόντη και ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α΄ τον Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμή και μνήμη του πατρός του Αντίοχου. Αποτέλεσε το σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών.

Υπήρξε η πόλη των εθνικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών αντιθέσεων, αλλά και των θεαμάτων, της πολυπολιτισμικότητας και των ακραίων εκφραστικών εκδηλώσεων. Πέρασε σταδιακά, όμως, στην παρακμή από τον 10ο αιώνα λόγω των σφοδρών επιδρομών των κατακτητών, Αράβων και Σταυροφόρων, καθώς και της αλλαγής των εμπορικών δρόμων προς τη Δύση.

Σήμερα έχει πληθυσμό 217.000 κατοίκους, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν μητρική γλώσσα την τουρκική. Ωστόσο, υπάρχει και αραβόφωνη μειονότητα.

Θεωρείται πολυπολιτισμική πόλη, με δραστήριες θρησκευτικές μειονότητες Αλεβιτών και Χριστιανών Καθολικών και Ορθοδόξων, καθώς και Εβραίων, που συνυπάρχουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με τη σουνιτική πλειοψηφία.

m.naftemporiki


https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

YouTube

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only