Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Ο Ιωάννης Καποδίστριας


 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί

Ήταν 9 Οκτωβρίου 1831…

Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονείται

«Για να είμαστε δίκαιοι δεν μπορούμε να αρνηθούμε την αγαθή πρόθεσή του, την καταπληχτική και φιλότιμη εργατικότητά του να δημιουργήσει κράτος από το χάος”.Θα πουν οι ιστορικοί του μέλλοντος εκατό πενήντα χρόνια μετά !

Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας  ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο και ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων και νωρίτερα υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου του 1776 και ήταν το έκτο παιδί  του Αντωνίου – Μαρία Καποδίστρια, δικηγόρου στο επάγγελμα, και της Διαμαντίνας Γονέμη, κόρη αριστοκρατικής οικογένειας με καταγωγή από την Κύπρο. Καταγόταν από παλιά κερκυραϊκή οικογένεια και συγκεκριμένα από τους Καποδίστρια της συνοικίας των τειχών. Η καταγωγή των Καποδίστρια ήταν από το ακρωτήριο Ίστρια της Αδριατικής (Capo d’Istria), ενώ κατ’ άλλους από τη Βενετία. Όλοι οι απόγονοι του Νικολάου και Αντωνίου Καποδίστρια είχαν το δικαίωμα να φέρουν τον τίτλο του κόμη, τίτλος που τους είχε απονείμει ο Κάρολος Εμμανουήλ Β΄, δούκας της Σαβοΐας και βασιλιάς της Κύπρου, το 1689.

1

Ο νεαρός Ιωάννης σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Παταβίας (Πάντοβα) της Ιταλίας. Το 1797 εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του Κέρκυρα και άσκησε το επάγγελμα του ιατρού – χειρούργου. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Ρωσία και η Τουρκία κατέλαβαν για λίγο τα Επτάνησα, του ανατέθηκε η διοίκηση του στρατιωτικού νοσοκομείου.  Το 1801 τα Επτάνησα αυτονομούνται και ο Ιωάννης Καποδίστριας γίνεται ένας από τους δύο διοικητές της Ιονίου Πολιτείας, σε ηλικία 25 ετών.

«Εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν», θα πει, αρνούμενος το μισθό του Κυβερνήτη.

H βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια λίγο πολύ είναι γνωστή. Θα σταθούμε στην άποψη που έχουν οι ιστορικοί για την πολιτική του καριέρα και τη θέση του, και στο γεγονός που συνέβη 174 χρόνια πριν σαν σήμερα!

Στις 5:35 το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 και με το νέο ημερολόγιο στις 9 Οκτωβρίου 1831, ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί και έπεσε νεκρός. Ο μόνος που τον συνόδευε ήταν ο μονόχειρας σωματοφύλακάς του, ονόματι Κοκκώνης.

α

Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης εφονεύθη επί τόπου από τους προστρέξαντες, οι οποίοι κυριολεκτικώς τον λυντσάρισαν. «…Δεν φταίω εγώ στρατιώται, άλλοι μ’ έβαλαν…», θα πει λίγο πριν ξεψυχήσει. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης ζήτησε προστασία στη Γαλλική Πρεσβεία. «Σκοτώσαμε τον τύραννο. Μπιστευόμαστε στην τιμή της Γαλλίας. Να τα άρματά μας. Ο Ρουάν υπεσχέθη προστασίαν ».

Κατόπιν επιμόνου απαιτήσεως του συγκεντρωμένου πλήθους, που απείλησε ότι θα κάψει την πρεσβεία, ο αντιπρεσβευτής βαρόνος Ρουάν τον παρέδωσε στις αρχές. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης καταδικάσθηκε σε θάνατο από στρατοδικείο και εθανατώθη δια τυφεκισμού το πρωί της 10ης Οκτωβρίου 1831.

Σχετικά με την προσωπικότητα του Καποδίστρια έχουν εκφραστεί από τους ιστορικούς αντικρουόμενες απόψεις. Ο κόμης Γκομπινό τον συγκαταλέγει στους τρεις μεγαλύτερους διπλωμάτες της εποχής μαζί με τον Μέττερνιχ και τον Ταλλεϋράνδο, ο Χέρτσμπεργκ αναφέρει ότι ήταν διπλωμάτης δεξιώτατος.

Ο Γιάννης Κορδάτος τον χαρακτηρίζει τυφλό όργανο των Ρώσων, ενώ ο Κάρλ Μάρξ τον χαρακτηρίζει πολιτικά ανυπόληπτο. Αντίθετα, ο Τάσος Βουρνάς εκφράζεται θετικά ως προς το έργο του, όπως και οι Καρολίδης και Διονύσιος Κόκκινος, ένας εκ των φανατικότερων υποστηρικτών του. Με την άποψη ότι ο Καποδίστριας ήταν εκτελεστικό όργανο των Ρώσων διαφωνεί και ο Douglas Dakin. Ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης χαρακτηρίζει το έργο του αξιόλογο αλλά όχι αξιέπαινο, ο Σπυρίδων Τρικούπης, στενός συνεργάτης του Καποδίστρια, εκφράζεται μεν θετικά, δεν παραλείπει όμως να τον κατηγορήσει για την κατάλυση του συντάγματος.

Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν σημαντικό το έργο του Καποδίστρια, χωρίς να παραλείπουν να αναφέρουν όμως την αυταρχικότητα με την οποία άσκησε την εξουσία.

1

Η φιλοπατρία του μάλιστα αναγνωρίζεται από σχεδόν όλους τους ιστορικούς. Σχετικά με τη φιλοπατρία του ο Τάκης Σταματόπουλος συμπεραίνει πώς :«για να είμαστε δίκαιοι δεν μπορούμε να αρνηθούμε την αγαθή πρόθεσή του, την καταπληχτική και φιλότιμη εργατικότητά του να δημιουργήσει κράτος από το χάος».

Είχε τιμηθεί πλείστες φορές από τον Τσάρο Αλέξανδρο και είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης των καντονίων Βω και Λωζάνης. Σήμερα πολλοί δρόμοι και πλατείες φέρουν το όνομά του. Ο Κρατικός Αερολιμένας Κερκύρας ονομάζεται «Ιωάννης Καποδίστριας», ενώ από το 1911, κατόπιν επιθυμίας του ευεργέτη Ιωάννη Δόμπολη, το εθνικό πανεπιστήμιο Αθηνών μετονομάστηκε σε «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και στα Προπύλαια μάλιστα υπάρχει ανδριάντας του. Επίσης, η μορφή του Καποδίστρια απεικονιζόταν στο κέρμα των 20 λεπτών της ελληνικής έκδοσης, όπως και στο χαρτονόμισμα των 500 δραχμών (1983 – 2001).

Στη θέση του δολοφονημένου Ιωάννη Καποδίστρια διορίστηκε για μικρό διάστημα ο αδερφός του Αυγουστίνος. Η χώρα είχε βυθιστεί στο χάος και την αναρχία και οι Προστάτιδες Δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να εγκαθιδρύσουν βασιλεία, φοβούμενες την επικράτηση ενός φιλελεύθερου κινήματος.

 

ΠΗΓΕΣ :

Sanshmera.gr

Wikipedia.gr

*Τάκης Σταματόπουλος, Ο εσωτερικός Αγώνας, πριν και κατά την επανάσταση του 1821, εκδόσεις Κάλβος, Αθήνα 1979

Cretalive.gr

Επανέρχομαι για μία ακόμη φορά (ομολογώ πως έχω μια εμμονή σε αυτόν) σε έναν μεγάλο Ελληνα. Και αναφέρομαι στον πρώτο κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Αυτή την φορά όμως θα ασχοληθώ με τα προσωπικά του!

Τον Ιούλιο του 1808, ο Τσάρος Αλέξανδρος Α’ κάλεσε τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Πετρούπολη και τον ενέταξε στους εκλεκτούς συνεργάτες του.

Ο Καποδίστριας θεώρησε οτι ήταν η ευκαιρία, υπηρετώντας  τον Τσάρο να αγνωνιστεί και για το συμφέρον της σκλαβωμένης Ελλάδας.

Εκεί λοιπόν, στα Ρωσσικά σαλόνια του 19ου αιώνα, γνώρισε την μοναδική γυναίκα της ζωής του, την Ρωξάνδρα Στούρτζα.

Η Ρωξάνδρα ήταν ένα ξεχωριστό κορίτσι, κόρη του Σκαρλάτου Στούρτζα, μέλους παλιάς, πλούσιας Ελληνο-Μολδαβικής  οικογένειας.

Η μητέρα της, η Σουλτάνα, ανήκε στην ένδοξη Φαναριώτικη οικογένεια του ηγεμόνα της Μολδαβίας, πρίγκηπα Μουρούζη.

Αριστοκράτες και οι δυό, ταίριαξαν, παντρεύτηκαν και απέκτησαν πέντε παιδιά.

Η Ρωξάνδρα, τρίτη στην σειρά, γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1786 στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγα χρόνια μετά, η οικογένειά της μετακόμισε στην Λευκορωσία όπου όλα τα παιδιά έλαβαν πολύ καλή μόρφωση και Ελληνική αγωγή.

Η Ελληνορωσική της μόρφωση αλλά και η ευφυϊα της την οδήγησαν στα δεκαεννιά της στην Τσαρική αυλή όπου γρήγορα έγινε κυρία επι των τιμών πρώτα της βασιλομήτορος και μετα της Τσαρίνας Ελισαβέτας.

Όπως ήταν φυσικό, ο Ιωάννης Καποδίστριας άρχισε να προσκαλείται και να πηγαίνει στο αρχοντικό των Στούρτζα, δυο φορές την εβδομάδα που έδιναν επίσημα δείπνα.

Εκεί γνώρισε ενδιαφέροντες ανθρώπους, όπως τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τον μελλοντικό αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας και συγγενή των Στούρτζα.

Σχεδόν τρία χρόνια απο το 1809 μέχρι το 1811, ο Καποδίστριας πήγαινε στο μέγαρο Στούρτζα .

Η σχέση που ανέπτυξε με την Ρωξάνδρα ήταν βουβή αλλά άμεση και δυνατή!

Παρ όλα αυτά η σχέση τους δεν προχώρησε βαθύτερα.

Κανένα άγγιγμα, κανένα φιλί, καμιά πρόταση.

Ο λόγος ήταν απλός για έναν έντιμο άνδρα όπως ο Καποδίστριας που βάδιζε πάντα οδηγημένος μόνο απο τις Αρχές του, με Α κεφαλαίο όπως της έγραφε.

Εκείνη την εποχή είχε ένα ασήμαντο αξίωμα και έναν χαμηλό μισθό που δεν του επέτρεπαν να κάνει τα παραπάνω βήματα.

Πως θα μπορούσε να ζήσει την μοσχαναθρεμένη αρχοντοπούλα όπως έγραφε και στον πατέρα του στα γράμματά του.

Και βέβαια θεωρούσε αναξιοπρεπές να ζει με τα χρήματα της γυναίκας του.

Όταν πήρε εντολή να αποσπαστεί στην πρεσβεία της Βιέννης η Ρωξάνδρα συνετρίβη.

Απο εκεί και μετα άρχισε ένας γολγοθάς για το ερωτευμένο ζευγάρι.

Όσο έζησε ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να μην χάσει την επαφή μαζί του.

Για τρία χρόνια, όταν ο Καποδίστριας εστάλη στην Ελβετία για την επίλυση και τον σχεδιασμό του πολιτειακού συστήματός της, δεν είχαν καμία επαφή.

Συναντήθηκαν πάλι στην Βιέννη τον Σεπτέμβριο του 1814 συνοδεύοντας τον Τσάρο στα πλαίσια της συνδιάσκεψης της Βιέννης αλλά οι συνθήκες είχαν πια αλλάξει.

Ο Καποδίστριας είχε αποφασίσει να θυσιάσει την προσωπική του ευτυχία και να αφιερωθεί ολόψυχα στον αγώνα για την πατρίδα.

Ταυτόχρονα η τσαρίνα έβλεπε τοπν δεσμό που είχε αναπτύξει η Ρωξάνδρα με τον Τσάρο και τυφλωμένη απο ζήλια και ανασφάλεια, πίεζε την Ρωξάνδρα να παντρευτεί ένα συγγενικό της πρόσωπο, τον κόμητα Εντλιγκ.

Τελικά η Ρωξάνδρα προχώρησε στον ανεπιθύμητο αυτό γάμο στα τέλη του 1816, απογοητευμένη γιατι ο αγαπημένος της δεν έκανε καμία κίνηση να την σταματήσει.

Μετά τον γάμο ακολούθησε τον άνδρα της στην Βαϊμάρη όπου έζησε δύο ανιαρά και γκρίζα χρόνια.

Παιδιά δεν κάνανε.

Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η Ρωξάνδρα βρέθηκε στην Οδησσό για να βοηθήσει  τους ξεριζωμένους Έλληνες απο την Πόλη, απο τα νησιά, απο παντού, που περιεφέροντο  πεινασμένοι και ρακένδυτοι στο λιμάνι της πόλης.

Στα τέλη του 1827 η Γ’Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας απεφάσισε να καλέσει τον Καποδίστρια να αναλάβει την ηγεσία της Ελλάδος.

Ο Καποδίστριας γράφει στην Ρωξάνδρα οτι φεύγει για την Ελλάδα και οτι την περιμένει μία μέρα εκεί.

Αλληλογραφούν συνέχεια και η Ρωξάνδρα μαθαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Καποδίστριας ανησυχεί πολύ.

Όταν έμαθε τα θλιβερά νέα για τον θάνατό του έπεσε κάτω αναίσθητη.

Απο εκείνη την στιγμή ήταν κι εκείνη νεκρή!

Η Ρωξάνδρα έζησε μέχρι το 1844.

Για μήνες το μόνο που έκανε ήταν να γράφει τις σκέψεις της σ’ ένα προσωπικό ημερολόγιο.

Σε ένα σημείο έγραψε :

“Ότι ωραιότερο πλάσμα δημιούργησε ο Θεός στον κόσμο, το ευγενέστερο πλάσμα της Γης, δεν υπάρχει πιά. Ο Καποδίστριας είναι νεκρός. Απο την στιγμή αυτή είμαι κι εγω νεκρή”

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

YouTube

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only