Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Πάρνωνας


Πάρνωνας topoGuide: Η κορυφή του Πάρνωνα, Μεγάλη Τούρλα (1935 μ.)

Ο Πάρνωνας είναι το πιό εκτεταμένο ορεινό σύμπλεγμα της Πελοποννήσου. Χωρίς να ξεπερνά τα 2000 μ., δημιουργεί μια τεράστια ορεινή περιοχή, κατάφυτη από έλατα και μαυρόπευκα, γεμάτη λιβάδια και νερά. Η ψηλότερη κορυφή του συγκροτήματος, η κωνική Μεγάλη Τούρλα (1935 μ.), βρίσκεται στο βόρειο άκρο του συγκροτήματος, πάνω από ένα μεγάλο, όμορφο οροπέδιο. Από το βορειότερο αυτό ορόσημο μέχρι τον οδικό άξονα Λεωνιδίου -Σπάρτης, που σηματοδοτεί το νότιο άκρο του κυρίως Πάρνωνα, απλώνεται μια κεντρική κορυφογραμμή δασωμένων όγκων, με αναρίθμητα και περίπλοκα παρακλάδια, που δημιουργούν τον ορεινό κόσμο της Βόρειας Κυνουρίας.

Πάρνωνας topoGuide
Πάρνωνας topoGuide: Τα Τσίτζινα

Δεκάδες χωριά συντηρούνται από τη γενναιοδωρία του ορεινού αυτού θησαυρού, κρυμμένα στις πτυχές του, κοντά στα μεγάλα κεφαλάρια και ανάμεσα στο δάσος και τα βοσκοτόπια. Όλα τα χωριά βρίσκονται στην περίμετρο της κύριας κορυφογραμμής και δεν υπάρχει κατοίκηση ή μόνιμη δραστηριότητα στο εσωτερικό του όγκου, παρόλο το πλούσιο δασικό οδικό που διασχίζει προς όλες τις κατευθύνσεις το σύμπλεγμα.

Πάρνωνας topoGuide
Πάρνωνας topoGuide: Στην κορυφογραμμή του Πάρνωνα

Όντας ένας σημαντικός κρίκος του ορεογραφικού συστήματος της Πελοποννήσου, ο Πάρνωνας διασχίζεται από δύο μεγάλες ορειβατικές διαδρομές, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και το Εθνικό Μονοπάτι Ο33. Και τα δύο ωστόσο βασίζονται στο οδικό δίκτυο και δεν έχουν ιδιαίτερη πεζοπορική αξία.

Πάρνωνας topoGuide
Πάρνωνας topoGuide: Σήμανση των μονοπατιών γύρω από το καταφύγιο

Ευτυχώς, διασώζεται ένα μεγάλο μέρος από το πλέγμα μονοπατιών που συνέδεαν τα χωριά με τους ορεινούς πόρους ή άλλους προορισμούς. Με βάση τα μονοπάτια αυτά, έχουν διαμορφωθεί μερικές ενδιαφέρουσες πεζοπορικές ενότητες, οι πιο αξιόλογες απο τις οποίες είναι οι 16 διαδρομές γύρω απο τα Τσίτσινα, που σηματοδότησαν το 2000 ο ΕΟΣ Σπάρτης και η Υπαίθριος Ζωή και η ομάδα 4 διαδρομών γύρω από τα χωριά Κατάνιτσα, Πραστός, Σίταινα και Πλάτανος.

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας για τον Πάρνωνα, που περιλαμβάνει δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές και μια αναλυτική παρουσίαση της γεωγραφίας, της φύσης και της ιστορίας της περιοχής, είναι η εφαρμογή Πάρνωνας topoGuide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS.

πηγη topoguide.gr


https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.
Πάρνωνας.

Πραστός-ευρήματα 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only