«Ο παράδοξος αυτός άνθρωπος ήταν ένας από τους πιο ενθουσιώδεις απόστολους της Επανάστασης.
Δεν κατόρθωσε όμως να διατηρηθεί αγνός από τη διαφθορά, καθώς περνούσε πολύ καλά εν μέσω δυστυχίας της πατρίδας του.
Μάλιστα δεν κατόρθωσε να υποταχθεί ούτε στο ιερατικό σχήμα, με το οποίο ήταν περιβαλλόμενος. Ζούσε μέσα σε πολυάριθμο χαρέμι.
Κινούμενος από τον κίνδυνο που διέτρεχε η πατρίδα αναχώρησε για το Ναύπλιο, με τη σκέψη να στρατολογήσει άντρες και να πολεμήσει επικεφαλής τους.
Τον συνάντησα μεταξύ Άργους και Τρίπολης ενώ ταξίδευε, προπορευόμενος του χαρεμιού του, δύο τσιμπουκοφόρων και της πομπής του, που έμοιαζε με πομπή Πασά.
Ήταν ωραίος και είχε στο πρόσωπό του ύφος μεγαλείου και έμπνευσης, στοιχεία που πάντα βοηθούν στον να επιβληθείς στο λαό.
Δεν κατόρθωσε όμως να μαζέψει παρά οκτακόσιους μόνον άντρες. Με αυτούς αποφάσισε να υπερασπίσει μία θέση, την οποίαν οι Αιγύπτιοι προσέβαλαν ορμητικά. Αλλά οι στρατιώτες του διεσπάρησαν. Μόνον 150 έμειναν μαζί του.
Εκείνος, όμως, εξακολούθησε να πολεμάει μέχρι να σκοτωθεί, εξισορροπώντας έτσι τα όποια ελαττώματά του με τον ηρωικό του θάνατο [Στο Μανιάκι, 20 Μαΐου 1825)».
GIUSEPPE PECCHIO, «Relazione degli Avvenimenti della Grecia / Nella Primavera del 1825. Da’ Tipi Vanelli e Comp., Lugano 1826
.
[GIUSEPPE PECCHIO(1785-1835): Ιταλός φιλέλληνας, νομομαθής, λόγιος και δημοσιογράφος. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική συγκρότηση, του νεοσύστατου κράτους.
Τον Μάρτιο του 1825, στάλθηκε στην Ελλάδα, από το Φιλελληνικό Κομιτάτο της Αγγλίας, ώστε να παρακολουθήσει τη χρήση του δανείου, που είχε δοθεί στην ελληνική διοίκηση. Το δάνειο είχε συναυθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, από το Κομιτάτο που έδρευε στο Λονδίνο.
Για αυτό το σκοπό, ταξίδεψε μέχρι το Ναύπλιο και έγραψε τα πορίσματά του. Περιόδευσε στην Πελοπόννησο και συνάντησε μεγάλες μορφές της Επανάστασης αναχώρησε από την Ελλάδα την 11η Ιουνίου 1825.
Το 1826, εξέδωσε στα ιταλικά και στα αγγλικά το «Έκθεσις περί των εν Ελλάδι κατά το έαρ 1825», που κατόπιν η έκδοση αυτή έγινε και στα ελληνικά.
Δημοσίευσε και ταξιδιωτικά κείμενα και εντυπώσεις, για χώρες που επισκέφτηκε (Ελβετία, Αγγλία, Ισπανία, Σμύρνη). Επίσης έγραψε για την αγγλική ποίηση αλλά και για διάφορες άλλες διάφορες μ
ελέτες.
Σημαντική ήταν η βιβλιογραφική μελέτη του για τον ποιητή Ούγο Φώσκολο.]
.
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
-GIUSEPPE PECCHIO
-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.