Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Ενας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες αρχαίων έργων τέχνης στον κόσμο, παρέδωσε 180 κλεμμένες αρχαιότητες

 

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σι Βανς, Τζούνιορ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Μάικλ Στάινχαρντ, ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες αρχαίων έργων τέχνης στον κόσμο, παρέδωσε 180 κλεμμένες αρχαιότητες αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων και έλαβε την πρώτη στο είδος του ισόβια απαγόρευση απόκτησης αρχαιοτήτων. Την επίλυση πολυετούς, πολυεθνικής έρευνας για την εγκληματική συμπεριφορά του. Τα κατασχεθέντα κομμάτια λεηλατήθηκαν και μεταφέρθηκαν παράνομα από 11 χώρες, διακινήθηκαν από 12 εγκληματικά δίκτυα λαθρεμπορίου και δεν είχαν επαληθεύσιμη προέλευση πριν εμφανιστούν στη διεθνή αγορά τέχνης, σύμφωνα με τη δήλωση στοιχείων που συνοψίζει η έρευνα.

Τα περισσότερα είναι του ελληνικού πολιτισμού 

«Για δεκαετίες, ο Μάικλ Στάινχαρντ επέδειξε μια αρπαχτική όρεξη για λεηλατημένα αντικείμενα χωρίς να ανησυχεί για τη νομιμότητα των πράξεων του, τη νομιμότητα των κομματιών που αγόρασε και πούλησε ή τη σοβαρή πολιτιστική ζημιά που προκάλεσε σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο εισαγγελέας Βανς. «Η επιδίωξή του για «νέες» προσθήκες για να παρουσιάσει και να πουλήσει δεν γνώριζε γεωγραφικά ή ηθικά σύνορα, όπως αντικατοπτρίζεται στον εκτεταμένο υπόκοσμο των εμπόρων αρχαιοτήτων, των αφεντικών του εγκλήματος, του ξεπλύματος  χρημάτων και των επιδρομέων αρχαίων τάφων στους οποίους βασίστηκε για να επεκτείνει τη συλλογή του».


Αρκετά από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το σπίτι του Michael H. Steinhardt στο πλαίσιο έρευνας Φωτ. από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν


Δήλωσε ο εισαγγελέας Βανς... «Μολονότι η επί δεκαετίες αδιαφορία του Steinhardt για τα δικαιώματα των λαών στους ιερούς θησαυρούς τους είναι φρικτή, τα συμφέροντα της δικαιοσύνης πριν από την απαγγελία κατηγοριών και τη δίκη ευνοούν ένα ψήφισμα που διασφαλίζει ότι ένα σημαντικό μέρος της ζημίας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα αναιρεθεί. μια κι έξω. Συνεπώς, αυτή η συμφωνία εγγυάται ότι 180 κομμάτια θα επιστραφούν γρήγορα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους σε 11 χώρες αντί να κρατηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία για τα χρόνια που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του κατηγορητηρίου, της δίκης, της πιθανής καταδίκης και της ποινής». 

Αρκετά από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το σπίτι του Michael H. Steinhardt στο πλαίσιο έρευνας Φωτ. από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν


Επίσης δήλωσε ο εισαγγελέας Βανς... «Αυτό το ψήφισμα επιτρέπει επίσης στο Γραφείο μου να θωρακίσει την ταυτότητα των πολλών μαρτύρων εδώ και στο εξωτερικό των οποίων τα ονόματα θα δημοσιοποιηθούν σε οποιαδήποτε δίκη, για να προστατεύσει την ακεραιότητα των παράλληλων ερευνών σε καθεμία από τις 11 χώρες με τις οποίες διεξάγουμε κοινές έρευνες και να αποφύγετε την υπερβολική επιβάρυνση των εθνών(κρατών)  με έλλειψη πόρων που θα κληθούν να παράσχουν μάρτυρες σε οποιαδήποτε δικαστική επιτροπή ή δίκη. Τέλος, αυτή η συμφωνία ορίζει ότι ο Steinhardt θα υπόκειται σε μια άνευ προηγουμένου ισόβια απαγόρευση απόκτησης αρχαιοτήτων».
«Θέλω να ευχαριστήσω τη Μονάδα Εμπορίας Αρχαιοτήτων, τους εταίρους μας στις Έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας και τις διεθνείς αρχές επιβολής του νόμου που συνεργάστηκαν μαζί μας σε αυτήν την υπόθεση για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές τους σε αυτήν την εξαιρετικά περίπλοκη και χρονοβόρα έρευνα».
Αρκετά από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το σπίτι του Michael H. Steinhardt στο πλαίσιο έρευνας Φωτ. από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν


«Ο Steinhardt είδε αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα ως απλά εμπορεύματα – πράγματα για συλλογή και ιδιοκτησία. Απέτυχε να σεβαστεί ότι αυτοί οι θησαυροί αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά των πολιτισμών σε όλο τον κόσμο από τους οποίους λεηλατήθηκαν αυτά τα αντικείμενα, συχνά σε περιόδους διαμάχης και αναταραχής», είπε ο Ειδικός Πράκτορας της HSI Νέας Υόρκης, Ricky J. Patel. «Η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του Γραφείου του Εισαγγελέα του Μανχάταν και των Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας αποκάλυψε το εύρος της λεηλασίας του Steinhardt και αυτή η συλλογική προσπάθεια έχει αποφέρει τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα».


Αρκετά από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το σπίτι του Michael H. Steinhardt στο πλαίσιο έρευνας Φωτ. από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, η ποινική έρευνα για τον Steinhardt ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017. Ενώ ερευνούσε το κεφάλι του Ταύρου που είχε κλαπεί από τον Λίβανο κατά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, το γραφείο του DA διαπίστωσε ότι ο Steinhardt είχε αγοράσει το άγαλμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια το δάνεισε  στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Μήνες μετά την κατάσχεση του κομματιού, το Γραφείο του DA ανακοίνωσε τη σύσταση της Μονάδας Εμπορίας Αρχαιοτήτων με τον επαναπατρισμό του Κεφαλιού του Ταύρου και του Μοχαροφόρου, ενός δεύτερου μαρμάρινου αγαλματιδίου πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που κατασχέθηκε από τον Steinhardt, στη Δημοκρατία του Λιβάνου τον Δεκέμβριο του 2017.



Στη διαδικασία αποκάλυψης των λιβανέζικων αγαλμάτων, το Γραφείο του DA έμαθε ότι ο Steinhardt διέθετε επιπλέον λεηλατημένες αρχαιότητες στο διαμέρισμα και στο γραφείο του και, αμέσως μετά, κίνησε ποινική έρευνα για την απόκτηση, κατοχή και πώλησή του περισσότερων από 1.000 αρχαιοτήτων από τότε, τουλάχιστον το 1987. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας σχετικά με την εγκληματική συμπεριφορά από τον Steinhardt, το Γραφείο του DA εκτέλεσε 17 δικαστικά εντάλματα έρευνας και διεξήγαγε κοινές έρευνες με τις αρχές επιβολής του νόμου σε 11 χώρες: Βουλγαρία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιράκ, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Συρία και Τουρκία.



Το Guennol Stargazer, ένα μαρμάρινο γυναικείο είδωλο της Μ.Ασίας  τύπου Kiliya. Χαλκολιθική περίοδος, γ. 3000-2200 π.Χ (Μάλλον κυκλαδικού πολιτισμού )

Από τις εξαγορές του Steinhardt, το Γραφείο του DA ανέπτυξε αδιάσειστα στοιχεία ότι 180 είχαν κλαπεί από τη χώρα καταγωγής τους. Εκτός από την καθολική έλλειψη προέλευσης, τα κομμάτια εμφάνιζαν πολυάριθμες άλλες αποδεικτικές ενδείξεις λεηλασίας. 




Πριν από την αγορά του Steinhardt, 171 από τις 180 αρχαιότητες που κατασχέθηκαν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην κατοχή ατόμων που οι αρχές επιβολής του νόμου αργότερα διαπίστωσαν ότι ήταν έμποροι αρχαιοτήτων—μερικοί από τους οποίους έχουν καταδικαστεί για εμπορία αρχαιοτήτων. 




Το 101ο  εμφανίστηκε για πρώτη φορά βρώμικο (ή χωρίς αποκατάσταση) στις φωτογραφίες. και 100 εμφανίστηκαν καλυμμένα με βρωμιά ή κρούστα πριν από την αγορά του Steinhardt. Πολλές από τις κατασχεθείσες αρχαιότητες διακινήθηκαν μετά από εμφύλιες αναταραχές ή λεηλασίες.
Αρκετά από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το σπίτι του Michael H. Steinhardt στο πλαίσιο έρευνας Φωτ. από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν



Η πρωτοκορινθιακή κεραμική που αναπαριστά μια κουκουβάγια. το εικονιστικό αγγείο από τερακότα Κορινθίας που παριστάνει λιοντάρι. το Corinthian Bull’s Head. το ιωνικό γλυπτό που αναπαριστά το κεφάλι ενός κριαριού. και ο Αττικός Αρύβαλλος με τη μορφή Κεφαλιού Αφρικανού· -- Αγοράστηκαν το καθένα από τον Steinhardt είτε το 2009 είτε το 2011.



Μεταξύ των κομματιών που παραδόθηκαν σε αυτή τη συμφωνία:



- The Stag's Head Rhyton, που απεικονίζει ένα καλά σφυρήλατο κεφάλι ελαφιού με τη μορφή τελετουργικού σκάφους για σπονδές, που αγοράστηκε από την γκαλερί Merrin για 2,6 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 1991. Το αντικείμενο, που χρονολογείται στο 400 π.Χ., εμφανίστηκε για πρώτη φορά χωρίς προέλευση στο διεθνές αγορά τέχνης μετά από αχαλίνωτη λεηλασία στο Milas της σημερινής Τουρκίας. Τον Μάρτιο του 1993, ο STEINHARDT δάνεισε το Stag's Head Rhyton στη Met, όπου παρέμεινε έως ότου το γραφείο του DA υπέβαλε αίτηση και έλαβε ένταλμα για την κατάσχεσή του. Σήμερα, το Stag's Head Rhyton αποτιμάται στα 3,5 εκατομμύρια δολάρια.


Μια λάρνακα,  φτιαγμένη για να περιέχει ανθρώπινα υπολείμματα, από την Κρήτη.


- Η Λάρναξ, (μινωική)  ένα μικρό σεντούκι για ανθρώπινα λείψανα από το ελληνικό νησί της Κρήτης που χρονολογείται μεταξύ 1400-1200 π.Χ., αγοράστηκε από τον γνωστό έμπορο αρχαιοτήτων Eugene Alexander μέσω της FAM Services με έδρα τις Σεϋχέλλες για 575.000 $ τον Οκτώβριο του 2016. Ο Alexander έδωσε εντολή στον Steinhardt να πληρώσει τον FAM Η SATABANK, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα τη Μάλτα ανεστάλη αργότερα για ξέπλυμα χρήματος. Ενώ παραπονιόταν για μια κλήτευση που ζητούσε τεκμηρίωση προέλευσης για μια διαφορετική κλεμμένη αρχαιότητα, ο Steinhardt έδειξε τη Λάρνακα και είπε σε έναν ερευνητή με ATU: «Βλέπεις αυτό το κομμάτι; Δεν υπάρχει προέλευση. Αν δω ένα κομμάτι και μου αρέσει, τότε το αγοράζω». Σήμερα, η Λάρναξ αποτιμάται σε 1 εκατομμύριο δολάρια.




- Η τοιχογραφία από το  Ercolano  ( Ηράκλεια )που αγοράστηκε από τον καταδικασθέντα έμπορο αρχαιοτήτων Robert Hecht και τον συντηρητή αρχαιοτήτων του Harry BÜRKI χωρίς προηγούμενη προέλευση για $650.000 τον Νοέμβριο του 1995. Απεικονίζει ένα βρέφος Ηρακλή να στραγγαλίζει ένα φίδι που έστειλε η Ήρα για να τον σκοτώσει, η Ercolano Fresco χρονολογείται από το 50 μ.Χ. και λεηλατήθηκε το 1995 από μια ρωμαϊκή βίλα στα ερείπια του Herculaneum, που βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη Νάπολη στη σκιά του Βεζούβιου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά τέχνης στις 10 Νοεμβρίου 1995 όταν ο επιχειρηματικός συνεργάτης του Hecht έγραψε στον Steinhardt σχετικά με ένα "κιβώτιο που θα σας παραδοθεί σύντομα" με το τεχνούργημα μέσα. Σήμερα, η Ercolano Fresco αποτιμάται σε 1 εκατομμύριο δολάρια.




- Το Gold Bowl λεηλατήθηκε από το Nimrud του Ιράκ και αγοράστηκε από τον Svatoslav Konkin χωρίς προηγούμενη προέλευση για 150.000 $ τον Ιούλιο του 2020. Από το 2015, αντικείμενα από το Nimrud διακινήθηκαν όταν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) στόχευσε την πολιτιστική κληρονομιά από Nimrud, Hatra και Khorsabad, ιδιαίτερα αρχαία αντικείμενα από χρυσό ή πολύτιμο μέταλλο. Το Gold Bowl, το οποίο είναι φτιαγμένο από χρυσό με σχέδιο ένα λουλούδι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά τέχνης τον Οκτώβριο του 2019, όταν ένας αξιωματικός του Τελωνείου και της Συνοριακής Περιπολίας ενημέρωσε το Γραφείο του DA ότι ο Konkin βρισκόταν σε πτήση από το Χονγκ Κονγκ στο Newark, Newark. Τζέρσεϊ, που κουβαλά το χρυσό μπολ για τον Στάινχαρντ. Σήμερα, το Gold Bowl αποτιμάται στα $200.000.




- Τρεις μάσκες θανάτου που αγοράστηκαν από τον γνωστό έμπορο αρχαιοτήτων GIL CHAYA χωρίς καμία προέλευση για 400.000 $ τον Οκτώβριο του 2007, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εμφάνισή τους στη διεθνή αγορά τέχνης. Οι μάσκες του θανάτου (περίπου 6000 έως 7000 π.Χ.) κατασκευάστηκαν από πέτρα και προήλθαν από τους πρόποδες των βουνών της Ιουδαίας, πιθανότατα στο Shephelah στο σημερινό Ισραήλ. Φαίνονται επικαλυμμένα με χώμα και καλυμμένα με χώμα στις φωτογραφίες που ανακάλυψαν οι ισραηλινές αρχές επιβολής του νόμου. Σήμερα, οι μάσκες θανάτου αποτιμώνται στα 650.000 δολάρια.



Αριστερά: ένα είδωλο της Σαρδηνίας αποκαταστάθηκε πλήρως στη δημοπρασία του Christie's τον Δεκέμβριο του 2014 στη Νέα Υόρκη. Δεξιά: το ίδιο είδωλο, σπασμένο σε κομμάτια και λείπει μέρος του κεφαλιού του, στο αρχείο των Μεδίκων. -: Αρχείο Christie's/Medici




Κεφαλή βοός από τον σημερινό Λίβανο 

 

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο University of Aarhus Institute of Advanced Studies στη Δανία, ο οποίος ειδικεύεται στην αναζήτηση φωτογραφικών αρχείων που κατασχέθηκαν από αρχαιοπώλες, είπε ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν τέτοιες φωτογραφίες για να διαφημίσουν τα λεηλατημένα προϊόντα τους σε μικρές ομάδες πλούσιων συλλεκτών. Ο Δρ Τσιρογιάννης είναι ένας από τους περίπου 60 ερευνητές, ανακριτές και ξένους αξιωματούχους επιβολής του νόμου που πιστώθηκαν από το γραφείο της εισαγγελίας για τη συνδρομή στην υπόθεση.

Η ομάδα έρευνας 
Assistant District Attorney Matthew Bogdanos, Chief of the Antiquities Trafficking Unit and Senior Trial Counsel, handled the investigation with Investigative Analyst Apsara Iyer and Special Agent John Paul Labbat. Additional support for the investigation was provided by the late Jill (Gilda) Mariani, Senior Investigative Counsel, Investigative Analysts Giuditta Giardini, Alyssa Thiel, Mallory O’Donoghue, and Daniel Healey, and former Assistant District Attorney Christopher Hirsch. Zeynep Boz of the Combatting Illicit Trafficking Department at Turkey’s Ministry of Culture and Tourism, Dr. Patty Gerstenblith, Dr. Eitan Klein of the Antiquities Theft Prevention Unit of the Israel Antiquities Authority, Warrant Officer Angelo Ragusa of the Tutela del Patrimonio Culturale of the Italian Carabinieri, Dr. Daniela Rizzo, and Dr. Christos Tsirogiannis also assisted in the criminal investigation.


Ο Michael Steinhardt, που απεικονίζεται το 2013, έχει απαγορευτεί να αποκτήσει άλλα κειμήλια ισόβια ως μέρος μιας συμφωνίας με το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.
Ο κ. Steinhardt, ένας ντόπιος από το Μπρούκλιν που γίνεται 81 ετών την Τρίτη, συνεισφέρει σημαντικά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και σε πολυάριθμες εβραϊκές φιλανθρωπίες. Υπάρχει ένα ωδείο Steinhardt στο Βοτανικό Κήπο του Μπρούκλιν και μια Πινακοθήκη Steinhardt στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.Σε δήλωση τη Δευτέρα, ο δικηγόρος του, Andrew J. Levander, είπε: «Ο κ. Ο Steinhardt είναι ευχαριστημένος που η πολυετής έρευνα του Εισαγγελέα ολοκληρώθηκε χωρίς καμία κατηγορία και ότι τα αντικείμενα που ελήφθησαν παράνομα από άλλους θα επιστραφούν στις πατρίδες τους. Πολλοί από τους αντιπροσώπους από τους οποίους ο κ. Steinhardt αγόρασε αυτά τα αντικείμενα έκαναν συγκεκριμένες δηλώσεις ως προς τον νόμιμο τίτλο των αντιπροσώπων στα αντικείμενα και την υποτιθέμενη προέλευσή τους. Στο βαθμό που αυτές οι δηλώσεις ήταν ψευδείς, ο κ. Steinhardt επιφυλάχθηκε για τα δικαιώματά του να ζητήσει αποζημίωση από τους εμπλεκόμενους αντιπροσώπους



Και μινωικά 










Πηγή Consulate General of Greece in New York

ellinondiktyo.blogspot.
Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang












Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only