Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Ερυθρόμορφη πελίκη


 Κάθε φορά που βλέπω αυτή την υπέροχη ερυθρόμορφη πελίκη, δεν μπορώ να σταματήσω να τον σκέφτομαι τα παράξενα γεγονότα που συνέβησαν τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου 415 π.Χ. στην Αθήνα, παραμονή της Σικελικής Εκστρατείας.

Στην εικόνα βλέπουμε ένα άντρας με βάρνιτος μπροστά από ένα βωμό και μια Ερμαϊκή Στήλη. Οι Ερμαϊκές Στήλες, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς από την αρχαιότητα μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Τοποθετούνταν σε σταυροδρόμια ως οδόσημα, στις πλατείες της πόλης, αλλά και μπροστά από σπίτια. Τα ξημερώματα εκείνη νύχτα, λίγο πριν αποπλεύσει ο στόλος για Σικελία, οι Αθηναίοι αντίκρισαν τις περισσότερες των Ερμαϊκών Στηλών, που κοσμούσαν την αγορά της Αθήνας, βανδαλισμένες, με τις κεφαλές κομμένες. Τόσο ο Θουκυδίδη όσο και ο Πλούταρχος και ιδιαίτερα ο ρήτορας Ανδοκίδη που ήταν ένα από την πρωταγωνιστής των τεκταινομένων, μας μιλάνε σχολαστικά και με λεπτομέρειες για αυτό το γεγονός. Ωστόσο, στο τέλος έχουμε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί δεν κρατήθηκε ο Αλκιβιάδης, ο βασικός ύποπτος, και τον αφέθηκε να πάει ως στρατηγός στην αποστολή; Ποιος ωφελήθηκε από την αποτυχία της αποστολής; Ποιος ωφελήθηκε από το “κυνήγι μαγισσών” που ακολούθησε; Αυτό που γνωρίζουμε καλά είναι οι συνέπειες των γεγονότων εκείνης της νύχτας: η καταστροφή της εκστρατείας και την προετοιμασία τον “πρόσφορο έδαφος” για το ολιγαρχικό πραξικόπημα του 411 π.Χ.
Η πελίκη διακοσμήθηκε από τον λεγόμενο ζωγράφο του γουρουνιού, ένα πολύ κατάλληλο όνομα για αυτά τα δυσοσμία ιστορία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης.



Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only