Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Ο ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΤΟΥ ΒΕΓΙΑ


 « Ήτανε παραμονή Χριστουγέννων. Κι ο καπιτάν Μιστροκλής ο Μαρέντος, κρατώντας στο ένα χέρι τη λαγουδέρα και στο άλλο τη σκότα, αρμένιζε με το παραφορτωμένο κανό του για το λιμάνι του Αργοστολιού.

Χρόνια και χρόνια έκανε με το κανό του την συγκοινωνία Αργοστολιού- Ληξουριού ο καπιτά Μισθροκλής, κι όλοι τον προτιμούσανε, για την ευθυμία του και τα χωρατά του. Έτσι και εκείνο το πρωινό έχοντας καμία δεκαριά επιβάτες μικρέμπορους και χωριάτες του Ληξουριού, άλλους με αυγά, άλλους με κοτόπουλα, άλλους με λαχανικά, ερχότανε να ξεφορτώσει πλάι στο «Μαρκάτο» τ’ Αργοστολιού. Τα αρνιά μπελάζανε, οι κότες κακαρίζανε, οι γαλοπούλες σκούζανε μεγαλόφωνα, κι άλλοι καλλίφωνοι επιβάτες με πρίμα, τέρτσα και μπάσα τόχανε ρίξει στις αρριέτες και στο μινόρε.
Όπου σε μία στιγμή σηκώνεται από τη θέση του ένας Ληξουριώτης μικρέμπορος και λύνει μια κότα από το μάτσο με τα κοτόπουλα.
- Περίεργο σα μουδιασμένη μου φαίνεται η κότα, λέει στο Μιστροκλή.
-Για να δω, μωρέ Μπάμπη μου!... Η κότα σου είναι του ψόφου. Έχει μέρες τον “κόριζα” και τώρα βρίσκεται στα στερνά της, τ’ αποκρίνεται ο Μιστροκλής.
Την είδαν κι άλλοι επιβάτες και όλοι τους συμφωνήσανε πως σε μισή ώρα το πουλί θα τα τίναζε τα πέταλα του... Αλλά αντίς να την πετάξουν στο πέλαο, ο καπιτά-Μιστροκλής την κράτησε για τη σκύλα του, που ήταν φρεσκογεννημένη με τέσσερα καμαρωτά κουτάβια, καθώς τους είπε...
Έτσι φθάσανε καμιά φορά στο «Μαρκάτο» του Αργοστολιού κι όλοι αρχίσανε να ξεφορτώνουνε τα πράγματα τους.
Μα ο καπιτά-Μιστροκλής ούτε μομέντο δεν στάθηκε. Άρπαξε την κότα από τα ποδάρια και πήρε δρόμο συλίντριχος. Και σε λίγα μινούτα φθάνει στην πόρτα του γραφείου του Βέγια, που ήτανε στην πλατεία του Μέτελα. Ανοίγει την πόρτα και κρατώντας στο άλλο χέρι το καπέλο του, προχωρεί στο βάθος, που κατά εκείνη την ώρα καθισμένος στο γραφείο του έγραφε ο κατόπιν μεγάλος ευεργέτης του νησιού μας, ο καλοκάγαθος κι αλησμόνητος Πλάτωνας Βέγιας.
-Αφέντη μου, καλή σου μέρα και χρόνια πολλά. Σ’ αγόρασα μια κότα και σου την έφερα “κανίσκι”, για την αυριανή μέρα που ξημερώνει. Δεν μπόρεια ποτέ να ξεχάσω τα ψυχικά που μου έχεις κάμει. Είναι ολόπαχη, αφέντη μου, και να την αυγοκόψεις. Θα κάμεις ζουμί που θ’ ανασταίνει και πεθαμένους...
-Καλώς το Μιστροκλή μου. Σ’ ευχαριστώ και χρόνια πολλά.
Και για να κόψη την πολυλογία του Μιστροκλή, ο Βέγιας σηκώνεται και του πασάρει ένα ασημένιο τάλαρο.
Κατά το μεσημέρι ο Βέγιας θυμήθηκε την κότα, το κανίσκι του Μιστροκλή, και φωνάζοντας τον κλητήρα του , του λέει.:
-Πίσω από την πόρτα του γραφείου είναι μια κότα που μου φέρανε κανίσκι. Πάρτηνε και πήαινέ την απάνου σπίτι, στη δούλα μου.
Κάνει να βρει την κότα ο κλητήρας μα η κότα τάχε προ ωρών κακαρώσει. Έξυπνος άνθρωπος ο Βέγιας, κατάλαβε τη φάρσα του Μιστροκλή, και ούτε τσιμουδιά δεν έβγαλε για το φιάσκο. Μόνο μουρμούρισε:
-Μου το είπε ο καημένος ο Μιστροκλής, πως η κότα ήτανε ψόφια από την... πείνα. Αλλά δεν περίμενα πως θα ψοφούσε μέσα σε μια ώρα.
Κι από μέσα του πρόσθεσε: “Ας έρθει του χρόνου ξανά για το μπουναμά του, και τότε τα λέμε!...»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΝΑΣ« Κεφαλονίτικα Θαλασσινά Γέλια», Περιοδικόν «Ο Φανός της Κεφαλονιάς». Εκδοτικές Εργασίες Μεταξά-Μητρόπουλου, Πάτρα 1972

πηγη

Dionisis Vitsos

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only