Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Αέρας, άγγελοι , άνθρωποι!

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στον Ήλιο, του Turner , βρίσκεται στην Tate Britain, δεν ξέρω αν εκτίθεται τώρα. Στην πρώτη μετά covid εποχή όχι , είχε περιοριστεί ο χώρος των εκθέσεων . Στον Ήλιο λοιπόν ο Turner έχει βάλει τον Αδάμ κ την Εύα με το σώμα του Άβελ , την Ιουδηθ με το κεφάλι του Ολοφερνη, όλοι προς Κρίση.



Το άγαλμα του Jacob Epstein ,πάλι στην Tate Britain, είχε προβληματίσει, θαύμα , μεγαλουργημα η τερατουργημα, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε . Ενας Άγγελος κρατά τον εξουθενωμένο Ιακώβ μετά την πάλη του με το Υπερφυσικό, έναν άλλο Αγγελο τον οποίο κ έχει υποχρεώσει να τον ευλογήσει κι έτσι εξελίχθηκε σ' αυτόν που εξελίχθηκε, έναν μεγάλο γενάρχη . Και συμβολική η πάλη και δεν αφορά μόνο τον Ιακώβ.



Τέλος ο Πανορμίτης στην Σύμη. Μεγαλοπρεπής, λαμπερός με ιδιαίτερη κ πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Αρχαίος ναός του Ποσειδώνα η του Απόλλωνα δεν ξέρουμε, Αγγελολατρες, ένταξη στην Ορθοδοξία, τμήμα μιας νοητής πορείας, εννέα οι ναοί του Αρχαγγέλου στην Σύμη. Ένα μικρό ντόπιο κοριτσάκι με απίστευτη σιγουριά στο μάτι κ μεγάλη σοβαρότητα τον ζωγράφισε. Χωρίς φτερά , σαν άλλη Απτερο Νίκη. Δηλώνοντας προφανώς ασυνείδητα ο " δικός μας" Άγγελος , εδώ είναι.
Από εμένα το τρόπαιο, the winner , η μικρή!

 

πηγη 

Vavi Barsefsky





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only