Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

14 Juillet η πτώση της Βαστίλης

Η Γαλλική Επανάσταση ήταν υπόθεση 10ετιας. Απο τον Μάιο του 1789 ως τον Νοέμβριο του 1799 με την δήλωση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη " Citoyens, la révolution est fixée aux principes qui l’ont commencée, elle est finie ", πολίτες η επανάσταση πέτυχε τίς αρχές που την ξεκίνησαν , τελείωσε.



Πάει τελείωσε, με έναν καινούργιο αυτοκράτορα που δεν έμελλε να μακροημερευσει ούτε προσωπικά ούτε σαν δυναστεία αλλά έκανε πάρα πολλά σε 15 χρόνια , πολλά κ καλά που διαρκούν μέχρι σήμερα κ καταστροφικά. Η Επανάσταση εκλεισε έναν κύκλο μοναρχίας , ελέω Θεού , αιώνων κ πέρασε από πολλές περιοδους ιδεών κ βίας. Βίας σε ένα βαθμό δικαιολογημένης όμως στον μεγαλύτερο βαθμό αδικαιολόγητης, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα δικαιωμάτων. Παράδειγμα δεν αποκεφαλιζουμε παιδιά για κανέναν λόγο ούτε καν οι υπέρμαχοι της θανατικής ποινής δεν το συζητούν ,αλλά είναι παρελθόν, μόνο τίς ιδέες μπορούμε να κρίνουμε, είμαστε μακριά από τις τότε συνθήκες κ κρατούσες αρχές .




Οι λόγοι της Επανάστασης ήταν πέρα από τις ιδέες η διαφθορά της δημόσιας διοίκησης , η απουσία δικαιοσύνης σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα κ κυρίως η πείνα, οι σοδειές είχαν καθυστερήσει κ δεν είχαν πάει καλά ,η πείνα έχει να κάνει με την επιβίωση , το υπάρχω. Ενώ στο ιδεολογικό περιεχόμενο μοιάζει, οι αιτίες είναι εντελώς άλλες από την τότε πολύ πρόσφατη Αμερικανική Επανάσταση . Οι κοινωνικές αλλαγές, που πετυχαίνουν μόνο αν είναι αναγκαίες, έχουν ανάγκη ένα ιδεολογικό κομμάτι πάντα, εδώ ελευθερία , ισότητα, αδελφότητα το μότο. Η μέχρι τότε εξουσία στην έπαρση της βεβαιότητας της δύναμης της αγνοεί ότι οι ξεβρακωτοι αν ενωθούν δεν αντιμετωπίζονται , χαρακτηριστικά ο τελευταίος Λουδοβίκος την μέρα της πτώσης της Βαστίλης στο ημερολόγιο του γράφει rien, τίποτα σημαντικό.
Στην Βαστίλη μόνο επτά κρατούμενοι ο όγδοος ο Ντε Σαντ είχε μεταφερθεί λίγες μέρες πριν σε ψυχιατρείο. 4 παραχαράκτες, ένας Ιρλανδός ψυχικά άρρωστος, κ δυο κομητες ο ένας είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον προηγούμενο Λουδοβίκο , ο άλλος έγκλειστος κατ' απαίτηση της οικογένειάς του για φρικτές πράξεις κ μετά την θριαμβευτική παρέλαση κλείστηκε σε ψυχιατρείο. Σύμβολο η Βαστίλη , όχι ουσία , έχουμε όμως ανάγκη τα σύμβολα σαν κοινωνία.
Μεγάλη ανακατωσουρα, βασικά προβλήματα , συγκλονιστικά γεγονότα.
Παρεμπιπτόντως ο Γαλλικός εθνικός ύμνος η περίφημη Marseillaise ,η Μασσαλιωτιδα από τους πιο βίαιους στον κόσμο , με το αίμα των égorgés να τρέχει στα ρυάκια.



Τι να πω, όλοι συνήθως λέμε εκ των υστέρων για τις αλλαγές κ τις ιδέες κ πως άλλαξε ο κόσμος ολόκληρος από τέτοια γεγονότα αλλά συνήθως δεν σκεφτόμαστε το κόστος, τι σήμαινε στην πράξη αυτό που εμείς είπαμε θέλει αρετή κ τόλμη η ελευθερία.

 


πηγη 

Vavi Barsefsky




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only