Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Η Μάχη τῶν Γαριβαλδινῶν, παρά τό Δρῖσκον (26-28 Νοε.1912)


 [Στις 24 Νοεμβρίου 1912 ο Σαπουντζάκης , για να κάνει αποτελεσματικότερη την πολιορκία των οχυρών του Μπιζανίου, εξέδωσε διαταγή καταλήψεως των Ιωαννίνων και ανέθεσε στον Αλέξανδρο Ρώμα με τους Γαριβαλδινούς] «…να καταλάβη τον Δρίσκον και τα παράλια της λίμνης[…



[…]Μετά ολιγοήμερον παραμονήν εις το Μέτσοβον, όπου εχιόνιζε διαρκώς και όπου έφθασαν οι Έλληνες ερυθροχίτωνες, διανύσαντες παρασάγγας τόσας,όσας δεν ονειρεύθη, βέβαια, ο μακαρίτης Ξενοφών, συνηντήθησαν με τους ερυθροχίτωνας του στρατηγού Γαριβάλδη και μίαν πρωίαν εξεκίνησαν διά την κατάληψιν του Δρίσκου.
Παρήλασαν προ του καταλύματος του γηραιού στρατηγού, με την κυματόεσσαν γενειάδα και το πολυδοξασμένο όνομα κατά λόχους, με τας σάλπιγγας ηχούσας, ζητωκραυγάζοντες, ζωηροί, ακμαίοι, εύθυμοι, προαισθανόμενοι τον θρουν των πτερύγων της νέας Δόξης εις το κρυστάλλινον αιθέρα της ηλιολούστου εκείνης χειμερινής πρωίας.
Προεπορεύετο έφιππος της πυρίνης φάλαγγος ο Αρχηγός, μόλις αποχαιρετίσας τον Γαριβάλδη, αφού εζητωκραύγασεν υπέρ της Ελλάδος και του στρατηγού.
«Ιδού μία αρετή των ευσάρκων, δεν μπορούν να φύγουν προ του εχθρού», είπε γελών, γαλλιστί, προς τον μειδιώντα στρατηγόν, μόλις ίππευσεν ο Αρχηγός.
«Ζήτω ο Αρχηγός Ρώμας» ηκούσθη βροντώδης ανακραυγή.
Την αντελάλησαν τα πάλευκα βουνά του Μετσόβου και ο πύρινος όγκος των Ελλήνων Γαριβαλδινών εξελίχθη επί της στενωπού που φέρει προς τα Ιωάννινα.
Ο κόμης Ρώμας επί κεφαλής. Ας μη παραξενευθούν οι τους τίτλους απεχθανόμενοι Έλληνες δια την τιτλοφορίαν αυτήν.
Διότι ο κ. Αλέξανδρος Ρώμας, ο άλλοτε προεδρεύσας του Εθνικού Συνεδρίου και υπουργεύσας, όταν φορή τον χιτώνα τον ερυθρόν –και τον φορεί δευτέραν φοράν- είναι ο κόμης Ρώμας,
των Ρώμα της ευγενούς Βισέντζας ο άξιος απόγονος,
των Ρώμα της γλυκείας Ζακύνθου, ο ευλαβής συνεχιστής του Μουκίου Ρώμα, του Κανδιάνου «του γενναίου μεταξύ των γενναίων» μαχητού του Χάνδακος, ο έκγονος.
Οπίσω από τον κόμητα έφιπποι και πεζοί οι υπασπισταί του επιτελείου του, ο Λαυρέντιος Μαβίλης, ο Ναθαναήλ Δομενεγίνης, ο Αριστοτέλης Τοπάλης, ο Αλέξανδρος Γέροντας, ο Αλεξάκης Τάκης και άλλοι…
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΣΤΙΑ», του δημοσιογράφου ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΒΟΥΝΗ, αργότερα από τα ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ.



.
[ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣΟ(Ιθάκη, 1880 - Αθήνα, 1947) Δημοσιογράφος, λόγιος και συγγραφέας.
Μικρός έζησε με τον πατέρα του στη Ρουμανία. Επέστρεψε στην Ελλάδα σε ηλικία 18 ετών και άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος (Εστία, Πρωία). Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας Σκριπ.
Πολέμησε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς ήταν μέλος του τάγματος των Γαριβαλδινών ενώ παράλληλα ήταν και πολεμικός ανταποκριτής.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 προσχώρησε στο μαρξισμό και το 1933 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1936 από τη δικτατορία Μεταξά εξορίστηκε στη Γαύδο. Στη συνέχεια απελευθερώθηκε, αλλά του απαγορεύτηκε να αρθρογραφεί.
Μετά την απελευθέρωσή του ήρθε στην Αθήνα και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, συνδέθηκε με την Παλιά Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και καθοδηγούσε ομάδες φοιτητών στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στις αρχές της περιόδου της Κατοχής συνελήφθη μαζί με τον Δημήτρη Γληνό από τους Ιταλούς καθώς κατηγορήθηκε ότι αρθρογραφούσε εναντίον του φασισμού και κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Λάρισα. Απελευθερώθηκε μετά από λίγο και εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Το 1942 έγραψε το γνωστό αντάρτικο τραγούδι «Βροντάει ο Όλυμπος» και ανέβηκε με τους αντάρτες στα βουνά της Ρούμελης, όπου ανέλαβε διευθυντής του Πρακτορείου Ειδήσεων Ελεύθερη Ελλάδα. Το 1944 ήταν υπεύθυνος του γραφείου τύπου της ΠΕΕΑ.]
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΩΜΑΣ (1863-1914)
-RICCIOTTI GARIBALDI (1847-1924)
-ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ(1880-1947)]



Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only