Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός

 


Χειροποίητα αντίγραφα της αρχαίας φιγούρας «Θεά με τα Φίδια», σύμβολο του μινωικού πολιτισμού

Γιατί ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και σχεδιαστές και σήμερα; Η Beverley D'Silva από το BBC εξερευνά την αναβίωση και τις ρίζες του στους αρχαίους Μινωίτες της Κρήτης.


Γράφει η Beverley D'Silva: «Κορινθιακοί κίονες, γλυπτά θεών και θεόμορφων φιγούρων, ηλιοκαμένα κτίρια κατάλευκα, γεράνια φυτεμένα σε δοχεία με ελαιόλαδο, οι γάτες που αράζουν -αν ονειρεύεστε όλα τα ελληνικά πράγματα, δεν είστε οι μόνοι.

Βρισκόμαστε στη μέση μιας ελληνιστικής αναβίωσης, μιας γοητείας με την αρχαία ελληνική αισθητική που αγκαλιάζεται πιο έντονα από τη γενιά Z, σύμφωνα με το Pinterest. Ο ιστότοπος αναφέρει αύξηση στις αναζητήσεις με trending όρους αναζήτησης, όπως τα αρχαία ελληνικά κοσμήματα (αύξηση 120%) και οι ταπετσαρίες με αισθητική Αφροδίτης (αύξηση 180%), καθώς και τριπλή αύξηση στην τέχνη των ελληνικών αγαλμάτων.Μπορούμε μόνο να εικάσουμε γιατί θα πρέπει να συμβαίνει αυτό, αλλά ίσως υπάρχει αλήθεια στην ιδέα ότι η φαντασία και η χλιδή της μαγικής Αρχαίας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε μια εποχή μετά το lockdown.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιρροή και ο αντίκτυπος της Αρχαίας Ελλάδας έχει απήχηση σήμερα. Όπως ορίζεται από την Britannica, η φράση αναφέρεται στην περιοχή της βορειοανατολικής Μεσογείου την εποχή μεταξύ «του τέλους του μυκηναϊκού πολιτισμού (1200 π.Χ.) και του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.)», όταν ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέρη στον κόσμο, σύμφωνα με το National Geographic. Οι άνθρωποι της Ελλάδος (Hellas) -όπως ονομάζονταν τα εδάφη των Ελλήνων (τα ονόματα Greece και Greek τους αποδόθηκαν αργότερα από τους Ρωμαίους) ήταν σπουδαίοι στοχαστές, συγγραφείς, πολεμιστές, ηθοποιοί, αθλητές, καλλιτέχνες και πολιτικοί.

Ο Roderick Beaton στο ιστορικό βιβλίο του The Greeks, γράφει ότι οι ελληνικοί πολιτισμοί αποτέλεσαν την «αφετηρία μεγάλου μέρους των τεχνών, της επιστήμης, της πολιτικής και του δικαίου, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο».
Τα ταυροκαθάψια ήταν άθλημα της μινωικής εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω από έναν ταύρο Σκεφτείτε τον Αριστοτέλη στις μελέτες του για τα φυτά, τα ζώα και τα πετρώματα- τον Ηρόδοτο στη συγγραφή της ιστορίας- τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα στη φιλοσοφία. Οι Έλληνες πρωτοστάτησαν στη δημοκρατία, στην ανάγνωση με αλφάβητο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη γεωμετρία και στους μαθηματικούς υπολογισμούς, στις καινοτομίες στον τομέα της υγείας (ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί ακόμη πρότυπο δεοντολογίας για τους γιατρούς), στη σπουδαία αρχιτεκτονική, όπως ο Παρθενώνας, ο ναός του Δία και η Ακρόπολη, στο θέατρο, στην ελληνική κωμωδία και τραγωδία, και στη γλώσσα - με περίπου 150.000 αγγλικές λέξεις που χρησιμοποιούνται ακόμη να προέρχονται από ελληνικές λέξεις.

Όλα αυτά πριν αγγίξουμε τη θρησκεία και τις θεότητες. Για την καθαρή αξία της φαντασίας, τι μπορεί να ξεπεράσει την ιδέα μιας οικογένειας υπερδυνάμεων - όπως ο Δίας, η Ήρα, η Αφροδίτη, η Αθηνά, ο Απόλλων και ο Ποσειδώνας - που κατοικούν σε ένα παλάτι σύννεφων πάνω από τον Όλυμπο, ελέγχοντας ο καθένας μια διαφορετική πτυχή της ζωής; Για ορισμένους, όπως ο Eric Weiner, συγγραφέας του The Socrates Express, μιας πραγματείας για τη φιλοσοφία και τα ταξίδια των αρχαίων, οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν πολλά να μας διδάξουν για τις αξίες σήμερα. Σε ένα δοκίμιο σχετικά με το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας εξαπατήσει, ιδίως σε σχέση με την πολεμική αναφορά, γράφει: «Ένας τρόπος για να οικοδομήσουμε ένα φωτεινότερο μέλλον είναι να ξαναδούμε το παρελθόν. Ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα».
Ο Weiner προσθέτει: «Οι Έλληνες, όσο ατελείς και αν ήταν, τιμούσαν την ομορφιά, τη δικαιοσύνη και την ηθική υπεροχή, και έτσι καλλιέργησαν αυτές τις αξίες. Εμείς τιμούμε την ταχύτητα και τη συνδεσιμότητα και τη φορητότητα, οπότε αυτό είναι που έχουμε».

Ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός
Ωστόσο, αν οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν υψηλών επιδόσεων, στάθηκαν στους ώμους γιγάντιων πολιτισμών που προηγήθηκαν, όπως οι Μυκηναίοι, την ιστορία των οποίων αφηγήθηκε ο Όμηρος στις επικές ιστορίες Ιλιάδα και Οδύσσεια. Αλλά αναμφισβήτητα πιο συναρπαστικοί, και σίγουρα πιο μυστηριώδεις, είναι οι πανίσχυροι Μινωίτες. Ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός και ο πρώτος εγγράμματος στην Ευρώπη, οι Μινωίτες κατοίκησαν στην Κρήτη, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα ελληνικά νησιά, από το 2200 έως το 1450 π.Χ.. Ήταν ένας "προηγμένος πολιτισμός" που ζούσε σε μια "χώρα ευημερίας και αφθονίας" γράφει ο Beaton.

Οι Μινωίτες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όταν ανακαλύφθηκε η αρχαία πόλη της Κνωσού στην Κρήτη το 1878 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό, γηγενή του νησιού και ερασιτέχνη αρχαιολόγο. Δεν έγιναν ανασκαφές μέχρι το 1900, όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος σερ Άρθουρ Έβανς αγόρασε την περιοχή. Αυτός και η ομάδα του εργάστηκαν για 35 χρόνια σε πέντε στρέμματα ερειπίων, αποκαλύπτοντας το μινωικό ανακτορικό συγκρότημα, την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Τα ευρήματα αποκάλυψαν έναν πολιτισμό, τον οποίο ο Έβανς ονόμασε έτσι από τον βασιλιά του νησιού Μίνωα, με εξαιρετικά εξελιγμένους ναυτικούς, οι οποίοι επινόησαν προηγμένες αποχετεύσεις, βεράντες για να τους προστατεύουν από τα στοιχεία της φύσης και κατασκεύασαν εξαιρετικά κοσμήματα, κεραμικά, γλυπτά και τοιχογραφίες ζωγραφισμένες με ζώα όπως δελφίνια και ταύρους.Όταν η είδηση για τους Μινωίτες έφτασε στον Τύπο, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον μελετητών και καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο. Το 1933, ο φιλόσοφος Georges Bataille και ο καλλιτέχνης André Masson, και οι δύο Γάλλοι, ξεκίνησαν το πρωτοποριακό περιοδικό τέχνης Minotaure. Ο Μινώταυρος, ένα μυθολογικό ζώο, εν μέρει ταύρος, εν μέρει άνθρωπος, κατοικούσε σε έναν λαβύρινθο που σχεδίασαν ο Δαίδαλος και ο γιος του Ίκαρος, κατόπιν εντολής του βασιλιά Μίνωα- το πλάσμα εμφανιζόταν στο έργο τους, καθώς και στο έργο των Max Ernst, André Breton και Pablo Picasso, οι οποίοι φιλοτέχνησαν πολλά έργα τέχνης με αυτό. Η σωματική δύναμη και η σεξουαλική ενέργεια του Μινώταυρου, καθώς και οι δεσμοί του με το ασυνείδητο, ήταν πτυχές που ο Πικάσο λέγεται ότι είχε έντονα συνδεδεμένες με τον εαυτό του.

Η μόδα γοητεύτηκε επίσης από τη μινωική κομψότητα: το 1912, ο Ισπανός σχεδιαστής μόδας και υφασμάτων Mariano Fortuny δημιούργησε ένα μεταξωτό μαντήλι με τίτλο Knossos, εμπνευσμένο από τις αρχαίες κρητικές ενδυμασίες, το οποίο έκανε γνωστό το όνομά του. Τα υφάσματα του σχεδιαστή μόδας Γιάννη Τσεκλένη, ενός μεγάλου διεθνούς brand, παρουσίαζαν αρχαία ελληνικά αγγεία και βυζαντινά χειρόγραφα- ενώ τα τολμηρά, ελληνιστικά σχέδια του Gianni Versace ήταν ένα χαρακτηριστικό στυλ και έγιναν συνώνυμο της ελληνικής χλιδής των δεκαετιών 1970 και 80.


Ως η θεά με τα φίδια ονομάζεται ο τύπος αγαλματίδιου που βρέθηκε σε ανασκαφές στους Μινωικούς αρχαιολογικούς τόπους που παρουσιάζει γυναίκα εξώστηθη να κρατάει φίδια

Δεδομένης της επιρροής των Μινωιτών, γιατί φαίνεται να γνωρίζουμε λιγότερα γι' αυτούς απ' ό,τι για άλλους αρχαίους πολιτισμούς; Η Nicoletta Momigliano, καθηγήτρια Αιγαιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, λέει στο BBC Culture ότι ένας λόγος είναι ότι "ο Μινωικός πολιτισμός ήταν σχετικά περιορισμένος γεωγραφικά, καθώς βρισκόταν στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου - οπότε δεν είχαν την ίδια γεωγραφική εξάπλωση με τους Ρωμαίους, για παράδειγμα".

"Επίσης, τα συστήματα γραφής των Μινωιτών - η Γραμμική Α και η Κρητική Εικονογραφική - δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί πλήρως και δεν γνωρίζουμε πολλά για τις γλώσσες που χρησιμοποιούσαν. Έχουμε κάποια γραπτά έγγραφα και μπορούμε να κατανοήσουμε ένα μέρος του περιεχομένου τους, αλλά όχι πολλά". Είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς αυτά τα κείμενα, λέει.

«Δύναμη, ομορφιά και σκοτάδι»
«Αλλά από όλα τα ευρήματα στα ερείπια της Κνωσού, αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν οι μορφές της θεάς με τα φίδια, οι οποίες βρέθηκαν το 1903. Η μεγαλύτερη μορφή έχει ένα φίδι που περιφέρεται γύρω από το σώμα και τα χέρια της- μια μικρότερη μορφή κρατάει φίδια σε κάθε ένα από τα υψωμένα χέρια της. Και οι δύο έχουν γυμνά στήθη και φούστες σε σχήμα καμπάνας, που λέγεται ότι υποδηλώνουν τη γονιμότητα και τη φύση, ενώ τα φίδια παραπέμπουν στον κάτω κόσμο.

Σύμφωνα με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη, όπου εκτίθενται μόνιμα, οι θεές με τα φίδια είναι "τα σημαντικότερα λατρευτικά αντικείμενα από το ναό της Κνωσού". Θέτουν επίσης το ερώτημα: ήταν η αρχαία Κρήτη μητριαρχική; Η Kelly Macquire, σε ένα podcast για την Ancient History Encyclopaedia, λέει: "Οι γυναίκες είχαν εξέχουσα θέση στη μινωική θρησκεία, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτισμό, και το γνωρίζουμε αυτό λόγω των αγαλμάτων της θεάς φιδιού που έχουν βρεθεί σε μινωικά περιβάλλοντα, και της εξέχουσας σημασίας των ιερειών στη μινωική τέχνη".


Ο Beaton, σχολιάζοντας τα αρχαία ανάκτορα της Κρήτης (από τα οποία η Κνωσός ήταν το μεγαλύτερο), γράφει: "Είναι πιθανό η μεγαλύτερη θεότητα από όλες αυτές να είναι η λυγερόκορμη, γυμνόστηθη θεά που συχνά παριστάνεται στην κορυφή μιας κορυφής βράχου, ενώ άγρια ζώα ή αρσενικοί άνθρωποι την κοιτάζουν με λατρεία". Δεν είναι σαφές αν το νησί κυβερνιόταν από γυναίκες, αλλά προσθέτει: "Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι Έλληνες της κλασικής εποχής επιφύλασσαν πρωταρχικές θέσεις για τις κυρίαρχες γυναίκες στις ιστορίες τους, ενώ απέκλειαν σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες από δημόσιους ρόλους ή θέσεις εξουσίας στην πραγματική ζωή", γράφει και απαριθμεί τους μύθους που "είναι γεμάτοι από ισχυρές, ζωηρές γυναίκες", όπως η Κλυταιμνήστρα, η Ηλέκτρα, η Μήδεια, η Μέδουσα και η "ακόρεστη βασίλισσα του Μίνωα, Πασιφάη", ενώ προσθέτει ότι κάποιες είχαν και τις τερατώδεις πλευρές τους.

Οι φιγούρες των θεών με τα φίδια έχουν σαγηνεύσει καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανίδας φεμινίστριας καλλιτέχνιδας Judy Chicago. Το έργο της, The Dinner Party (1974-79), είναι ένα εννοιολογικό έργο σε σχήμα τριγωνικού τραπεζιού, με μήκος σχεδόν 15 μέτρα σε κάθε πλευρά, με 39 σερβίτσια, καθένα από τα οποία αναπαριστά μια μυθική, θρυλική ή ιστορική γυναίκα. Ένα από τα σερβίτσια αποτελεί φόρο τιμής στη θεά με το φίδι, με το επιτραπέζιο δρομέα του κεντημένο με το όνομά της. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Μουσείου του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, όπου το έργο αποτελεί μακροχρόνια εγκατάσταση, ο σχεδιασμός και τα χρώματα του πιάτου του σερβίτσιου, καθώς και των μαχαιροπήρουνων και του δισκοπότηρου του, "βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα κρητικά αγάλματα των θεών με τα φίδια".
Χειροποίητα αντίγραφα της αρχαίας φιγούρας «Θεάς με τα Φίδια» σύμβολο του αρχαίου μινωικού πολιτισμού

Τα τελευταία χρόνια, η Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου, έχει εμπλουτίσει τη δουλειά της με εικόνες μινωικών θεών, ενώ μια άλλη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας και κοσμημάτων, η Σοφία Κοκοσαλάκη διοχέτευσε το αίνιγμα της θεάς φιδιού και γενικότερα τον μινωικό πολιτισμό. Περιγραφόμενη από τη Vogue ως "η σχεδιάστρια που έδωσε στη μόδα φωτιά και πνεύμα", η Κοκοσαλάκη πέθανε δυστυχώς τον Οκτώβριο του 2019, σε ηλικία 47 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα και εκπαιδεύτηκε στο St Martin's του Λονδίνου, όπου έχτισε την πολύ επιτυχημένη μάρκα πολυτελών ρούχων και κοσμημάτων, διατηρώντας πάντα το πάθος για την πατρίδα της και την Κρήτη, όπου γεννήθηκαν οι γονείς της. Η ίδια δήλωσε ότι το αίνιγμα της θεάς φιδιού ήταν το "αγαπημένο" της, από τότε που την είδε για πρώτη φορά σε ηλικία έξι ή επτά ετών. Η θεά, με το "εκτεθειμένο στήθος της και τη μικροσκοπική μέση της" αντιπροσώπευε "τη δύναμη, την ομορφιά αλλά και ένα στοιχείο σκοταδιού [που] πλαισίωσε την αισθητική μου από νωρίς", δήλωσε στη βρετανική Vogue.

Το όνομα της Κοκοσαλάκη ως σχεδιάστρια σφραγίστηκε παγκοσμίως με τα σχέδιά της για τα κοστούμια της τελετής έναρξης των ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, και τα σχέδιά της προσέλκυσαν θαυμαστές υψηλού προφίλ, όπως η Keira Knightley και η Kate Hudson. Ο Antony Baker, χήρος και συνέταιρος της Κοκοσαλάκη, είναι τώρα διευθυντής της εταιρείας που ίδρυσαν μαζί το 1999. Το να δημιουργεί ο ίδιος τα σχέδια ήταν πιο εύκολο από το να προσλάβει έναν σχεδιαστή, όπως λέει στο BBC Culture: "Είμαι τόσο ξεκάθαρος για το τι της άρεσε... Πριν πεθάνει η Σοφία, μου είπε ότι ήθελε να συνεχίσω τη μάρκα, για την κόρη μας, τη Στέλλα", λέει.

Με τη νέα συλλογή (φθινόπωρο/χειμώνας 2022/23), είναι σαφές ότι ο Baker συνεχίζει το όραμα της εκλιπούσας συζύγου του και τα εντυπωσιακά κομμάτια, δουλεμένα με χρυσό, ασήμι και μαργαριτάρια, παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη Vogue. Είναι εμπνευσμένα από ναυτικά αντικείμενα, όπως άγκυρες, σχοινιά και τα πανιά των πλοίων, που συνδέονται με τον Τρωικό Πόλεμο και το ταξίδι του Οδυσσέα στην πατρίδα. "Κοίταξα το καράβι που πηγαίνει στον Άδη, και το πώς φτιάχνονταν τα καράβια, και τους όμορφους συνειρμούς με αυτό".


Η συλλογή φθινόπωρο/χειμώνας 2022/2023 της Σοφίας Κοκοσαλάκη είναι εμπνευσμένη από τα ναυτικά αντικείμενα που σχετίζονται με το ταξίδι του Οδυσσέα στην πατρίδα / Φωτογραφία: Σοφία Κοκοσαλάκη.


Αυτό το πάθος για όλα τα κρητικά πράγματα μοιράζεται και η Κατερίνα Φρέντζου με έδρα την Αθήνα, ιδρύτρια του Branding Heritage, που βοηθά σύγχρονους Έλληνες σχεδιαστές και τεχνίτες, μεταξύ των οποίων και παραδοσιακές υφάντρες στην Κρήτη. Η πρώτη έκθεση του Branding Heritage, Contemporary Minoans, έδειξε πώς η τέχνη του πολιτισμού, όπως τα γεωμετρικά και λαβυρινθώδη μοτίβα, τα σύμβολα του λωτού και της μέλισσας, αντηχούν μέχρι σήμερα.

Η συλλογή του Branding Heritage θα ξεκινήσει ως ένα εικονικό τρισδιάστατο μουσείο τον Σεπτέμβριο- μεταξύ των σχεδίων του περιλαμβάνονται ένα κολιέ της Σοφίας Κοκοσαλάκη με ασημένια αναθηματικά μαχαίρια- το ντραπέ σακάκι του σχεδιαστή Ergon Mykonos πάνω από μια μαζεμένη φούστα με σουτιέν, στολισμένο με ύφασμα τυπωμένο με το έμβλημα της θεάς φιδιού- και τα χειροποίητα υφαντά της Maria Sigma εμπνευσμένα από τον Μινώταυρο και τον Αστέριο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ένα πήλινο αγγείο διακοσμημένο με ένα γιγάντιο χταπόδι - εμπνευσμένο από ένα μινωικό αγγείο. Το αγγείο είναι της Lilah Clarke, εγγονής του Theodore Fyfe, αρχιτέκτονα στην ομάδα του Arthur Evans, το οποίο συνδυάζει τον αρχαίο πολιτισμό και τις σύγχρονες ευαισθησίες.

Αυτό δεν είναι, άλλωστε, που κάνουν σήμερα αυτοί οι τεχνίτες και οι σχεδιαστές; Διοχετεύουν έναν πολιτισμό λόγω του γοητευτικού μυστηρίου του, ο οποίος θα διατηρηθεί μέχρι να βρούμε έναν τρόπο να αποκρυπτογραφήσουμε τα γραπτά του κείμενα. Μέχρι τότε, μπορούμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε, πράγμα που ίσως δεν είναι κακό. Όπως είπε ο Αϊνστάιν: "Το πιο όμορφο πράγμα που μπορούμε να βιώσουμε είναι το μυστηριώδες. Είναι η πηγή κάθε αληθινής τέχνης και επιστήμης"».

BBC: ΜΕΣΩ www.iefimerida.grΜε πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only