Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΗΡΑΣ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ

Ο Ηρακλής θηλάζει από την κοιμώμενη Ήρα. (λεπτομέρεια)
Byström, Johan Niclas (1783-1848), μάρμαρο. Στοκχόλμη, Royal Palace

Οι πρόγονοί μας, καθώς ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν, περιέγραψαν και ερμήνευσαν τα φαινόμενα του κόσμου και του σύμπαντος, είναι αυτοί φυσικά που τα ονομάτισαν και έδωσαν την ελληνική τους ονομασία στις άλλες γλώσσες.
Έτσι, ο όρος Γαλαξίας πέρασε από τα Ελληνικά σε όλες τις γλώσσες της Δύσης.
Αγγλικά: Galaxy, Ρωσικά: Галактика, Ιταλικά: Galassia, Γαλλικά: Galaxie, Γερμανικά: Galaxie, Ισπανικά: Galaxia Σουηδικά: Galaxy, κ.ο.κ.

Η Ήρα θηλάζει το μωρό Ηρακλή στο στήθος της, περιτριγυρισμένη από την Αφροδίτη και τον Έρωτα (δεν φαίνεται εδώ), την Αθηνά (στα αριστερά), την Ίριδα (στα δεξιά) και μια γυναίκα, ίσως την Αλκμήνη (δεν φαίνεται εδώ).
Ερυθρόμορφη απουλική σφαιρική λήκυθος του Ζωγράφου του Θηλασμού (επώνυμο αγγείο), περίπου 360-350 π.Χ.. Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο, F107, © The Trustees of the British Museum

Σύμφωνα με τον μύθο ο Γαλαξίας πήρε το όνομά του από το λευκό γάλα της Ήρας.
Ο πατέρας των θεών και ανθρώπων, ο νεφεληγερέτης Δίας, επιθυμούσε να καταστήσει τον Ηρακλή, τον καρπό του έρωτά του με την θνητή Αλκμήνη, αθάνατο, κάτι που έκανε την Ήρα να δυσφορεί και να θέλει να εξοντώσει τον ήρωα.
Καθώς, λοιπόν, κοιμόταν η θεά, ο Ερμής με εντολή του Δία, έβαλε το παιδί να θηλάζει από το γάλα της, γιατί έτσι θα γινόταν αθάνατος. Εκείνη, κοιμώμενη και ευρισκόμενη σε μια θεϊκή καταστολή, δεν το αντιλήφθηκε και απολάμβανε την προσφορά της προς τον υιό του Δία, τον ημίθεο Ηρακλή.


Ο Ηρακλής ανάμεσα στην Αρετή και την Κακία.
Annibale Carracci (1560–1609), Ιταλός ζωγράφος, χαράκτης, σχεδιαστής και γραφίστας
Όταν η σεβάσμια θεά ξαφνικά συνειδητοποίησε την απάτη, με μια απότομη κίνηση έσπρωξε τον ημίθεο από πάνω της και το γάλα από το στήθος της εκτινάχθηκε αστραπιαία σε ασύλληπτες αποστάσεις, δημιουργώντας τον λευκάζοντα Γαλαξία.
Πρώτος ο Δημόκριτος (470 – 380 π.Χ.), χωρίς τηλεσκόπιο, διέγνωσε την πραγματική φύση του Γαλαξία, περιγράφοντάς τον ως ένα γαλακτόχρωμο φωτεινό συγκρότημα αστέρων, που λόγω αποστάσεως γης και ουρανού δίνουν την εντύπωση ότι είναι ενωμένοι.
Στη συνέχεια, ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος και ιστορικός, Ερατοσθένης (276 - 194 π.Χ.), σημαντικό επίτευγμα του οποίου είναι και η ακριβής μέτρηση της περιφέρειας της γης, περί τα 40.000 χιλιόμετρα, αναφέρεται στον μύθο της γέννησης του Γαλαξία μας από το γάλα της Ήρας.
Ο Γαλιλαίος, Ιταλός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος (1564 - 1642), επανέλαβε όσα είχαν πει οι Έλληνες αστρονόμοι, δυο χιλιετίες σχεδόν νωρίτερα.
Μια άλλη εκδοχή του μύθου, θέλει τον Δία να πείθει την προστάτιδα του γάμου, Ήρα, να θηλάσει το νεογέννητο παιδί το οποίο ο ίδιος ο Δίας είχε αποκτήσει με την Αλκμήνη.
Ο Ηρακλής όμως, καθώς ήταν υπερφυσικά δυνατός, ακόμη και ως βρέφος, δάγκωσε τον μαστό της Ήρας τόσο δυνατά που η θεά πόνεσε και απώθησε μακριά της το μωρό, με αποτέλεσμα το γάλα της να χυθεί στον ουρανό και να σχηματιστεί ο Γαλαξία μας.
ΠΗΓΕΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ, ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ
ΞΕΝ Απομν 2.1.21–2.1.29
Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου


 

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only