Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Magna Carta Day , 15 Ιουνίου 1215.


 Η πως φαινομενικές αποτυχίες, στον χρόνο εξελίσσονται σε διαχρονικές αξίες.

Η Magna Carta , χωρίς the μπροστά στα Αγγλικά, ήταν στον καιρό του ένα σύμφωνο αποτροπής πολέμου , πολέμου που ξεκίνησε λίγους μήνες αργότερα τον Σεπτέμβριο. Υπογράφηκε σαν σήμερα 15 Ιουνίου ανάμεσα σε έναν βασιλιά που χαρακτηρίζεται από την λέξη αποτυχία, τον Ιωάννη αδελφο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου κ τους βαρώνους του για να προστατευθούν οι τελευταίοι από την ελέω Θεού βασιλεία, σε μια εποχή που αυτή η άποψη ήταν τόσο ριζοσπαστική σε όλη την Ευρώπη ( ο τότε γνωστός κόσμος) όσο κ η θεωρία του Αϊνστάιν όταν ακούστηκε για πρώτη φορά. Το κείμενο αιώνες μετά έγινε η βάση ιστορικών διακηρύξεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου κ η βάση πάμπολλων νομικών συστημάτων , το μεταγενέστερο habeas corpus σ αυτό βασίζεται. Από τις αρχικές " κόπιες" διασώζονται 4 η μία στο μαγευτικό Salisbury ( όλα τα αστυνομικά μυθιστορήματα μας λένε μην σας ξεγελανε τα παραμυθένια Αγγλικά χωριά κι εκεί παίχτηκε μια πραγματική ιστορία με μυστήριες δολοφονίες )



Οπότε τότε, το 1215, άλλα νόμιζαν, αλλά ήθελαν κάτι μεγάλο έγινε όμως. Πάντα τέτοια κι ας μην τα καταλαβαίνουμε εμείς οι μικροί που εμπλεκομαστε σ αυτά. Πιστεύω ότι έγινε κάτι μεγάλο γιατί απλά διατυπώθηκαν αλήθειες με διάθεση δικαίου κ καλοσύνης προς όλους. Στην πορεία εκτός από τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων προστάτευσε κ τα δικαιώματα κ των μη απλών με την λογική της ισονομίας.
Αισιοδοξη μνήμη το όλο θέμα.




Η κακή φωτογραφία της Carta, επειδή απαγορεύονται οι φωτογραφίες ,είναι σε σκοταδι , από αναμνηστικό του καταστήματος της Cathedral.
Στα σχόλια όλο το κείμενο σε Αγγλική μετάφραση ( από Λατινικά)

πηγη

Vavi Barsefsky




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only