Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Στο νότο της Αραβικής Χερσονήσου


 Στο νότο της Αραβικής Χερσονήσου, εκεί που η Ερυθρά Θάλασσα συναντάει τον Κόλπο του Άντεν στον Ινδικό Ωκεανό, βρίσκεται το κράτος της Υεμένης, με πρωτεύουσα τη Σανάα. Η επίκαιρη θέση της, στο σταυροδρόμι αρχαίων και σύγχρονων εμπορικών οδών, έχει σημαδέψει την ιστορία, την οικονομία και τον πολιτισμό της για αιώνες.

Αν και πρόκειται γενικά για μια ορεινή και άνυδρη χώρα, η επίδραση των θερινών μουσώνων καθιστούν ορισμένες περιοχές (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά υψίπεδα) ιδιαίτερα εύφορες και ιδανικές για καλλιέργεια. Μέχρι την ενοποίησή της το 1990 αποτελούνταν από δύο κράτη, τη βόρεια Υεμένη (με πρωτεύουσα τη Σανάα) και τη νότια Υεμένη (με πρωτεύουσα το Άντεν).

Άποψη της Σανάα, πρωτεύουσας της Υεμένης. Με ιστορία πάνω από 2.500 χρόνων, η παλιά πόλη της Σανάα ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (πηγή: Wikimedia Commons)
Άποψη της Σανάα, πρωτεύουσας της Υεμένης. Με ιστορία πάνω από 2.500 χρόνων, η παλιά πόλη της Σανάα ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (πηγή: Wikimedia Commons)

Στο κέντρο περίπου της Υεμένης, μέσα στην έρημο Ραμλάτ αλ Σαμπαταγίν (Ramlat al-Sab’atayn), βρίσκεται η πόλη Σιμπάμ (Shibām) της επαρχίας Χαδραμαούτ (Ḥaḍramawt). Ενδείξεις κατοίκησης της Σιμπάμ υπάρχουν ήδη από την προϊσλαμική εποχή, η πόλη όμως επανιδρύθηκε μετά την καταστροφή της από μια τεράστια πλημμύρα το 1532-1533. Χτίστηκε, μάλιστα, με βάση ένα τετραγωνισμένο ρυμοτομικό σχέδιο και οχυρώθηκε με τείχος.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Η πόλη ήταν σημαντικός σταθμός των καραβανιών στο δρόμο εμπορίου των μπαχαρικών, ένα εκτεταμένο δίκτυο χερσαίων και θαλάσσιων εμπορικών οδών που συνέδεε τα λιμάνια της Μεσογείου μέσω Αραβίας με την Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία.

Χάρτης της Υεμένης: με κόκκινο κύκλο σημειώνεται η θέση της πόλης Σιμπάμ (πηγή: worldometers.info)
Χάρτης της Υεμένης: με κόκκινο κύκλο σημειώνεται η θέση της πόλης Σιμπάμ (πηγή: worldometers.info)
Πανοραμική άποψη της Σιμπάμ (πηγή: misfitsarchitecture.com)
Πανοραμική άποψη της Σιμπάμ (πηγή: misfitsarchitecture.com)

Το πιο παράξενο χαρακτηριστικό της Σιμπάμ είναι τα ψηλά, πολυώροφα κτήρια που διαθέτει, τα οποία την καθιστούν ένα από τα αρχαιότερα παραδείγματα πολεοδομικού σχεδιασμού που βασίζεται στην αρχή της κάθετης δόμησης. Οι «ουρανοξύστες» της Σιμπάμ είναι κατασκευασμένοι από πήλινα τούβλα, τα οποία φτιάχνονταν από ένα μείγμα χώματος, σανού και νερού που αφηνόταν να ψηθεί στον ήλιο για μέρες. Οι ισόγειοι όροφοι χωρίς παράθυρα χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση ζώων και σιτηρών, ενώ τα ανώτερα επίπεδα χρησίμευαν συνήθως ως κοινόχρηστοι όροφοι για κοινωνικές συναναστροφές. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η Σίμπαμ έχει το προσωνύμιο «Μανχάταν ή Σικάγο της ερήμου»!

Σιμπάμ, το Μανχάταν ή Σικάγο της ερήμου! (πηγή: Wikimedia Commons/ Jialiang Gao www.peace-on-earth.org)
Σιμπάμ, το Μανχάταν ή Σικάγο της ερήμου! (πηγή: Wikimedia Commons/ Jialiang Gao www.peace-on-earth.org)

Οι πυργοειδείς αυτές κατασκευές, οι οποίες φτάνουν σε ύψος τα 30 μέτρα και μέχρι και 11 ορόφους, είχαν αμυντικό χαρακτήρα, με σκοπό την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των Βεδουίνων. Παρά το εντυπωσιακό τους μέγεθος και όγκο, είναι αρκετά ευάλωτες στη διάβρωση που υφίστανται λόγω της βροχής, των ανέμων και της ζέστης, για το λόγο αυτό πρέπει να καλύπτονται συχνά με νέα στρώματα λάσπης. Επίσης, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί από τους βομβαρδισμούς και τις εχθροπραξίες του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα από το 2015. Η Σιμπάμ ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1982, ενώ το 2015 εγγράφηκε στη λίστα των μνημείων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι «ουρανοξύστες» της Σιμπάμ (πηγή: Polimeks στο pinterest)
Οι «ουρανοξύστες» της Σιμπάμ (πηγή: Polimeks στο pinterest)
Οι εντυπωσιακές προσόψεις της Σιμπάμ (πηγή: Wikimedia Commons)
Οι εντυπωσιακές προσόψεις της Σιμπάμ (πηγή: Wikimedia Commons)

Bonus Facts

  • Ο εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον σύγχρονο κόσμο, με το 85% σχεδόν του πληθυσμού να βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Η περιοχή της Υεμένης (ή «Ευδαίμων Αραβία», όπως την αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι) είναι η πατρίδα του καφέ. Η γνωστή ποικιλία καφέ «μόκα» διακινούνταν από το ομώνυμο λιμάνι (Mocha ή Al-Makha), ένα από τα διασημότερα λιμάνια εμπορίας καφέ στον κόσμο μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα. Πριν από την εισαγωγή των φυτών του καφέ σε άλλα μέρη του κόσμου, η Υεμένη ήταν η μόνη πηγή προέλευσης του πολύτιμου σπόρου, καθώς και η πρώτη τοποθεσία στον κόσμο που ο καφές καλλιεργήθηκε για εμπορικούς σκοπούς.

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only