Πολύ πιθανόν να έχετε αναρωτηθεί κι εσείς κάποια στιγμή στη ζωή σας για ποιο λόγο το νερό της θάλασσας είναι μπλε, γαλάζιο ή ακόμη και πράσινο ενώ στην περίπτωση που το βάλουμε σε ένα μπουκάλι θα διαπιστώσουμε ότι είναι διάφανο. Τι καθορίζει το χρώμα της θάλασσας; Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση! Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, ο κύριος παράγοντας που αλλάζει το χρώμα της θάλασσας είναι ο ήλιος. Τα σωματίδια της θάλασσας φαίνεται να απορροφούν τα κίτρινα, πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί μήκη κύματος των ακτινών του ήλιου και αντανακλούν το μπλε, “βάφοντας” τη με αυτή την απόχρωση. Μιας και το χρώμα όλων των θαλασσών δεν είναι το ίδιο, προφανώς επηρεάζουν και άλλοι λόγοι το χρώμα της, όπως το βάθος της, τα συστατικά του νερού και η υποθαλάσσια πανίδα.
Και ως γεωγραφικοί, αναρωτηθήκαμε πως προέκυψαν οι ονομασίες για τις τέσσερις θάλασσες που παραπέμπουν σε κάποιο χρώμα. Ο λόγος για τη Μαύρη Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα, τη Λευκή Θάλασσα και την Κίτρινη Θάλασσα.
Η θάλασσα ονομάστηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία «Άξεινος Πόντος», δηλαδή αφιλόξενη θάλασσα (Πίνδαρος, 5ος αιώνας π.Χ.). Η θάλασσα πήρε αυτήν τη φήμη επειδή ήταν δύσκολο κανείς να πλοηγηθεί στα νερά της λόγων των ισχυρών ανέμων και επιπλέον εξαιτίας των εχθρικών φυλών που κατοικούσαν στις ακτές της. Αργότερα, όταν οι Έλληνες αποίκησαν αυτές τις ακτές, η θάλασσα μετονομάστηκε κατ’ ευφημισμόν σε «Εύξεινο Πόντο», δηλαδή φιλόξενη θάλασσα.Η Μαύρη Θάλασσα έχει μέγιστο βάθος πάνω από 2 χιλιόμετρα και τα νερά της είναι γεμάτα με υδρόθειο. Ως εκ τούτου, στα βαθύτερα στρώματα της θάλασσας δεν υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί εκτός από θειοξειδωτικά βακτήρια.
Αν και στην Ελλάδα εξακολουθούμε να αναφερόμαστε στη θάλασσα με την ονομασία Εύξεινος Πόντος, στις γλώσσες των χωρών που βρέχονται από τα νερά της αλλά και στις πιο διαδεδομένες γλώσσες παγκοσμίως χρησιμοποιείται η ονομασία “Μαύρη Θάλασσα”. Υπάρχουν αρκετές υποθέσεις γιατί τελικά ονομάστηκε έτσι, με τις 2 επικρατέστερες να είναι οι εξής:
- Μεταλλικά αντικείμενα από πλοία, νεκρά φυτά και ζωική ύλη που βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των 150 μέτρων για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύφθηκαν με μαύρη λάσπη λόγω της υψηλής συγκέντρωσης υδρόθειου στη θάλασσα.
- Από τη σκοπιά των ναυτικών, η θάλασσα ήταν μαύρη λόγω των πολύ ισχυρών καταιγίδων το χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου το νερό είναι τόσο σκοτεινό που φαίνεται μαύρο.
Ερυθρά Θάλασσα
Η ονομασία της Ερυθράς Θάλασσας έχει εδραιωθεί από τα χρόνια του Ηροδότου και έχει διατηρηθεί τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές γλώσσες οι οποίες είναι και οι μόνες κάνουν αναφορά στο κόκκινο χρώμα της θάλασσας. Στα εβραϊκά ονομάζεται Yam Suph, η θάλασσα των καλάμων δηλαδή, πιθανότατα λόγω των καλάμων του Κόλπου του Σουέζ, ενώ στην Αίγυπτο ονομάζεται «Πράσινος Χώρος»Η Ερυθρά Θάλασσα είναι η πιο αλμυρή θάλασσα από όλες τις θάλασσες που συνδέονται με ωκεανό, χωρίς κανένα ποτάμι να καταλήγει στα νερά της.
Μια δημοφιλής υπόθεση σχετικά με την προέλευση του ονόματος της Ερυθράς Θάλασσας είναι ότι περιέχει κυανοβακτήρια/κυανοφύκη (Trichodesmium erythraeum), τα οποίο μετατρέπουν το κανονικά γαλαζοπράσινο νερό της θάλασσας σε κοκκινωπό-καφέ.
Μια άλλη θεωρεία υποστηρίζει (όπως και στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας) ότι το κόκκινο χρώμα υποδηλώνει τον Νότο, σύμφωνα με την προσφιλή τακτική των αρχαίων να αναφέρονται στα σημεία του ορίζοντα με χρώματα. Αντίστοιχα λοιπόν το μαύρο αναφερόταν στον Βορρά, το πράσινο στην Ανατολή και το λευκό στη Δύση.
Λευκή Θάλασσα
Λευκή Θάλασσα ονομάζεται η θάλασσα νότια της Θάλασσας Μπάρεντς στις βορειοδυτικές παγωμένες ακτές της Ρωσίας. Τα ύδατα της ανήκουν γεωγραφικά στον αρκτικό ωκεανό και πολιτικά στην Ρωσία και ενώνεται με τη Βαλτική Θάλασσα με το κανάλι της Λευκής Θάλασσας. Έχει επιφάνεια 90.000 τ.χλμ. και μέσο βάθος τα 60 μέτρα. Η θάλασσα καλύπτεται από πάγο για έξι με εφτά μήνες τον χρόνο και είναι η πιο πιθανή θεωρεία για την ονομασία της. Μερικοί πιστεύουν ότι η ονομασία προέρχεται από το χρώμα του νερού καθώς αντικατοπτρίζει τον βόρειο ουρανό.
Κίτρινη Θάλασσα
Η κίτρινη θάλασσα είναι μια ημίκλειστη θάλασσα του Ειρηνικού Ωκεανού, στα ανατολικά παράλια της Ασίας και στα δυτικά της Κορεατικής Χερσονήσου με συνολική επιφάνεια 404.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η παλίρροια στην κίτρινη θάλασσα μπορεί να φτάσει ως και τα 10 μέτρα.Πήρε το όνομά της από το χρώμα της ιλύος και της άμμου που μεταφέρουν σε αυτήν από τις άνω πεδιάδες, ο Κίτρινος Ποταμός και ο ποταμός Χάι-χε. Στο κίτρινο χρώμα των νερών της συμβάλλουν και οι σφοδρές αμμοθύελλες από τις οποίες πλήττεται συχνά, που προκαλούνται από την έρημο Γκόμπι της Μογγολίας που βρίσκεται βορειοδυτικά.
Οι Κορεάτες την αποκαλούν Δυτική Θάλασσα, σε αντίθεση με την Ιαπωνική, που την αποκαλούν Ανατολική Θάλασσα.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.