Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Η χώρα μας


 Η χώρα μας, ως τουριστικός προορισμός, έχει να επιδείξει πολλά πανέμορφα αξιοθέατα ιστορικού ενδιαφέροντος, προερχόμενα από πολλές διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Μεταξύ αυτών είναι δεκάδες κάστρα, άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα- αλλά όλα με δικά τους, μοναδικά χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν 10 προτάσεις που ξεχωρίσαμε (+1 μία επιπλέον, τιμής ένεκεν), με στοιχεία από την ιστοσελίδα του «Καστρολόγου» (Κάστρα της Ελλάδας- kastra.eu). Κάποια εξ αυτών μπορεί να βρίσκονται κοντά σε προορισμούς των καλοκαιρινών σας διακοπών, ενώ άλλα μπορεί να σας κινήσουν το ενδιαφέρον για να επισκεφτείτε τους προορισμούς στους οποίους βρίσκονται.

Σε κάθε περίπτωση, δείτε τις προτάσεις μας (Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για όσα αναγκαστήκαμε να αφήσουμε έξω, αλλά, όπως και να έχει, 10 είναι πολύ μικρός αριθμός για να τα συμπεριλάβει όλα).




-Μυστράς: Η βυζαντινή καστροπολιτεία της Πελοποννήσου αποτελεί από μόνη της ένα ταξίδι στην ιστορία του βυζαντινού Ελληνισμού. Είναι μεταξύ των σημαντικότερων, αν όχι το σημαντικότερο, βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας.




-Μονεμβασιά: Άλλη μια ιστορική βυζαντινή καστροπολιτεία της Πελοποννήσου, την οποία αξίζει να επισκεφθείτε.




-Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου: Μια ολόκληρη μεσαιωνική πόλη που περιβάλλεται από τείχη και αποτελεί, χωρίς υπερβολή, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα του κόσμου. Η μορφή της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Ιωαννίτες Ιππότες.

-


Χλεμούτσι: Θεωρείται το αντιπροσωπευτικότερο κάστρο της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα. Ήταν το σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας και είναι γνωστό και ως Castel Tornese.




-Παλαμήδι: Το εμβληματικό φρούριο του Ναυπλίου, η ιστορία του οποίου αρχίζει κατά την Ενετοκρατία και, περνώντας μέσα από τους αιώνες, καταλήγει συννυφασμένη με την αρχή της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας.





-Μπούρτζι: Απέναντι από το Παλαμήδι ακριβώς, το Μπούρτζι φυλάσσει την είσοδο του λιμανιού της πολιτείας. Ενετικών καταβολών και αυτό, χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος διαμονής του δημίου της γκιλοτίνας στα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση.

-Τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης: Αυτά που απομένουν από τις άλλοτε επιβλητικές οχυρώσεις της άλλοτε Συμβασιλεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, παραμένουν εντυπωσιακά



.

-Το Κάστρο του Πλαταμώνα: Ένα από τα αποκαλούμενα «κάστρα της Ωριάς» του ελλαδικού χώρου, το βυζαντινό αυτό φρούριο δεσπόζει νοτιοανατολικά του Ολύμπου, ελέγχοντας τη διάβαση της κοιλάδας των Τεμπών.

-


Τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου: Ένα από τα πολλά κάστρα της Κρήτης, αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρωματικά έργα στη Μεσόγειο.




-Μυκήνες: Το αρχαιότερο όλων της λίστας, δεν μπορεί να απουσιάζει. Η έδρα της ισχύος των «Πολύχρυσων Μυκηνών» εξακολουθεί να δίνει, χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή της ακμής της, μια γεύση της δόξας της Εποχής του Χαλκού και των ηρώων των επών του Ομήρου.




Τιμής Ένεκεν-Ακρόπολη: Με μοίρα άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την αρχαία όσο και με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου.

https://www.larissanet.gr/202



Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only