Το αρχαιολογικό μουσείο της Λοντ (αρχαία Διόπολις) στο Ισραήλ, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, θα εκθέτει ένα ρωμαϊκό μωσαϊκό, το οποίο χρονολογείται στον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ. και γενικά περιγράφεται ως «ένα από τα ωραιότερα του κόσμου».
Το εξαιρετικό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε το 1996 σε βάθος δύο μέτρων κάτω από τη γη κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών και η κατάσταση στην οποία έχει διατηρηθεί είναι άριστη.


Το μωσαϊκό, που περιγράφεται από τις αρχαιολογικές αρχές ως «ένα από τα ωραιότερα» που έχουν βρεθεί ποτέ στο σημερινό Ισραήλ, έχει διαστάσεις σχεδόν 17 μέτρα μήκος επί 9 μέτρα πλάτος και δείχνει έναν πλούσιο διάκοσμο με ζώα, μέσα σε ένα γεωμετρικό πλαίσιο.
«Περιλαμβάνει έγχρωμες επιφάνειες που απεικονίζουν φρούτα, θηλαστικά, πουλιά, ψάρια, χλωρίδα, ακόμη και ιστιοφόρα», αναφέρει η Αρχή ισραηλινών αρχαιοτήτων (AIA


Από τότε που ανακαλύφθηκε, το μωσαϊκό εκτέθηκε στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ή ακόμη στο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.Μόλις επιστρέψει στο Ισραήλ, το μωσαϊκό θα εκτεθεί στο Lod Mosaic Archaeological Center που οικοδομήθηκε ειδικά για να είναι ο χώρος στέγασής του.

«Θα επιτρέψουμε στον κόσμο όλης της χώρας και παγκοσμίως να δει αυτόν τον απίστευτο θησαυρό εδώ στην αρχική του θέση, ακριβώς στον χώρο όπου ανακαλύφθηκε», δήλωσε ο δήμαρχος της Λοντ Λεόν Ρεβίβο με την ευκαιρία των εγκαινίων του κέντρου.Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές αρχές, το μωσαϊκό κάλυπτε το πάτωμα της τραπεζαρίας μεγάλης έπαυλης, η οποία στεκόταν αγέρωχη κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο.

Για την αρχαιολόγο Χάγκιτ Τόργκε της Αρχής αρχαιοτήτων, το μωσαϊκό είναι «το πιο πολυτελές που είχαμε εδώ στο Ισραήλ αυτής της περιόδου».«Είναι μοναδικό τόσο ως προς το σχήμα του όσο και ως προς το ύφος του και δείχνει ότι οι καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν τέτοιου είδους έργα στην Καρχηδόνα και τη Σικελία ταξίδευαν σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο.Η Λοντ, που ονομαζόταν Διόσπολις ( Διὸς πόλις, αλλά και  Λύδδη εξ ου και το Λόντ )  κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή και βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ, ήταν μια τοπική πρωτεύουσα της οποίας η επιρροή μειώθηκε προς όφελος της γειτονικής της Ράμια, μετά τη μουσουλμανική κατάκτηση.
Το κοινό θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο μωσαϊκό από φέτος το καλοκαίρι στο νέο κέντρο που στεγάζει επίσης ένα άλλο μωσαϊκό του ίδιου είδους που ανακαλύφθηκε το 2014.

«Ελπίζουμε ότι το μουσείο θα γίνει μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο»,( σ.Α...  όλες οι χώρες που δεν τα νοιώθουν δικά. τους προγονικά΄ για να  βγάλουν χρήματα από αυτά σκέφτονται )  δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η Σέλμπι Γουάιτ, η οποία συνέβαλε οικονομικά στην κατασκευή του κέντρου.

Φωτ: EPA/ABIR SULTAN -://www.iefimerida.gr/ lifo.gr- και ://molonoti.gr Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου εν Λύδδη.

Χρονολογία έκδοσης
1807
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΕΚ ΠΡΟΥΣΣΗΣ. Προσκυνητάριον της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και Πάσης Παλαιστίνης. Συντεθέν μεν παρά του Πανοσιωλογιωτάτου (sic) Αγίου Καμαράση του Παναγίου, και Ζωοδόχου Τάφου Κυρίου Χρύσανθου του εκ Προύσης. Αφιερωθέν δε παρ’ αυτού τω μακαριωτάτω... πατριάρχη, της αγίας πόλεως Ιερουσαλήμ, και πάσης Παλαιστίνης Κυρίω Κυρίω Ανθίμω ου τοις ανααώμασιν [sic] εξεδόθη εις διανομήν των ευσεβών Χριστιανών. Επιστασία, Αποστόλου Μπόρα. Βιέννη, Ιοάννα Σχραιμβλ, 1807.

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang