Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Η ανακάλυψη αρχαίου ψηφιδωτού


 Αρχαία Σύεδρα: βρέθηκε μοναδικό ψηφιδωτό με τους 12 Άθλους του Ηρακλή

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία πόλη Σύεδρα στην περιοχή Αλάγια (ή Αλάνια) της Αττάλειας, ανακαλύφθηκαν 164 τετραγωνικά μέτρα ψηφιδωτού δαπέδου που απεικονίζει τους 12 άθλους του Ηρακλή.

Η ανακάλυψη του αρχαίου ψηφιδωτού ανακοινώθηκε από τον επίσημο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών.

Τα ερείπια της αρχαίας Σύεδρας βρίσκονται κοντά στην Αλάγια, τον πιο διάσημο τουριστικό προορισμό της Τουρκίας. Η αρχαία πόλη βρίσκεται 20 χλμ ανατολικά του κέντρου της σύγχρονης πόλης.

Ο Ertuğ Ergürer, καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Karamanoğlu Mehmetbey και επικεφαλής των ανασκαφών της αρχαίας πόλης της Σύεδρας, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu Agency (AA) ότι έχουν καταλήξει σε αξιόπιστα αρχαιολογικά δεδομένα στις μελέτες που πραγματοποιούν στην ιστορική περιοχή από το 2019.

Επισημαίνοντας ότι το ψηφιδωτό είναι αρκετά ιδιαίτερο καλλιτεχνικά, ο Ergürer δήλωσε:

«Σκεφτήκαμε ότι δεν θα ήταν σωστό να αποκαλύψουμε πλήρως το ψηφιδωτό όταν το 2019 χωρίς να είμαστε έτοιμοι. Μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες, αρχίσαμε να ξεθάβουμε το ψηφιδωτό με θέμα τον Ηρακλή προς τα τέλη του 2020. Στο ψηφιδωτό απεικονίζονται πολύ καλά διατηρημένες σκηνές από τους 12 άθλους του Ηρακλή», είπε.


Αρχαία Σύεδρα: βρέθηκε μοναδικό ψηφιδωτό με τους 12 Άθλους του Ηρακλή

Σύμφωνα με τον Ergürer το ψηφιδωτό καλύφθηκε πλήρως με χώμα προκειμένου να διατηρηθεί και να ληφθούν καλύτερα αποτελέσματα σε μελλοντικές λεπτομερείς μελέτες.

Επισημαίνοντας ότι έκριναν σκόπιμο να μοιραστούν με το κοινό την εύρεση του ψηφιδωτού μετά τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, ο Ergürer σημείωσε ότι συνεχίζουν να εργάζονται για την πλήρη αποκάλυψή του μαζί με άλλα τεχνουργήματα στην περιοχή.


Αρχαία Σύεδρα: βρέθηκε μοναδικό ψηφιδωτό με τους 12 Άθλους του Ηρακλή

Βρέθηκε στο μεγάλο ρωμαϊκό λουτρό

Το ιστορικό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στο μεγάλο ρωμαϊκό λουτρό της αρχαίας πόλης, ενώ δεν έχει βρέθει κάτι παρόμοιο, σύμφωνα με τον Ergürer, που συμπλήρωσε:

«Ως μοναδικό παράδειγμα ξεχωρίζει και το γεγονός ότι οι φιγούρες είναι φτιαγμένες σε ανθρώπινες διαστάσεις. Υπό αυτή την έννοια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μοναδικό ψηφιδωτό. Οι καλοδιατηρημένες μυθολογικές σκηνές στο ψηφιδωτό προσδίδουν σημασία στο έργο».

Ο Ertuğ Ergürer δήλωσε ότι το επιδαπέδιο ψηφιδωτό, που έχει πλάτος 7,9 μέτρα και μήκος 21,91 μέτρα, θεωρείται ότι κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και απλώνεται σε μια έκταση περίπου 164 τετραγωνικών μέτρων.


Πηγή: ArkeoNews






Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only