Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος στη Στάρα


 Ένας μοναδικός τάφος και ιερό κάποιου μάρτυρα της πρώιμης χριστιανικής περιόδου κατά την εποχή της Αυγούστας Τραϊάνας, όπως είχε ονομάσει την πόλη ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός, ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους του Περιφερειακού Μουσείου Ιστορίας στη Στάρα Ζαγόρα. Την Πέμπτη ο τάφος άνοιξε για πρώτη φορά.

Το ιερό που είναι επίσης γνωστό ως μαρτύριο, χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ., αλλά ο τάφος που πιστεύεται ότι ανήκει σε πρώτο Χριστιανό εκτιμάται ότι είναι του 2ου αιώνα.

Την Πέμπτη, τα οστά αρκετών ανθρώπων βρέθηκαν στο αρχαίο κτίσμα και οι εσοχές στο εσωτερικό του τάφου δεν έχουν ακόμη μελετηθεί, δήλωσε ο Πέταρ Κάλτσεφ, επικεφαλής του Περιφερειακού Μουσείου Ιστορίας. Σύμφωνα με τον Κάλτσεφ, ο τάφος είχε ανοιχτεί για πρώτη φορά στην αρχαιότητα αλλά έκλεισε και καλύφθηκε από πέτρες.

Την Παρασκευή ένας ανθρωπολόγος έφτασε στο σημείο για να μελετήσει τα οστά.

Τέτοια αρχαία κτίσματα είναι γνωστό ότι υπάρχουν στην Παλαιστίνη και στη Ρώμη αλλά όχι στα Βαλκάνια, ανέφερε ο Κάλτσεφ.

Η αντιδήμαρχος της Στάρα Ζαγόρα, η Μιλένα Ζέλεβα, δήλωσε ότι ο χώρος θα τεθεί υπό προστασία καθώς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες.

Ο δήμαρχος της Στάρα Ζαγόρα, ο Ζίβκο Τοντόροφ, δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές θα διαθέσουν χρηματοδότηση για την εξερεύνηση και τη συντήρηση του χώρου αυτού και ότι θα εκπονήσουν ένα έργο για να γίνει ο χώρος αυτός τουριστικός.

Το ιερό ανακαλύφθηκε πριν από αρκετές ημέρες κατά τη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών κατά μήκος της διαδρομής ενός μεγάλου σχεδίου ύδρευσης στη Στάρα Ζαγόρα. Οι σωστικές ανασκαφές είναι υποχρεωτικές αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούν αρχαιολόγοι πριν από κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο τεχνικό έργο ώστε να προστατευθούν τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος από τυχόν καταστροφή και να τεκμηριωθούν επιστημονικά τα υφιστάμενα στρώματα.

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only