Μαζεύθηκαν οι Αλεξανδρινοίνα δουν της Κλεοπάτρας τα παιδιά,τον Καισαρίωνα, και τα μικρά του αδέρφια,Αλέξανδρο και Πτολεμαίο, που πρώτηφορά τα βγάζαν έξω στο Γυμνάσιο,εκεί να τα κηρύξουν βασιλείς,μες στη λαμπρή παράταξι των στρατιωτών.Ο Αλέξανδρος — τον είπαν βασιλέατης Αρμενίας, της Μηδίας, και των Πάρθων.Ο Πτολεμαίος — τον είπαν βασιλέατης Κιλικίας, της Συρίας, και της Φοινίκης.Ο Καισαρίων στέκονταν πιο εμπροστά,ντυμένος σε μετάξι τριανταφυλλί,στο στήθος του ανθοδέσμη από υακίνθους,η ζώνη του διπλή σειρά σαπφείρων κι αμεθύστων,δεμένα τα ποδήματά του μ’ άσπρεςκορδέλες κεντημένες με ροδόχροα μαργαριτάρια.Αυτόν τον είπαν πιότερο από τους μικρούς,αυτόν τον είπαν Βασιλέα των Βασιλέων.Οι Αλεξανδρινοί ένιωθαν βέβαιαπου ήσαν λόγια αυτά και θεατρικά.Αλλά η μέρα ήτανε ζεστή και ποιητική,ο ουρανός ένα γαλάζιο ανοιχτό,το Αλεξανδρινό Γυμνάσιον έναθριαμβικό κατόρθωμα της τέχνης,των αυλικών η πολυτέλεια έκτακτη,ο Καισαρίων όλο χάρις κι εμορφιά(της Κλεοπάτρας υιός, αίμα των Λαγιδών)·κι οι Αλεξανδρινοί έτρεχαν πια στην εορτή,κι ενθουσιάζονταν, κι επευφημούσανελληνικά, κι αιγυπτιακά, και ποιοι εβραίικα,γοητευμένοι με τ’ ωραίο θέαμα —μόλο που βέβαια ήξευραν τί άξιζαν αυτά,τί κούφια λόγια ήσανε αυτές οι βασιλείες.Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ (1863-1933), [1912]
.
[ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ Ζ΄ Φιλοπάτωρ (Ιανουάριος 69 π.Χ. – 12 Αυγούστου 30 π.Χ.): Γνωστή στην ιστορία απλώς ως Κλεοπάτρα, ήταν αρχαία Ελληνίδα βασίλισσα και η τελευταία ενεργή βασίλισσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου. Μετά τη βασιλεία της, η Αίγυπτος έγινε επαρχία της νεοϊδρυθείσας τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η Κλεοπάτρα ήταν αρχαία Ελληνίδα και όχι Αιγύπτια όπως πολλοί νομίζουν. Ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μίας ελληνικής οικογένειας, μακεδονικής καταγωγής, που κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την Ελληνιστική περίοδο.
Ο γιος της Πτολεμαίος ΙΕ΄ Καισαρίων βασίλεψε μόνο κατ' όνομα, προτού εκτελεστεί. Η βασιλεία της Κλεοπάτρας Ζ΄ σηματοδοτεί το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο.
Παρόλο που ήταν ικανή και δαιμόνια μονάρχης, έμεινε διάσημη κυρίως γιατί κατόρθωσε να γοητεύσει δύο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο, αλλά και για την ομορφιά και το τραγικό της τέλος. Χάρη στη φιλοδοξία και την προσωπική της γοητεία επηρέασε καθοριστικά τη ρωμαϊκή πολιτική σε μια αποφασιστική περίοδο και κατέληξε να αντιπροσωπεύει, όσο καμιά άλλη γυναίκα στην αρχαιότητα, το πρότυπο της μοιραίας γυναίκας.
Την χαρακτήριζε μια ασυνήθιστη για τους Έλληνες της εποχής ικανότητα να μαθαίνει ξένες γλώσσες, όχι μόνο τα αιγυπτιακά, τη μητρική γλώσσα των υπηκόων της, αλλά και τα Αραμαϊκά, τα Εβραϊκά, τα Αραβικά, τα Περσικά και τα Αιθιοπικά.
Ο Πλούταρχος αναφέρει πως δεν ήταν εξαιρετικά όμορφη, όπως γενικά πιστεύεται στις μέρες μας, ωστόσο ήταν ικανότατη στην τέχνη της συζήτησης, στο να γίνεται ευχάριστη και να ψυχαγωγεί, στο να δείχνει ζωντάνια και ευφυΐα, κάτι που αιχμαλώτιζε τους συνομιλητές της].
.
[ΚΑΙΣΑΡΙΩΝ: γιος της Κλεοπάτρας και του Ιουλίου Καίσαρα. Θανατώθηκε σε ηλικία δεκαεφτά χρονών από τον Οκταβιανό στην Αλεξάνδρεια, το 30 π.Χ.]
.
[ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ παιδιά της Κλεοπάτρας από τον Αντώνιο].
[ΓΥΜΝΑΣΙΟ: γυμναστήριο, το στάδιο της Αλεξάνδρειας]
.
[ΛΑΓΙΔΕΣ: Η δυναστεία της Κλεοπάτρας με γενάρχη της τον Πτολεμαίο τον Λάγου, στρατηγό και έναν από τους διαδόχους του Μ. Αλεξάνδρου, ιδρυτή του βασιλείου της Αιγύπτου].
.
[ΚΑΙΣΑΡΙΩΝ: γιος της Κλεοπάτρας και του Ιουλίου Καίσαρα].
.
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ρωμαϊκό άγαλμα της Κλεοπάτρας Ζ΄, που φέρει διάδημα και έχει κόμμωση παρόμοια με πορτραίτα νομισμάτων. Το μαρμάρινο γλυπτό βρέθηκε κοντά στον τύμβο τού Νέρωνα, στη Ρώμη κατά μήκος της Κασσίας Οδού. Στο Museo Pio-Clementino].
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.