Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Eλληνική κεραμική


 Μεταξύ της μεγάλης ποικιλίας τύπων ελληνικής κεραμικής, ένα από τα λιγότερο γνωστά είναι τα λεγόμενα askos, των οποίων η κύρια χρήση ήταν να ρίχνουν νερό ή κρασί στα συμπόσια. Και το πιο γνωστό από όλα τα ασκό είναι αυτό του Εολό, στα ελληνικά " de olo E". Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο θεός του ανέμου Εολό, είχε όλους τους ανέμους κλειδωμένους σε ένα ασκό και ήρθε χρησιμοποιώντας τους κατά τη θέλησή του. Στην οδύσσεια του Ομήρου διαβάζουμε ότι ο Εολό χαρίζει τον Οδυσσέα, τον ασκό με τους ανέμους ώστε να τους χρησιμοποιήσει κατά βούληση για να επιταχύνει την επιστροφή του στην Ιθάκη. Οι σύντροφοί του, από περιέργεια, και πιστεύοντας ότι περιείχε χρυσό, άνοιξαν το καπάκι και όλοι οι άνεμοι βγήκαν με τη μία, προκαλώντας μεγάλες καταιγίδες, τυφώνες, με αποτέλεσμα το ταξίδι της επιστροφής να διασταλεί στο χρόνο.

Καθώς φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό ο καιρός είναι πολύ ταραγμένος λόγω της κλιματικής αλλαγής που υποφέρουμε Juan Manuel Romero Medina δημιούργησε ένα νέο askos του Eolo, για να συγκρατήσει όλους τους ανέμους και όπως ο Οδυσσέας, χρησιμοποιώντας τους σοφά, κάνουμε πρόποση για qu και μας βοηθά να κάνουμε κλήρωση σε όλους e σχολεία βρίσκουμε στο δρόμο μας.



Η οροσειρά του Ελικώνα βρίσκεται βόρεια της Αττικής και νότια της πόλης Τέβες, και εκεί βρισκόταν παραδοσιακά η αίρεση του Απόλλωνα, αποτελώντας και την αγαπημένη κατοικία των 9 μουσών.
Εκμεταλλευόμενοι αυτή την περίσταση, και για να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αιώνια πηγή έμπνευσης, βγήκε από το εργαστήριο του Juan Manuel Romero Medina αυτό το υπέροχο λευκό λευκό φιγούρα, στις οποίες εκπροσωπούνται δύο από αυτές τις μούσες, η Ευτέρπη που ενσαρκωμένη στη Μουσική και Clio την Ιστορία. Όλοι θυμόμαστε τον Όμηρο όταν διεκδίκησε την παρουσία του στην αρχή της Ιλιάδας:
"Μίλα μου, Μωυσή! από τον Αχιλλέα, γιο του Πελέα, την καταστροφική χολέρα που προκάλεσε άπειρα κακά στους Έλληνες........ "
Το πρωτότυπο, έργο του Αχιλλέα Ζωγράφου, βρίσκεται σήμερα στο Μόναχο, και χρονολογείται γύρω στο 430, στην αρχή του Πελοποννησιακού Πολέμου.



Όπως μας λέει ο Ηρόδοτος στο έκτο βιβλίο της Ιστορίας του, οι Πέρσες κατέβηκαν στις ακτές της Αττικής, στην πεδιάδα του Μαραθώνα, αφού είχαν λεηλατήσει και υποδουλώσει τους κατοίκους της πόλης της Ερυθραίας στο νησί της Εύβοιας. Δεν χρειάστηκε ο αθηναϊκός στρατός να μετακινηθεί μέχρι εκεί μαζί με τους πλατινένιους συμμάχους του για να αποτρέψει την προέλαση τους προς την Αθήνα. Αλλά καλύτερα να αφήσουμε τον Ηρόδοτο να μας πει πώς ξεκίνησε η μάχη:
"... Μόλις σχηματίστηκαν κατά σειρά μάχης, και ενόψει των οιωνών ευνοϊκών, οι Αθηναίοι, μόλις έλαβαν την εντολή να προχωρήσουν, έριξαν στον αγώνα κατά των βαρβάρων. (η απόσταση που χωρίζει τους δύο στρατούς δεν ήταν μικρότερη από οκτώ γήπεδα)....... "
Στον αμφορέα των μαύρων φιγούρων της φωτογραφίας, αντίγραφο του πρωτότυπου, φτιαγμένο από το @TAG, αναπαριστάται τρεις Αθηναϊκοί οπλίτες που φορτίζουν στον αγώνα κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Το σκηνικό δεν έπρεπε να διαφέρει πολύ από αυτό που πραγματικά συνέβη στην αναμέτρηση με τους Πέρσες στην πεδιάδα του Μαραθώνα, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ηρόδοτο. Χρονολογείται το έτος 510 π.Χ., 20 χρόνια πριν τη μάχη (Αύγουστος 490 π.Χ.) και το πρωτότυπο βρίσκεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μονάχου.



Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only