Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΡΗΤΗ

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Στις 21 Ιουλίου του 365 μ. X η Κίσαμος μέσα σε λίγα λεπτά έσβησε απο τον γνωστό χάρτη όπως φυσικά και όλες οι αρχαίες πόλεις της Δυτικής Κρήτης εξαιτίας του τρομαχτικού σεισμού με επίκεντρο 12 μίλια νοτιοδυτικά της Φαλασάρνης, μεγέθους μεγαλύτερου από 8 ρίχτερ, υπολογίστηκε απο μετρήσεις του αγγλικού πανεπιστήμιου Cambridge μεταξύ 8,3 και 8,7 ρίχτερ, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί*.

Η όμορφη πόλη με τις επαύλεις, τις πλούσιες πηγές, τα αγάλματα στους δρόμους και το αρχαίο θέατρο, γίνεται ένα σωρός απο μάρμαρα, πέτρες, κεραμίδια….τα λιμάνια της είναι πλέον στην ξηρά μπαζωμένα και άχρηστα

Αυτά τα ερείπια βρίσκουμε σήμερα σε όλο το μήκος και το πλάτος της σημερινής πόλης.

Τα σπίτια είναι «κομμένα» 20 πόντους πάνω απο τα δάπεδα στην κυριολεξία.. και πάντα πεσμένα προς τα ανατολικά την φορά του σεισμού.

Η δεύτερη βόρεια αίθουσα του μικρού Μουσείου Κισάμου είναι αφιερωμένη στον σεισμό και όσοι δεν έτυχε να το επισκεφτείτε είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε τι βρέθηκαν μέσα στα σπίτια μετά τον σεισμό…

-Κάποια σπίτια είχαν μαγειρέψει απο βραδύς οπότε βρέθηκε η κατσαρόλα με «μύδια», βρέθηκε όχι ένας αλλά πολλοί που στην προσπάθεια τους να γλυτώσουν πήραν τα απαραίτητα.. δεν τα κατάφεραν, ένας βρέθηκε στο κεφαλόσκαλο με το πουγκί στο χέρι **…. η πόλη καταστράφηκε, όσοι γλύτωσαν έστησαν πρόχειρα δημόσια μαγειρεία και ιατρεία, προσπάθησαν να βρουν επιζώντες, σε λίγες μήνες λόγω της δυσοσμίας και των αρρωστιών εξαιτίας των πτωμάτων που βρισκόταν κάτω απο τα ερείπια εγκατέλειψαν την περιοχή.

Και την εγκατέλειψαν για πολύ καιρό…

*Τον σεισμό ακολούθησε ένα τσουνάμι που προξένησε καταστροφές σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στο Δέλτα του Νείλου και την Αλεξάνδρεια, όπου σκότωσε χιλιάδες και έφτασε σχεδόν 3 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα, στην πόλη της Κισάμου δεν είχαμε τσουνάμι..

** Υπάρχει αίθουσα στο Νέο Μουσείο Χανίων αφιερωμένη στο σεισμό του 365 μ Χ με τον «Τσιγκούνη».

Επίσης προκλήθηκε η ανύψωση της δυτικής Κρήτης ως και 9 μέτρα.

Ο σεισμός είχε μεγάλο αντίτυπο στους ανθρώπους στο τέλος της αρχαιότητας και αναφέρεται από μεγάλο αριθμό έργων διαφόρων συγγραφέων…

Ο Αμμιανός Μαρκελλίνος υπολόγισε πως περίπου 10.000 άνθρωποι πέθαναν μόνο στην Αλεξάνδρεια. Αναλυτικά ο Μαρκελλίνος αναφέρει:

Tρομερή καταστροφή ξέσπασε ξαφνικά σ΄ ολόκληρο τον (τότε γνωστό) κόσμο, παρόμοια της οποίας δεν βρίσκει κανείς πουθενά, ούτε στους θρύλους ούτε στα αληθινά ιστορικά γεγονότα.

Λίγο μετά το πρώτο φως της αυγής, αφού προηγήθηκαν βροντές και αστραπές, ολόκληρη η Γη συνταράχθηκε.

Η θάλασσα αποσύρθηκε και τα νερά της τραβήχτηκαν σε τέτοια έκταση ώστε ο βυθός της αποκαλύφθηκε.

Μπορούσε, έτσι, κανείς να δει χωμένα βαθιά στη λάσπη πολλά θαλάσσια όντα και πολλές οροσειρές και κοιλάδες που, ενώ ήταν πάντοτε σκεπασμένες με νερό, έγιναν ορατές καθώς έπεφταν πάνω τους για πρώτη φορά οι ακτίνες του ήλιου.

Πολλά πλοία εξώκειλαν και πολλοί άνθρωποι περιπλανώνταν στα λίγα νερά που έμειναν μαζεύοντας ψάρια και άλλα θαλάσσια όντα, αλλά τα θαλάσσια κύματα επανήλθαν υπερυψωμένα και όρμησαν πάνω στα αβαθή νερά, στα νησιά και σε εκτεταμένες στεριές ισοπεδώνοντας πολλά κτίρια ή οτιδήποτε συναντούσαν στο δρόμο τους.

Τεράστιες ποσότητες νερού φόνευσαν, κατά την επιστροφή τους, πολλές χιλιάδες ανθρώπων.

Όταν η μανία των νερών κόπασε, φάνηκαν μερικά κατεστραμμένα πλοία και πτώματα ναυαγών.

Μερικά μεγάλα πλοία είχαν εκσφενδονιστεί από το κύμα στις στέγες σπιτιών, όπως συνέβη στην Αλεξάνδρεια, και άλλα σε απόσταση μέχρι δύο μίλια μέσα στην ξηρά.

 phgh  salaminionvima



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only