Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΟΚΚΟΙ ΚΟΜΗΤΕΣ


Η κυριαρχία της οικογένειας Tocchi ξεκινά με τον Λεoνάρδο Α' το 1357 και λήγει το 1479 με τον Λεονάρδο Β'.
Εχουμε μια περίοδο δηλαδή, 122 χρόνων.
Ο Λεονάρδος Α' τοποθετήθηκε επικεφαλής της ηγεμονίας των νοτίων Επτανήσων από τον Βασιλέα της Νεαπόλεως Λουδοβίκο του οίκου των Ανζού
(ελληνικά:Ανδηγαυοί),ως νόμιμος κληρονόμος των τελευταίων ηγεμόνων των νησιών,του οίκου των Orsini(γιός της αδερφής τους Μαργαρίτας) μιας και δεν άφησαν απογόνους.
Ηταν γιός του Γουλιέλμου Β' Τόκκου διοικητή  της Κέρκυρας  και της Μαργαρίτας,κόρης του 
Ιωάννη Α' Ορσίνη-Κομνηνού και της συζύγου αυτού Μαρίας,η οποία Μαρία ήταν κόρη του Νικηφόρου Α' Κομνηνού και της Αννας Παλαιολογίνας-Καντακουζηνής.
Γράφω αυτό το στοιχειώδες γενεαλογικό δένδρο για να γίνει αντιληπτό ότι οι ηγεμόνες αυτοί ΔΕΝ ήσαν άσχετοι με το Βυζάντιο.
Ο Λεονάρδος λοιπόν ο Α',μετά τον θάνατο του Γεωργίου Γρατσιανού το 1362,ανέλαβε και την  Λευκάδα,
Βόνιτσα, προσθέτοντας στους τίτλους του,το:Δούκας Λευκάδας και αυθέντης Βονίτσης.
Κατ'αρχήν έδρα του ήταν η Κεφαλονιά και κατόπιν η Λευκάδα,όπoυ έχτισε φρούριο και τοποθέτησε αρμοστές στα υπόλοιπα νησιά,τους ονομαζόμενους Σοπραμασάρους(με οικονομικό κυρίως ρόλο).
Πέθανε το 1376 και άφησε την ηγεμονία στον γιό του,Κάρολο Α'.
Βιβλιογραφία:εγκυκλ.λεξικό Ηλιος,Αθ.Λεκατσά:Η Ιθάκη,Libro d'oro Ευγενίου Ρίζου Ραγκαβή και από τον συγγραφέα Νικ.Κουρκουμέλη προτείνονται οι παρακάτω πηγές:
G. Schirò, Το Χρονικό των Τόκκων. Τα Ιωάννινα κατά τας αρχάς του ΙΕ αιώνος, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Ιωάννινα 1965Cronaca dei Tocco di Cefalonia; prolegomeni, testo critico e traduzione, by Giuseppe Schirò, Corpus fontium historiae Byzantinae 10. (Rome: Accademia nazionale dei Lincei, 1975)Ε. Ζαχαριάδου, «Οι χίλιοι στίχοι στην αρχή του Χρονικού των Τόκκων», Ηπειρωτικά Χρονικά 15 (1983) 158-181
Θυρεός Τόκκων σωζόμενος στην περιοχή Κυψέλη Ζακύνθου

 

ΤΟΚΚΟΙ ΚΟΜΗΤΕΣ ΠΑΛΑΤΙΝΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΔΟΥΚΕΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΙΙ ΜΕΡΟΣ

Το 1381 μετά τον θάνατο του Λεονάρδου Α' , αναλαμβάνει ο γιός του Κάρολος Α΄.
Αποτελεί το επιφανέστερο μέλος της δυναστείας. Ακόρεστος κατακτήσεων,αναγνώριζε μόνο το δίκαιο του σπαθιού.
Καταλαμβάνει το 1405 το Αιτωλικό με τα πλούσια ιχθυοτροφεία του.
Συνεχίζει με την κατάληψη των Ιωαννίνων που κατείχε ο αλβανός Μαυρίκιος Μπούας,τον οποίο σκότωσε ο ίδιος σε μάχη το 1481.
Εγινε λοιπόν κύριος Ηπείρου,Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ενώ λόγω του γάμου του με την κόρη του Δούκα των Αθηνών έχει πάρει πολλές κτήσεις σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.
Στον αδελφό του Λεονάρδο παραχωρεί την διοίκηση της Ζακύνθου και της Ιθάκης.
Ο αυτοκράτορας της Κωνσταντινουπόλεως Μανουήλ Β' Παλαιολόγος, τον αναγορεύει δεσπότη Ρωμαίων και η ανηψιά του Θεοδώρα (κόρη του Λεονάρδου Ζακύνθου) παντρεύεται με το όνομα Μαγδαληνή, τον Ιούλιο του 1426(1428;), τον γιό του Μανουήλ, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο τον μετέπειτα μαρτυρικό αυτοκράτορα,στην τοποθεσία Σαραβάλι Πατρών,όπου με τα αδέρφια του πολιορκούσε την Πάτρα.
Στις 4 Ιουλίου 1429 πεθαίνει στα Γιάννενα χωρίς να αφήσει νόμιμα τέκνα ,παρά πέντε νόθα.
Ετσι αναλαμβάνει την ηγεμονία των κτήσεων ο ανηψιός αυτού Κάρολος Β' γιός του διοικητή της Ζακύνθου,αφού δεν είχε αφήσει ο Κάρολος Α', νόμιμα τέκνα.
Ομως οι νόθοι γιοί του Καρόλου Α',ζητάνε την βοήθεια των τούρκων για να αναλάβουν αυτοί την ηγεμονία. Τελικά στις 9 Οκτωβρίου 1430,αναγκάζεται ο Κάρολος Β', να συνθηκολογήσει με τους τούρκους και να παραχωρήσει ως όμηρο τον γιό του Λεονάρδο σε αυτούς.
Δυστυχώς οι τούρκοι, αδηφάγοι όπως πάντα, αναγκάζουν με την επεκτατική συμπεριφορά τους,τον Κάρολο να συνασπιστεί με τους νόθους ξαδέλφους του,για να τους αντιμετωπίσουν.
Ο Κάρολος πεθαίνει τον Οκτώβρη του 1448 στην έδρα του,την Αγία Μαύρα,αφήνοντας τρεις ανήλικους  γιούς,τον Λεονάρδο(όμηρο των τούρκων),τον Ιωάννη και τον Αντώνιο.
Οι τούρκοι επωφελούμενοι από τον θάνατο του, καταλαμβάνουν το δεσποτάτο της Ηπείρου,και το καταλύουν μετά από δυόμισυ αιώνες υπάρξεως του,στις 24 Μαρτίου 1449.
Ο Λεονάρδος καταφέρνει τελικά να δραπετεύσει από το σαράϊ και να διαδεχτεί τον πατέρα του,με το όνομα Λεoνάρδος Β' ή κατ'άλλους Λεονάρδος Γ',αν λάβουμε ως Β' τον διοικητή της Ζακύνθου.

ο γάμος της Μαγδαληνής
έργο του ακαδημαϊκού Επ.Θωμόπουλου
βρίσκεται στην δημοτική πινακοθήκη Πατρών
Λεονάρδος δούκας Ζακύνθου

ΤΟΚΚΟΙ ΚΟΜΗΤΕΣ ΠΑΛΑΤΙΝΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙΙ ΜΕΡΟΣ

Αρχίσαμε μια καταγραφή ενός μεγάλου χρονικού τμήματος της ιστορίας των νοτίων Επτανήσων.
Είναι η ηγεμονία των Τόκκων.
Οπως γράψαμε στο πρώτο μέρος αυτής της τριλογίας,η ηγεμονία τους άρχισε το 1357 και κράτησε έως τα 1479.Μιλάμε για 122 χρόνια,δεν είναι λίγα και όπως ξέρετε τα σχολικά βιβλία παραβλέπουν εντελώς την Επτανησιακή ιστορία και τονίζουν αποκλειστικά τα τεκταινόμενα στον ελλαδικό,υπό οθωμανική κατοχή, χώρο!
Μετά τον θάνατο λοιπόν του Καρόλου Β',ανέλαβε ο γιός του Λεονάρδος Γ'. Ο μοιραίος αυτός, για τα νησιά μας ηγεμόνας,ανέλαβε  επίσημα από τον βασιλιά της Νεαπόλεως την ηγεμονία του.
Ομως εδώ αρχίζουν οι παλινωδίες του.
Αποφασίζει φοβούμενος τους τούρκους να φύγει από την ζώνη επιρροής του βασιλείου της Νεαπόλεως και να προσδεθεί στο άρμα της Γαληνοτάτης στα 1449.
Σύζυγο του έλαβε την Μελίσσα, κόρη του Σέρβου ηγεμόνα Λάζαρου και της Ελένης Παλαιολόγου (κόρη του Θωμά Παλαιολόγου αδελφού του Κωνσταντίνου,τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα).
Εκαναν τρείς ωραιότατες κόρες και ένα γιό που γεννήθηκε στην Λευκάδα το 1464,τον Κάρολο Γ'.
Οι τούρκοι συνεχώς απειλούσαν την ηγεμονία του.
Έτσι ο Λεονάρδος αποφασίζει και επανιδρύει την ορθόδοξη αρχιεπισκοπή των νησιών που είχε καταργηθεί από την εποχή των κομήτων Ορσίνι που διοικούσαν πριν τους Τόκκους για να πάρει τον ορθόδοξο λαό με το μέρος του.
Ανασυστάθηκε λοιπόν η Αρχιεπισκοπή Κεφαλληνίας Ιθάκης Ζακύνθου με αρχιεπίσκοπο τον Γεράσιμο Λοβέρδο,και ανασυστάθηκε και η αρχιεπισκοπή Λευκάδος.
Το 1477 ο Λεονάρδος ύστερα από δέκα χρόνια χηρείας παντρεύεται την ανηψιά, του τότε βασιλέως της Νεαπόλεως Φερδινάνδου,Φραγκίσκα.
ΕΔΩ ήταν το έγκλημα του, γιατί οι Ενετοί δυσαρεστημένοι από την νέα αλλαγή του,ΔΕΝ συμπεριλαμβάνουν τις κτήσεις του Τόκκου στην συνθήκη που υπέγραψαν με τους τούρκους στις 25 Ιανουαρίου 1479  και έτσι τα νησιά μας μένουν αβοήθητα στην  οθωμανική λύσσα.
Εγιναν προσπάθειες ανάκτησης των νησιών από τον Λεονάρδο,που είχε καταφύγει άρον-άρον στην Αυλή της Νεαπόλεως,αλλά απέτυχαν παταγωδώς με τρομερές συνέπειες για τους κατοίκους,τους μακρυνούς προγόνους μας!
Μετά από 15 χρόνια περίπου στυγνής οθωμανικής κατοχής,  τα νησιά απελευθερώθηκαν επιτέλους από την Γαληνοτάτη Ενετική Δημοκρατία και ο Λέων ζέστανε (συγκριτικά με την απέναντι οθωμανική κατοχή) με τα φτερά του για 300 χρόνια τους κατοίκους τους. 
Η Λευκάδα απελευθερώθηκε, δυστυχώς για τους κατοίκους της πολύ αργότερα,στα 1684   από τον Φρ.Μοροζίνη.


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only