Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

KISS ME = ΕΚ ΤΟΥ ΚΥΣΟΝ ΜΕ = ΦΙΛΗΣΕ ΜΕ


  «Κύσον με και την χείρα δός την δεξιά» Αριστοφάνης «Νεφέλες».

Πηνελόπη προς Οδυσσέα , «Κύσον με Οδυσσέα» = φίλησέ με Οδυσσέα.
Να λοιπόν , το «Kiss me» , έρχεται κατευθείαν από την αρχαία Ελλάδα.
Αντώνιος Αντωνάκος «ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΓΛΩΣΣΗΣ»
Η γλώσσα μας εμπεριέχει τη γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι κοπίασαν για να κατακτήσουν και να ονοματίσουν την κάθε έννοια με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη.
Ο πιο κάτω κατάλογος ξένων λέξεων με ελληνική προέλευση είναι ένα δείγμα της εργασίας της καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου , με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα – τροφός όλων των γλωσσών»
Κάποιοι τα αμφισβητούν. Άλλοι τα απορρίπτουν χωρίς να μπουν στη διαδικασία να τα μελετήσουν. Μερικοί μας θέλουν καθηλωμένους, αδαείς, κακομοίρηδες, υποτακτικούς και ανυποψίαστους, γι’ αυτό και ως όπλο τους έχουν την ειρωνεία και όχι τα λογικά επιχειρήματα.
Ενδεικτικά παραδείγματα:
AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά.
BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα ‘τραπέζια’ (πάγκους) της αγοράς…
BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.
BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.
DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα ‘δία’. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.
DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!
DOUBLE = από το διπλούς – διπλός.
EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε
EYES = από το φάεα = μάτια.
FATHER = από το πάτερ (πατήρ).
HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.
HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό ‘ς’ προφέρεται ως ‘ρ’. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).
MATRIX = από το μήτρα.
MEDICINE = λατινικά: medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.
MODEL= από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (=moda ).
MONEY = λατινικό: moneta από το μονία = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας: Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).
MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.
NIGHT = από το νύχτα.
PAUSE = από το παύση..
SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.
SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται).
TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.
YES = από το γέ = βεβαίως.
WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ.
Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only