Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Ο Τελώνης


 Επιστολή σε επιτακτικό ύφος Τελώνη προς ένα κατώτερο υπάλληλο για την συμπεριφορά του, στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο. Στην νομή Αρσινοιτών τον 2ο π.Χ, όπου άνηκε και το Fayum, η Κροκοδειλόπολις, με τα γνωστά πορτραίτα.

«Στον Διονύσιο. Καλύτερα να παίζεις με το κεφάλι σου παρά με το δικό μου. Δεν είσαι καλά μου φαίνεται, και αδιαφορείς για τον εαυτό σου· και επιμένεις, ώστε αυτοί που εμπαίζεις σε πήραν χαμπάρι. Δεν είσαι τελώνης, αλλά σε ταπεινό καθήκον και με αυτό να ασχολείσαι. Και αν σ΄αρέσει να μεθοκοπάς, καλυμμένος από κάποιους, δεν υπολογίζεις το αύριο.»
[Διονυσίωι. ἔδει σέ ἐν τῶι σῶι τραχήλωι ἐμπαίζειν, καί μή ἔν τῶι ἐμῶι. φαίνῃ εἰς μανία ἐμπεπτωκέναι, διό λόγον σαυτοῦ οὐ ποιεῖς καί ὑπομεμένηκας, ὥστε μεθ' ὦν συμπαίζεις ὑπό τοῦτων μυκτηρίζεσθαι. γνώθι διότι οὐ τελωνίας προέστηκας ἀλλά χειρισμοῦ ἀβαστάκτου, ὥστε πρός ταῦτα ἐχών κατάληγε. εἴ ἡδύ ἐστιν τό κωθωνίζεσθαι καί ἐν σκέπηι εἶναι, οὔκ ἐπιλογείζει τήν αὔριον.
(πίσω πλευρά: παρεδόθη) Διονυσίωι]
Πορτραίτο άνδρα πιθανώς με αξίωμα, Fayum, 2ος μ.Χ


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only